S-a semnat contractul pentru restaurarea fostei reşedinţe a lui Mihai Viteazul de la Alba Iulia. Aproape 5 milioane de euro din fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contractul a fost semnat de primarul Mircea Hava şi directorul ADR Centru, Simion Creţu
Contractul a fost semnat de primarul Mircea Hava şi directorul ADR Centru, Simion Creţu

Reprezentanţi ai Primariei municipiului Alba Iulia şi ai Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru au semnat, miercuri, 24 mai, contractul de finanţare pentru reabilitarea unei clădiri monument istoric emblematic pentru Romania: Palatul Principilor Transilvaniei. Edificiul va beneficia de investiţii în valoare totală de peste 21,7 milioane lei, alocate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Contractul de finanţare nerambursabilă a fost semnat de către Mircea Hava, Primarul municipiului Alba Iulia, şi Simion Creţu, Director general ADR Centru, după ce, vineri, a fost semnat şi de către Sevil Shaiddeh, Ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Astfel, pentru această clădire monumentală din inima Cetăţii Vauban, se vor atrage fonduri nerambursabile, provenind din FEDR şi bugetul de stat, în valoare de peste 20,6 milioane lei. Contractul de execuţie va fi semnat, cel mai probabil, în toamana acestui an.

Proiectul ”Conservarea, restaurarea şi valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia” propune realizarea unei investiţii locale care generează un impact regional, naţional şi european, prin punerea în valoare a unui monument istoric, de clasa A, inclus în lista monumentelor istorice 2015 cu denumirea de Palatul Principilor. 

Edificiul este situat în Situl Urban Cetatea Alba Iulia fiind un complex arhitectonic important, una dintre cele mai vechi clădiri din acest sit. Palatul Principilor, ridicat în secolul al XV-lea, este  cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania şi îmbină mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist şi baroc. Fostul palat a fost construit în secolul al XV-lea, fiind modificat şi extins în secolele XVI-XVII. Iniţial, clădirea a avut drept destinaţie reşedinţa Capitoliului romano-catolic, iar din secolul al XVI-lea a fost reşedinţă princiară, între 1541 şi 1699, reprezentând centrul politic, administrativ şi social al regiunii transilvane. Pe o perioadă de 11 luni, în anii 1599 şi 1600, edificiul a servit ca reşedinţă a voievodului Mihai Viteazul. Palatul din zilele noastre, aflat în stare de conservare, reprezintă doar o parte din ceea ce a fost, în epoca premodernă, reşedinţa principilor Transilvaniei. Chiar şi aşa, Alba Iulia are în acest ansamblu un monument unic în Transilvania.

palat alba contract finantare

”Un reper esenţial de istorie a românilor va fi redat acestora. Dubiile legate de viitorul Palatului Principilor din Alba Iulia s-au risipit, odată cu semnarea contractului de reabilitare. Nu e cea mai mare valoare a fondurilor nerambursabile accesate de noi, însă e una dintre cele mai importante victorii ale administraţiei locale. Acum nu mai lipseşte nicio hârtie, nicio ştampilă, nu mai există niciun semn de întrebare şi ”mingea” e la noi în teren: avem o perioadă precisă la dispoziţie să facem Palatul Principilor să strălucească din nou, aşa cum merită. Încă mai căutăm să completăm aceste resurse cu alte surse de finanţare, nu pentru o faţadă sau alta, ci pentru a reda, completă şi nealterată, nobleţea unui edificiu de unde, cândva, s-a condus această parte a Europei”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Finanţarea nerambursabilă alocată are valoarea de 20.644.359,09 lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului. Durata de implementare este de 67 de luni, fiind socotită din momentul în care a avut loc prima activitate pentru realizarea cererii de finanţare, respectiv 01.10.2014. În concluzie, în  luna mai 2020, albaiulienii şi nu numai, vor beneficia de amenajările realizate prin proiect. Obiectivele de prim rang vizate prin această investiţie urmăresc conservarea, restaurarea şi valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expoziţional Corp Principal ”E”, în suprafaţă de 3113,64 mp prin lucrări de consolidare, conservare, restaurare (tencuieli, elemente de piatră, picturi murale decorative), dotări interioare (instalaţii şi echipamente climatizare, siguranţa la foc şi antiefracţie, obiecte de iluminat, etc.) şi amenajări expoziţionale, în vederea valorificării durabile în acord cu statutul său istoric cu valenţe naţionale şi europene. 

palat alba contract finantare

"Considerăm că această investiţie vine să completeze toate realizările din această cetate simbol a României. În ultimii ani, municipalitatea albaiuliană a atras importante fonduri europene pentru revitalizarea întregului oraş. Poate că, pentru reabilitarea întregii clădiri ar fi necesare sume mai importante, dar la fel de importantă este şi munca depusă şi iniţiativa de a revitaliza oraşul şi de a genera bunăstare. Prin proiectul pe care l-am semnat azi, amenajările vizate urmează să redefinească spaţiile din Palat, luând în calcul crearea unui Muzeu al Principatului Transilvaniei, în principal, în zonele în care acestea au existat până la modificările din perioada habsburgică. Se cunoaşte faptul că, pentru a susţine dezvoltarea turismului cultural, sunt necesare acţiuni concertate de conservare, restaurare şi punere în valoare a clădirilor cu valoare arhitectonică şi istorică. La nivelul întregii regiuni, avem depuse 687 de proiecte pe POR 2014-2020, a căror valoare totală este de circa 700 milioane euro. Dintre acestea, sunt semnate deja 10 cereri de finanţare, prin care se solicită aproape 100 milioane lei, fonduri nerambursabile”, a declarat domnul Simion Creţu, Director general ADR Centru.

Ulterior acestor investiţii se va realiza promovarea produsului turistic ”Palatul Principilor din Alba Iulia – Centru Expoziţional Corp Principal E”, prin introducerea în circuitul public, în scopul creşterii notorietăţii şi impunerii în plan naţional a acestuia ca destinaţie turistică de prim rang. Pe de altă parte, este posibil ca această importantă clădire administrativă din Transilvania, să ofere posibilităţi multiple de petrecere a timpului liber, pentru localnici şi turişti. În urma unui concurs naţional, câştigat de arhitecta Ligia Vlasa din Alba Iulia se propune valorificarea interioarelor Palatului cu ajutorul unor instalaţii interactive. Soluţiile propuse adoptă un limbaj interactiv – avangardist – iar tematicile sunt vaste şi abordează multe expresii. Pentru a nu altera cu nimic autenticitatea locului. Concret, în Palatul restaurat ar putea fi amenajate spaţii expoziţionale care să atingă domenii ca: istoria; astronomia şi astrofizica; matematica şi logica; fizica, biologia, chimia; ştiinţele medicale, ştiinţele agricole; antropologia. O astfel de abordare va susţine şi atingerea indicatorului de creştere a numărului de turişti, prevăzut în proiect, deoarece după lucrările de restaurare, se doreşte creşterea constantă a numărul de vizitatori: de la circa 2.000 acum, la 26.000 după primul an de implementare a proiectului şi la peste 60.000, după încă 5 ani.

Citiţi şi:

Comuna unde morţii sunt îngropaţi în grădină, iar casele sunt construite integral din piatră

 

Şeful Gabriel Resources, acuzaţii grave la adresa României: „Amploarea cererilor ANAF este intenţionat abuzivă şi realizată pentru a intimida RMGC“  

Drumul de fier al Transilvaniei. Cum au construit austriecii în urmă cu 148 de ani linia ferată Arad - Alba Iulia  

FOTO Peştera fosilă din Munţii Trascău, spectacolul subteran care bagă spaima în vizitatori  

FOTO Un record dulce: cel mai mare salam de biscuiţi, preparat în cea mai mare cetate din România  

Evreii bogaţi din Alba Iulia în perioada interbelică. Aveau maşini luxoase şi deţineau industria şi comerţul din oraş

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite