Tot mai multe firme îşi încurajează angajaţii să tragă un pui de somn la muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr tot mai mare de firme îşi încurajează angajaţii să tragă un pui de somn la muncă pentru că asta le creşte productivitatea. Angajatorii și-au amintit de efectele benefice ale somnului, descoperite încă din anii ’80: sporirea vigilenţei şi o memorie mai bună, dar şi diminuarea stresului.

Cum un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford, SUA, a arătat că aproape 20% din americani suferă de insomnie sau dorm mai puţin de şapte ore pe noapte, mai multe companii le-au dat voie angajaţilor să tragă un pui de somn în încercarea de a preveni pierderi de miliarde din cauza scăderii productivităţii.

Citiţi şi:

Reţelele sociale - viaţă personală la serviciu

Firmele ar putea concedia angajaţii fără să dea explicaţii

Te revigorează

Potrivit Bloomberg, după ce companiile au amenajat săli de alăptare, săli de sport sau de îngrijire corporală, acum angajaţii încep să beneficieze şi de locuri de somn. Cei de la Nike vor avea de acum „camere de odihnă" care pot fi folosite şi pentru meditaţie.

Google, o companie renumită pentru avantajele suplimentare oferite angajaţilor, a amenajat deja mici locuri de relaxare într-unul din centrele sale din Mountain View, California. Mai multe companii aeriene, printre care Continental şi British Airways, le permit piloţilor să aţipească în timpul călătoriilor internaţionale cu durată lungă. Alte companii au amenajat canapele pe care angajaţii să se poată odihni atunci când se simt copleşiţi. „Dacă ai angajaţi care lucrează peste 16 ore pe zi, trebuie să le oferi această oportunitate", spune Melissa Gierginger, purtător de cuvânt al companiei Jawa.

Alte firme au externalizat acest serviciu. Yelo, un spa în care poţi să te odihneşti, oferă servicii pentru angajaţii Newsweek şi Time Warner. 20 de minute de somn într‑o cameră pusă la dispoziţie de ei, în care îţi poţi aranja lumina, muzica şi aromoterapia, costă 15 dolari (în jur de 80 de lei). „Oamenii s-au axat foarte mult pe dietă şi pe exerciţii fizice, dar au uitat de somn", spune Christopher Lindholst, unul dintre producătorii unui fotoliu relaxant pentru somn numit EnergyPod.

„Câteva momente de somn sunt mai revigorante decât cred oamenii", spune şi Jim Horne, directorul Centrului pentru studiul somnului de la Universitatea Lough­borough din Marea Britanie. „Deşi societatea actuală începe să accepte aceste scurte ore de somn, în unele firme aţipitul este încă un motiv de concediere", precizează Horne.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite