Cum să-ţi alegi nutriţionistul potrivit pentru a fi sigur că dieta va da rezultate

Cum să-ţi alegi
nutriţionistul potrivit pentru a fi sigur că dieta va da rezultate

Cum alegem nutriţionistul potrivit

Deşi la o simplă căutare pe internet găseşti sute de diete miraculoase care promit slăbire drastică într-un timp foarte scurt, pentru un proces de slăbire sănătos, ai nevoie de ajutor specializat. Trebuie însă să te pregăteşti psihic pentru un proces de durată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sărbătorile au trecut, dar pentru multe persoane lupta cu kilogramele în plus abia acum începe. Fie că ne dorim să ne schimbam stilul de viaţă, fie că vrem să ne pregătim corpul pentru vară sau să scăpam de câteva kilograme în plus, un lucru este cert: avem nevoie de sfaturile unui nutriţionist pentru a ne ajuta cu un program alimentar personalizat.

„Internetul abundă în diete atrăgătoare, care îţi promit slăbire drastică sau creşterea semnificativă a masei musculare. Sfatul meu este să apelezi la un nutriţionist avizat care să te ajute cu un program alimentar individualizat. O abordare personalizată este cea mai bună alegere pentru sănătate“, recomandă doctorul Şerban Damian, specialist în nutriţie sportivă, fondator al centrului Superfit.

Iată câteva sfaturi care te pot ajuta în alegerea nutriţionistului potrivit.

Stabileşte-ţi obiectivele

Pentru început este foarte important să îţi setezi obiectivele. De pildă, câte kilograme vrei să slăbeşti, cât vrei să creşti în masă musculară, vrei să înveţi să faci alegeri alimentare mai bune, ai anumite probleme de sănătate care te împiedică să faci sport, te confrunţi cu tulburări alimentare etc.

„Caută un nutriţionist cu experienţă pentru ceea ce ai tu nevoie, nu pentru ce ai auzit de la alţii. Obiectivele tale nu sunt şi obiectivele altora, chiar dacă vorbim despre slăbit. Fiecare om este unic şi ceea ce i se potriveşte unei persoane din punct de vedere alimentar, unei alte persoane poate să nu i se potrivească. În plus, fiecare avem stiluri de viaţă diferite“, explică medicul specialist.

Alege să lucrezi cu specialişti care să aibă calificarea necesară

La fel ca în cazul dietelor, există extrem de multe persoane care activează şi dau sfaturi în acest domeniu. Indiferent de titulatura aleasă (nutriţionist, dietetician, health coach, tehnician nutriţionist, etc) prima şi cea mai importantă regulă este verificarea studiilor şi experienţa în domeniu. Evident că este recomandat să aibă studii în domeniul medical.

În Romania, în cadrul universităţilor de Medicină şi Farmacie există specializări ca Nutriţie şi dietetică şi Diabet, nutriţie şi boli metabolice, precum şi diferite mastere pe nutriţie. Aceştia sunt specialiştii în nutriţie la care ar trebuie să apeleze pacienţii“, punctează doctorul Şerban Damian.

Informează-te despre parcursul activităţii sale profesionale

În ziua de azi este foarte uşor să verifici activitatea unui specialist mai ales cu ajutorul reţelelor sociale. Desigur, profesionalismul unui doctor nutriţionist nu constă în postările de pe social media, mai ales că de cele mai multe ori acesta nu are timpul necesar pentru astfel de lucruri, însă cu siguranţă găseşti intervenţii pe subiect astfel încât să îţi poţi face o idee despre principiile sale. Află cât mai multe informaţii despre studiile şi practica sa şi vezi dacă ai putea rezona cu persoana respectivă. Pentru că vorbim de un proces de lungă durată, un alt lucru extrem de important este şi atitudinea şi „chimia“ pe care o ai cu persoana respectivă. Daca ai cunoştinte care au fost la nutriţionistul respectiv, le poţi cere impresii.

Descoperă dacă abordarea nutriţionistului ţi se potriveşte

Înainte de prima întâlnire cu medicul respectiv, poţi solicita informaţii despre cum se desfăşoară consultaţiile de nutriţie şi ce alte servicii mai sunt disponibile.

„Nutriţionistul trebuie să profeseze într-un cadru organizat, acreditat şi avizat de autorităţi. Ne referim aici la o clinică de nutriţie, cabinet de nutriţie sau la un centru medical. Un specialist în nutriţie serios îţi va recomanda să faci analize de sânge şi alte investigaţii medicale înainte de a-ţi stabili un plan alimentar, pentru a identifica eventuale carenţe sau probleme de sănătate. Recomandarea mea este să evitaţi persoanele care promovează înfometarea ca mijloc de slăbire şi propun diete cu deficit caloric exagerat, sub rata metabolismului bazal. Un nutriţionist profesionist va păstra un anumit grad de flexibilitate, un echilibru între «alegerile optime» şi plăcerile culinare şi va şti să adapteze regimul alimentar la stilul tău de viaţă. Îţi va răspunde cu răbdare la întrebări şi te va învăţa să faci alegeri alimentare mai bune, concentrându-se pe rezultatele pe termen lung, adică nu doar pe slăbitul propriu-zis, ci şi pe menţinere. Un specialist în nutriţie nu va promova anumite produse ori branduri ca fiind absolut necesare pentru a slăbi, ci te va încuraja să te «împrieteneşti» cu mâncarea, cu alimentele obişnuite, naturale. Şi nu în ultimul rând, nu îţi va recomanda vreuna dintre «dietele» la modă, aşa cum sunt: dieta keto, dieta Cambridge, dieta disociată, dieta Dukan sau alte diete care presupun slăbire rapidă“, explică Dr. Şerban Damian.

Apelează la servicii integrate

Pe lângă un stil de viaţă sănătos, sportul joacă un rol esenţial în procesul de slăbire. Dacă îmbini cele două elemente, rezultatele se vor vedea inclusiv la nivel estetic. Poţi preveni sau ameliora aspectul neplăcut al pielii, mai ales după slăbire, şi poţi face mişcare îndrumat de specialişti, pentru a nu risca accidentări. 

„La debutul procesului de slăbire este bine să luăm în calcul efectuarea unor analize speciale precum: adipometria, analiza corporala 3D şi analiza compoziţiei corporale prin bioimpedanta care îţi vor arăta de unde porneşti şi cum evoluezi, fiind o sursă suplimentară de motivaţie“, încheie nutriţionistul.

Multe persoane se confruntă cu tulburări alimentare (mâncat compulsiv, bulimie etc.) şi îşi găsesc greu motivaţia pentru schimbare. Consilierea unui psihoterapeut, care va completa partea de nutriţie, te va ajuta să depăşeşti mai uşor acest blocaj mental.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: