Un nutriţionist român explică regula de aur pentru ca o dietă să dea rezultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Promovarea intensă a unor aparate de sport, suplimente de slăbit, ceaiuri şi diete care te slăbesc peste noapte ca prin minune este o iluzie deşartă pentru multe persoane care vor să slăbească. Atunci când te lupţi cu kilogramele în plus ai face orice şi ai plăti oricât numai să găseşti acel miracol care să te facă să scapi de surplus fără prea mult efort.

Înainte de a începe un proces de slăbire este extrem de important să apelezi la un medic specializat în nutriţie, astfel încât procesul să decurgă lent, sigur, eficient şi, mai ales, sub supraveghere medicală. 

În ziua de azi, aproape totul se realizează cu ajutorul tehnologiei. Ai la îndemână aplicaţii de monitorizare a meselor şi a numărului de calorii, ceasuri inteligente care te ajută să îţi numeri paşii, numărul de calorii consumate etc. Dar putini ştiu că există o serie de teste necesare stabilirii unor reguli corecte pentru slăbire. 

Unul dintre acestea este testarea cardiometabolică, o analiză complexă destinată celor care vor să înceapă un proces de slăbire corect, combinat cu dietă şi sport. Aceasta este o investigaţie recunoscută internaţional ca fiind „standard de aur“ pentru măsurarea parametrilor fiziologici ce caracterizează capacitatea de efort şi performanţă a unei persoane.

„Datele obţinute în urma testării cardiometabolice îl ajută pe specialist să personalizeze cu adevărat regimurile alimentare şi programul de efort fizic. Pentru partea de nutriţie, este de mare utilitate să ştim care este consumul energetic în repaus (rata metabolismului bazal), pentru că de aici încep toate calculele nutriţionale. În plus, datele privind consumul energetic în timpul efortului ne folosesc pentru a doza corect valoarea calorică a regimului, pentru că aşa cum e simplu să ne imaginăm, contează foarte mult dacă avem o oră de efort în care consumăm 200 kcal sau una în care consumăm 800 kcal“, explică Dr. Serban Damian, specialist în nutriţie sportivă.

Ce informatii poţi afla în urma testării cardiometabolice?

– rata metabolismului în repaus (metabolismul bazal real, obţinut prin măsurători, nu determinat prin calcule) reprezintă cantitatea de energie pe care o consumi în repaus; de la această valoare se construieşte orice regim alimentar.

– rata metabolica în efort – câte calorii consumi la diverse praguri de efort – cu ajutorul acestor valori se poate alcătui un program de antrenament cu adevărat personalizat.

– stabilirea proporţiilor în care sunt metabolizaţi principalii nutrienţi (lipide, carbohidraţi) în timpul efortului fizic (în valori reale şi procente). În felul acesta vom şti exact la ce valori ale pulsului trebuie să te încadrezi pentru ca antrenamentul să fie eficient pentru scopul propus.

– măsurarea volumelor respiratorii (O2 şi CO2)

– stabilirea zonelor de antrenament – care este pragul unde organismul tău consumă cel mai eficient grăsime, care este pragul unde intri în zona anaerobă etc.

Testarea cardiometabolica poate fi făcută de orice persoană, indiferent de nivelul de pregătire fizică. Testul se recomandă persoanelor care au probleme respiratorii, care obosesc foarte repede şi care nu pot face efort mediu (de exemplu, urcatul scărilor), pentru a se vedea dacă aceste probleme sunt cauzate de afecţiuni cardiace, afecţiuni pulmonare, anemii sau alte boli metabolice. 

Înainte de analiza propriu-zisă, va fi măsurată tensiunea arterială, se va efectua o electrocardiogramă în repaus (aceasta are rol screening, nu diagnostic) şi o spirometrie. Se începe cu măsurarea metabolismului în repaus, apoi se efectuează testarea la efort, fie pe bandă de alergat, fie pe bicicleta staţionară. În cele mai multe cazuri, efortul va fi submaximal, adică intensitatea lui va creşte de la uşor la moderat. Din acest motiv, testarea este adecvată şi pentru oameni cu o condiţie fizică redusă (sedentari, ieşiţi din formă) sau pentru persoane în vârstă. În cazul sportivilor amatori şi de performanţă se pot face testări maximale, pentru determinarea VO2max (cel mai important parametru care arată nivelul condiţiei fizice). Pe durata testării vei respira printr-o mică piesă bucală (tub) conectată la analizor şi mai departe la computer. Prin intermediul schimbului de gaze respiratorii se poate determina cum reacţionează metabolismul la diverse intensităţi ale efortului fizic. Rezultatele măsurătorilor arată care sunt zonele de antrenament în care organismul tău consumă preponderent grăsime sau carbohidraţi.

„Am avut ocazia să testăm peste 1000 de persoane, de la sportivi de mare performanţă la persoane sedentare şi obeze. Rezultatele acestor teste îi ajută pe cei care vin la noi să îşi îmbunătăţească performanţele, indiferent de nivelul de pornire. Am ajutat oameni să scadă în greutate folosind aceste metode ştiinţifice şi de asemenea am ajutat sportivi să se califice pentru campionate europene sau mondiale“, a concluzionat Dr. Serban Damian.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite