10 alimente care ne ajută să ne hidratăm şi conţin peste 90% apă. Ce trebuie să mâncăm în zilele caniculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele alimente conţin foarte multă apă şi asigură hidratarea/FOTO fruit-powered.com
Unele alimente conţin foarte multă apă şi asigură hidratarea/FOTO fruit-powered.com

Pe lângă consumarea a cel puţin 2 litri pe apă zilnic, chiar mai mult în zilele foarte călduroase, medicii ne recomandă să mâncăm în această perioadă alimente foarte hidratante. Sunt legume şi fructe la îndemâna oricui, iar avantajul este că, pe lângă vitamine şi minerale, ele conţin foarte multă apă.

Vara ar trebui să mâncăm multe legume şi fructe la îndemâna oricui, iar avantajul este că, pe lângă vitamine şi minerale, conţin foarte multă apă, spune nutriţionista Corina Zugravu:

„Acum sunt o grămadă de legume şi fructe proaspete şi ieftine, nu mai sunt de seră, sunt chiar foarte bune şi gustoase. Putem mânca orice legume sau fructe care ne plac, dar trebuie să le spălăm foarte bine înainte. Printre cele mai bune şi hidratante alimente sunt cireşele, căpşunile, dar şi roşiile, castraveţii, pepenii.”

Corina Zugravu ne mai recomandă să bem în aceste zile apă minerală, care conţine puţin sodiu, element esenţial, care se elimină prin transpiraţie şi care poate fi astfel compensat, prin consumul de apă minerală.

Desigur, este foarte important să bem zilnic cel puţin 2 litri de lichide, dar aici trebuie incluse şi lichidele din fructe şi legume, sau supe, ori sucuri, nu doar apa.

Referitor la organizarea dietei în funcţie de orele zilei, nutriţionista Corina Zugravu spune că nu există o regulă, fructele şi legumele pot fi mâncate oricând dorim, dimineaţa la prima oră sau seara, ănainte de culcare, ori ca desert.

Cele 10 alimente care conţin peste 90% apă şi ne hidratează

Iată o listă cu mai multe alimente superhidratante, care conţin aproximativ 90% apă. Ele ne pot asigura până la 20% din necesarul zilnic de lichide.

1. Primul aliment recomandat este clasicul castravate. 96,7% din greutatea lui este repreezentată de apă, castravetele fiind alimentul solid care conţine cea mai mare cantitate de apă dintre toate. Poate fi folosit pentru a face salate, sau mâncat cu iaurt, ori într-o supă rece de castraveţi. Supa rece se face adăugând iaurt degresat şi cuburi de gheaţă.

2. Salata iceberg conţine peste 95% apă şi este o variantă ideală pentru hidratare, putând fi inclusă în orice sandviş, sau consumată separat. Experţii ne recomandă chiar să înlocuim foile de tortilla cu foi de salată pentru a face un sandviş mai sănătos, hidratant şi cu puţine calorii.

3. Ţelina conţine 95,4% apă şi are foarte puţine calorii dacă este consumată crudă, în salată. Leguma are şi multe fibre, ceea ce va da senzaţia de saţietate. Datorită apei pe care o conţine, ţelina este un bun remediu şi pentru arsurile de la stomac, deoarece neutralizează acizii.

4. Şi ridichile conţin peste 95% apă şi ar trebui să fie nelipsite din salatele pe care le mâncăm. Sunt aromate, dulci-picante, aduc un plus de culoare salatei şi foarte mulţi antioxidanţi.

5. Roşiile, esenţiale în salatele de vară, conţin 94.5% apă şi pot fi foarte uşor incluse şi în sandvişuri. Orice sortiment este recomandat, inclusiv cele mici cât o nucă, care pot fi mâncate în loc de snaksuri.

6. Ardeii graşi conţin foarte multă apă, mai ales soiurile verzi şi o doză mare de antioxidanţi. Nutriţioniştii ne recomandă să ronţăim ardei când ne este foame între mese sau noaptea târziu.

7. Conopida conţine, pe lângă apă, mulţi antioxidanţi, recomandaţi inclusiv pentru a combate cancerul şi pentru a scădea nivelul colesterolului. Un studiu din anul 2012 a demonstrat că pacientele care au avut cancer mamar şi au consumat multă conopidă au avut un risc mai redus de a muri din cauza bolii.

8. Pepenele roşu este poate cel mai cunoscut şi popular aliment folosit nu doar pentru gust, ci şi pentru hidratare. Conţine 91,5% apă, dar şi mult licopen, un antioxidant cu efect puternic împotriva cancerului. O soluţie foarte bună pentru hidratare este să punem cubuleţe de pepene pe fundul paharului cu apă, pentru o aromă deosebită. Astfel vom putea bea mai multă apă, cu mai multă plăcere.

9. Spanacul consumat crud, în salată sau sandviş, oferă o hidratare foarte bună, dar şi mulţi nutrienţi. Este foarte bogat în fibre, luteină, potasiu şi vitamina E, un antioxidant care luptă cu radicalii liberi.

10. Căpşunile conţin şi ele 91% apă şi pot fi consumate ca atare sau amestecate cu iaurt, ori pasate în smoothie, asigurând hidratarea necesară, dar şi un desert delicios. Aceste fructe sunt recomandate inclusiv după un efort fizic intens, pentru că ele conţin proteine, fibre şi carbohidraţi.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite