Articol publicitar

De ce Unsmoke? Pentru un viitor fără fum. Mai bun

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
dd

Aproximativ 1,1 miliarde de adulţi din întreaga lume sunt fumători, conform ultimei statistici a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Fumul eliminat de ţigările acestora îi afectează atât pe ei, cât şi pe cei din jurul lor, în diferite moduri, şi în acest context pare din ce în ce mai clar că viitorul este unul fără fum.

”De mâine mă las de fumat.” De câte ori aţi spus aceste cuvinte? De câte ori aţi auzit apropiaţi de-ai voştri rostindu-le, în timp ce îşi aprind o ţigară, despre care spun că va fi ultima pe care o vor fuma?

Renunţarea la fumat este, pentru multe persoane, un pas uriaş, un test de voinţă şi rezistenţă psihică. Este, însă, şi o decizie care poate aduce beneficii uriaşe în ceea ce priveşte viaţa şi sănătatea celui care fumează, dar şi a celor din jurul său.

În 2019, Phillip Morris International (PMI) a colaborat cu Povaddo, o companie de cercetări independente, pentru a realiza un studiu la nivel global care să ajute la o mai bună înţelegere a mentalităţilor curente cu privire la fumat şi a barierelor care opresc unii fumători din a renunţa la acest obicei.

Studiul a fost efectuat pe un număr de 16.099 de persoane, bărbaţi şi femei, cu vârste cuprinse între 21 şi 74 de ani, în 13 ţări din întreaga lume. Dintre aceştia, 59% au declarat că nu au fumat niciodată, 22% au fost foşti fumători, 14% erau fumători şi 5% s-au declarat ca fiind fumători ocazionali.

kikk

Partenerii nefumători – motivul principal pentru care fumătorii renunţă la tutun

O descoperire importantă a studiului o reprezintă impactul pe care fumatul îl are asupra partenerilor de viaţă ai fumătorilor. Aceştia sunt, de multe ori, motivul principal care îi determină pe fumători să renunţe la tutun. În astfel de cupluri, în care o persoană este nefumătoare, aceasta este nevoită să găsească o soluţie pentru a limita expunerea la fumul de ţigară.

kikk

Iar soluţia poate fi, în anumite cazuri, radicală. 17% dintre persoanele din studiu au spus că au luat în considerare încetarea relaţiei cu partenerul de viaţă din cauza faptului că acesta fumează.

69% dintre participanţii nefumători la studiu au spus că nu le place să viziteze locuinţele fumătorilor deoarece nu se simt confortabil să fie înconjuraţi de miros de fum de ţigară, iar 69% dintre toţi respondenţii nu se simt confortabil în preajma prietenilor sau a celor dragi care nu fumează.

Vârsta este şi ea un factor determinant al atitudinii respondenţilor studiului, precum şi mediul în care se află. Rezultatele au arătat că, în tinereţe, majoritatea fumătorilor se aflau în cercuri sociale în care fumatul era considerat o normă, iar nefumătorii nu erau acceptaţi. Între timp, situaţia s-a schimbat: fumatul nu mai este o normă în multe ţări, astfel încât unele persoane aflate în zona de vârstă 21-34 de ani ar putea să fi evitat această constrângere socială.

De altfel, conform studiului, mai multe persoane tinere se poziţionează contra fumatului. Mai mult de 40% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 21 şi 34 de ani au renunţat la relaţii din cauza fumatului, iar tendinţa de a ascunde faptul că eşti fumător este, de asemenea, mai ridicată în acest grup (32%). Tot tinerii au o atitudine majoritar pozitivă cu privire la ”unsmoking”, renunţarea la fumat – 61% .

Dispariţia mirosului de fum de ţigară, un câştig pentru fumători şi nefumători

Renunţarea la fumat este însă extrem de dificilă pentru anumite persoane, dintr-o varietate de motive. Efectele negative asupra sănătăţii nu par să fie îndeajuns pentru a îndepărta oamenii de fumat, dar au avut un efect pozitiv în a-i convinge să caute alternative fără fum, care să nu le afecteze relaţia cu cei dragi.

Astfel, 41% dintre respondenţi au spus că au auzit de diferite alternative fără fum, precum dispozitivele electronice care folosesc tutun încălzit, comparat cu 90% dintre respondenţi care au auzit de ţigările electronice.

Ce lipseşte însă este informarea corectă cu privire la aceste alternative. Un total de 68% dintre persoanele chestionate au spus că ar lua în considerare utilizarea ţigaretelor electronice sau a produselor care încălzesc tutunul dacă ar avea mai multe informaţii despre felul în care acestea diferă faţă de ţigările normale.

jjj

Un lucru pare să fie din ce în ce mai clar: viitorul este unul fără fum. Varianta ideală pentru fumători ar fi renunţarea completă la fumat, iar pentru cei care nu o fac există alternative fără fum, cu care ar putea mulţumi şi persoanele nefumătoare din jurul lor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite