Care este secretul fericirii şi în ce măsură depinde aceasta de alegerile noastre? Tehnica 5-3-2 propusă de cercetătorii de la clinica Mayo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Amid Sood spune că fericirea ţine mai mult de alegerea noastră/FOTO www.wikigender.org
Profesorul Amid Sood spune că fericirea ţine mai mult de alegerea noastră/FOTO www.wikigender.org

Ce este de fapt fericirea şi de ce anume avem nevoie ca să fim fericiţi? La aceste întrebări au încercat să afle răspuns cercetătorii de la celebra clinică Mayo din Minnesota, SUA, care au lansat şi o carte intitulată „Handbook of Happiness“. Ei spun că pentru a ne simţi împliniţi nu avem nevoie nici de bani, nici de succes.

Cercetătorii au realizat un program de exerciţii care, după doar 10 săptămâni, ne vor putea schimba starea de spirit şi astfel vom alege practic singuri să fim fericiţi.

Profesorul Amid Sood, care a coordonat această cercetare, spune că 40-50% din fericire depinde numai de alegerile noastre şi de accentul pe care îl punem în viaţa de zi cu zi. Putem alege să ne concentrăm pe ce este frumos în viaţă, spune el.

Din păcate însă, oamenii sunt înclinaţi biologic să pună accentul pe experienţele negative pe care le au. În trecut, acesta era un mecanism care îi ajuta pe strămoşii noştri să supravieţuiască, să evite pericolul.

Practic, noi trebuie doar să ne reorientăm atenţia de la ce este negativ la ce este pozitiv în viaţa noastră. Procesul nu este însă simplu, de aceea este nevoie de anumite tehnici de concentrare. Exerciţiile recomandate de Amid Sood includ o tehnică numită 5-3-2. Iată ce presupune.

Primul gând pe care trebuie să-l avem, în fiecare dimineaţă, trebuie să fie la 5 persoane pe care ne bucurăm să le avem în viaţa noastră. Când ne întâlnim cu familia, în primele 3 minute trebuie să ne comportăm ca şi când am revedea un prieten după foarte mult timp. Iar când întâlnim o altă personală, în primele 2 secunde trebuie să îi urăm, în gând, să îi fie cât mai bine.

Această tehnică este doar primul pas în programul în 4 etape propus de profesor. A doua etapă constă în construirea unei stări de spirit bazată pe mulţumire, compasiune, iertare şi acceptare. Astfel, când avem o problemă trebuie să ne gândim mai mult la ce este bine chiar şi în acel rău, să punem accent pe partea pozitivă.

A treia etapă presupune stabilirea unei legături mai strânse între trup şi minte. Asta include mai multe activităţi care asigură relaxare: exerciţiile fizice, ascultarea unei melodii plăcute, lectura unei cărţi, rugăciune, meditaţie, yoga.

Ultimul pas este adoptarea unui alt stil de viaţă, mai sănătos: o dietă echilibrată şi mai multe execiţii fizice. De asemenea, umorul este foarte important, pentru că oamenii au tendinţa de a lua viaţa prea în serios, scrie Daily Mail.

Amit Sood spune că dacă vom exersa aceste tehnici timp de 10 săptămâni, starea noastră de spirit se va schimba şi vom fi mult mai fericiţi.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite