Ce e zgomotul produs de motor la mersul în marşarier. Reguli esenţiale care trebuie respectate la condusul cu spatele

Ce e zgomotul produs de motor la mersul în marşarier. Reguli esenţiale care trebuie respectate la condusul cu spatele

Mersul cu maşina la cuplarea treptei de viteză de mers înapoi este însoţit de un zgomot specific. Seamănă cu un uruit şi fluierat, care nu se aude la cuplarea niciunei alte trepte a cutiei de viteze.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aproape toate cutiile de viteze moderne au pinioanele tăiate elicoidal, ceea ce le permite o operare lină şi lipsită de zgomot. Pe de altă parte, pinioanele treptei de mers cu spatele sunt tăiate drept, ceea ce înseamnă că acestea seamănă cu o roată dinţată clasică. Suprafaţa de contact este prin urmare mai mare, iar contactul dintre pinioane se face într-o manieră brutală. De aici şi zgomotul specific produs.
 
Eficienţa sistemului dar şi suprafaţa mare de contact le face ideale pentru condiţiile aspre ale maşinilor de curse. În această situaţie, zgomotul produs nu prezintă importanţă. Pe de altă parte, pinioanele elicoidale ale cutiilor de viteze pentru turisme necesită un nivel de inginerie mai avansată şi sunt de regulă mai sensibile.
 
Pinioanele tăiate drept pentru treapta de mers înapoi sunt utilizate tocmai pentru simplitatea designului şi costul scăzut de fabricaţie. Selectarea treptei se face din poziţie staţionară, aşadar nu apar problemele specifice unei cutii de viteze nesincronizate la schimbarea treptelor. 

La mersul cu spatele, mâna stângă se ţine pe volan la “ora 12” si cu cea dreaptă se curpinde tetiera scaunului din dreapta. Privirea trebuie să se asigure că nu sunt obstacole doar prin lunetă şi nu prin oglinda retrovizoare interioară. Din când în când, se verifică şi oglinzile laterale.

Este recomandat ca viteza de deplasare să fie una redusă. Volanul se manevrează doar cu mâna stângă şi se aplică aceleaşi reguli ca la condusul cu faţa: dacă se virează dreapta, maşina o va lua la dreapta, iar dacă se virează stânga, automobilul va coti la stânga. Lucrurile se schimbă dacă maşina are ataşată şi o remorcă.

Cuvântul marşarier provine din termenul francez ”marche-arierre”, care înseamnă mersul cu spatele.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: