Marea căciuleală de la Blaj. Cel mai vechi târg de căciuli din România este afectat de criză FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târg de căciuli la Blaj
Târg de căciuli la Blaj

Blajul a fost luat cu „asalt“ marţi de „căciulari“ din toată ţara care au dorit să îşi vândă produsele la tradiţionalul Târg al Căciulilor. De Sfântul Nicolae, de aproape 300 de ani, oraşul Blaj se transformă într-o veritabilă capitală a căciulilor.

Cine doreşte orice tip de căciulă o poate găsi în această zi la Blaj. Cele mai căutate sunt căciulile din blană de astrahan, care sunt şi cele mai scumpe, dar se vând şi căciuli din blană de nutrie, vulpe, focă şi nurcă. Preţurile încep de la 50 de lei cele mai ieftine şi ajung la 300 de lei în cazul căciulilor de damă. Preţurile medii sunt cuprinse între 100 de lei şi 200 de lei.

Nicolae Petru Mileuţ (42 ani) este unul dintre cei aproximativ 50 de producători de căciuli din blană care au venit ieri la Blaj să îşi vândă produsele. „Mă ocup de confecţionarea căciulilor de când mă ştiu. Tata a fost primul cojocar din Iara. În general la noi oamenii se ocupă cu confecţionarea căciulilor şi a hainelor de blană. Căciulile se fac din piei pe care le cumpărăm din Moldova. Lucrăm vara pentru iarna. Asta este meseria noastră. Avem atelier acasă unde le confecţionăm. Facem între 100 şi 200 de căciuli, depinde şi cum merge sezonul. Am constatat însă că nu se mai poartă. Tineretul nu mai cumpără iar cei mai în vârstă nu prea au bani “, a spus „căciularul“ din Iara.

Târg de căciuli la Blaj

Click pe poze pentru galerie foto de la târgul căciulilor

Confecţionarea unei căciuli durează aproximativ două ore. „Merge foarte slab vânzarea. Din ce în ce mai slab. Am plătit 130 de lei numai locul de vânzare. De mulţi ani nu am mai vândut aşa de puţin. Şi anul trecut a fost mai bine“, a completat Nicolae Mieluţ.

Evenimentul anului pentru Blaj

Situaţia a fost aceeaşi la toate standurile unde existau căciuli la vânzare. „Avem căciuli din blană naturală, dar se vând foarte slab. Chiar dacă mai lăsăm din preţ că e criză şi tot nu avem vânzare. A fost şi mai cald anul acesta şi poate fi şi ăsta un motiv“, a afirmat Filip Davidaş (61 ani), „căciular“ din Turda. Pentru locuitorii din Blaj şi din localităţile zonei, Târgul Căciulilor este unul dintre cele mai importante evenimente al anului.

„Pe vremea noastră erau comunităţi de ficiori în fiecare sat care participau la târg, iar la final încingeau o bătaie. Cei mai puternici erau mândria comunităţii şi se lăudau cu asta un an întreg“, a afirmat Vasile Avram, locuitor din Blaj, în vârstă de 69 de ani. Târgul Căciulilor de la Blaj are o tradiţie de aproape 300 de ani. Pe vremuri la târg se vindeu exclusiv căciuli. Acum mai puţin de 30 la sută dintre comercianţi sunt „căciulari“. Marţi, aproximativ 150 de standuri erau ocupate de comercianţi de haine, produse industriale, mici şi alte obiecte de talcioc.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite