Taj Mahal, în pericol: monumentul din marmură albă capătă nuanţe galbene şi verzi din cauza poluării

Taj Mahal, în pericol: monumentul din marmură albă capătă nuanţe galbene şi verzi din cauza poluării

Una dintre minunile lumii, înconjurată de mizerie FOTO 123RF

Considerat una dintre cele şapte minuni ale lumii şi un simbol al Indiei, Taj Mahal, construit din marmură albă şi datând din secolul XVII, începe să capete nuanţe galbene şi verzi din cauza efectelor poluării din oraşul Agra.

Ştiri pe aceeaşi temă

Taj Mahal este aşezat pe malul unui râu plin de gunoaie şi este deseori învăluit de praful şi fumul provenite de la furnalele fumegânde şi de la autoturismele din Agra, al optulea cel mai poluat oraş din lume, relatează Reuters, citată de Agerpres
 
Insecte minuscule din râul Yamuna, în care sunt deversate apele menajere ale oraşului, se aşază pe zidurile construcţiei, iar excrementele acestora pătează marmura, a declarat un avocat specialist în domeniul mediului la Curtea Supremă a Indiei.
 
Curtea a criticat guvernul pentru că nu depune eforturi de a conserva monumentul, construit de împăratul Shah Jahan pentru a servi drept mausoleu pentru soţia sa, Mumtaz Mahal.
 
„Dacă oamenii de ştiinţă şi ecologiştii indieni nu pot rezolva problema, ar trebui să contacteze experţi străini“, a precizat avocatul M.C. Mehta, care a luptat să salveze Taj Mahalul de la poluare în ultimele trei decenii.
 
În prezent, restauratorii curăţă marmura cu o pastă din argilă minerală, care elimină impurităţile de pe suprafeţe şi poate fi apoi îndepărtată cu apă.

Taj Mahal FOTO Guliver/Getty Images
 
Activiştii sunt de asemenea îngrijoraţi că pânza freatică din Agra ar putea deteriora fundaţia din lemn a monumentului. Alte motive de îngrijorare sunt drumurile pline de vehicule poluante şi construcţiile ridicate într-un ritm galopant în vecinătatea monumentului.
 
Schimbarea culorii nu a apărut brusc. Ecologiştii şi istoricii au trimis de-a lungul anilor numeroase avertismente privind riscul pe care îl presupune poluarea pentru monument.
 
Autorităţile guvernamentale nu au comentat pe marginea subiectului, în timp ce uriştii care vizitează monumentul şi-au exprimat speranţa că se vor lua măsuri pentru salvarea construcţiei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: