Cele cinci etape ale schimbării prin care trebuie să treci pentru a deveni un om mai bun şi să reuşeşti ce ţi-ai propus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Sutterstock
FOTO Sutterstock

Să faci o schimbare pentru a-ţi transformă viaţa şi pentru a deveni un om mai bun poate fi un proces anevoios, plin de planuri şi directive privind modul în care să realizezi acest lucru. Însă dacă îl descompui în cele mai simple părţi, există numai cinci etape prin care trebuie să treci.

Etapa 1: Identifică ceea ce nu mai poţi accepta la tine

Vreau să fiu o persoană mai bună!

Vreau să-mi găsesc pasiunea!

Schimbarea începe cu identificarea a ceea ce doriţi să realizaţi. Nu trebuie să fie specific în acest moment, trebuie doar să identificaţi cele mai înalte realizări a ceea ce vreţi să obţineţi. Poate că „găsirea pasiunii tale“ este prea vag şi ceva mai direct, cum ar fi „vreau să îmi dau seama ce îmi place cu adevărat în profesia mea“, este mai util. În orice caz, începeţi prin identificarea schimbării pe care doriţi să o faceţi.

Etapa 2: Descompuneţi în paşi mici

Schimbarea începe să eşueze atunci când nu descifrăm ce măsuri trebuie să luăm pentru a face această schimbare la noi. Prin stabilirea paşilor pentru a face schimbarea în viaţa noastră, simplificăm procesul şi identificăm barierele din calea noastră, care ar putea să ne încetinească şi să împiedice progresul.

Ce este pasiunea?

Ce înseamnă să fii o persoană mai bună?

Unul dintre obiective ar putea fi – „Voi scrie zilnic ceea ce îmi place să fac pentru a-mi găsi pasiunea“ sau „Voi face trei lucruri bune pentru trei străini în fiecare zi“. Ceea ce am făcut acum a fost să luăm schimbarea şi să-i ataşăm obiective pe care dorim să le atingem, împreună cu stabilirea momentului şi a locului pentru ceea ce dorim să realizăm. Schimbarea nu reprezintă o singură realizare, este implementarea consistentă a unor sarcini mici, executabile.

Etapa 3: Ţineţi evidenţa tuturor realizărilor, nu contează cât de mari sau mici sunt

Obiectivele mari - a fi o persoană mai bună, găsirea pasiunii - pot fi greu de măsurat, dar nu imposibil. În orice caz, cel mai important este pentru noi să marcăm apariţia acestor schimbări pe ceva la fel de simplu, de exemplu pe o foaie de calcul Google.

Câţi oameni am ajutat luna aceasta?

Câte pagini de jurnal am scris anul trecut?

Este inevitabil să fim frustraţi de lipsa de progres, deoarece ni se pare că nu am atins obiectivele noastre generale de schimbare, când, de fapt, ceea ce am făcut este un progres. Progresul spre atingerea scopului, progresul spre schimbare.

Urmărirea şi înregistrarea schimbării tale este o modalitate incredibilă de a privi înapoi de unde ai început şi de a-ţi spune: „Wow, am parcurs un drum lung şi sunt gata să continui.“

Etapa 4: Eşuaţi şi deveniţi mai puternici

Poate părea pe dos să eşuezi în timp ce încerci să implementezi o schimbare, dar uneori eşecul în încercarea de a reuşi este cel care te face mai puternic şi mai dispus să te întorci şi să încerci din nou. În timp ce te străduieşti mai mult să faci această schimbare, să te perfecţionezi, cazi şi faci greşeli şi prin intermediul acelor greşeli înveţi să devii mai bun. Dacă reuşeşti constant în implementarea obiectivelor, înseamnă că nu faci într-adevăr o schimbare, ci doar vă băteţi pe spate pentru ceva ce nu înseamnă depăşirea limitelor.

Etapa 5: Clătiţi şi repetaţi

Chiar şi atunci când implementezi aceste patru etape ale schimbării, simţi nevoia să faci un pas înapoi şi să-ţi reexaminezi obiectivele şi ceea ce vrei să obţii.

Este schimbarea pe care o caut în continuare la fel de mare?

Cum urmăresc progresul?

Mă străduiesc destul de mult?

Din acest motiv, stadiul final al schimbării este să te uiţi înapoi la ceea ce încerci să schimbi şi să ajustezi ceea ce faci. Este destul de ciudat, aceasta poate fi cea mai grea etapă a schimbării, deoarece privim cu un ochi critic către noi înşine în ceea ce încercăm să schimbăm.

Sunt într-adevăr o persoană mai bună făcând ceva frumos pentru trei străini pe săptămână? A devenit asta ceva atât de uşor în acest moment încât schimbarea pe care o caut nu mai este acolo?

Dincolo de toate aceste etape ale schimbării, există o temă consistentă a voinţei, a angajamentului şi a dorinţei de a face această schimbare. Ea este inerentă în întregul proces şi poate fi factorul decisiv în ceea ce priveşte realizarea schimbării. Aceste etape nu îţi pot insufla sentimentele de voinţă, angajament, dorinţă şi determinare, dar te pot ajuta să reduci barierele cu care te confrunţi şi să schimbi modul în care le abordezi. Restul depinde de tine.

Sursa: LifeHack

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite