Pericolul ascuns în gelurile dezinfectante pentru mâini. Motivul pentru care tot mai mulţi copii americani ajung în stare gravă la spital

Pericolul ascuns în gelurile dezinfectante pentru mâini. Motivul pentru care tot mai mulţi copii americani ajung în stare gravă la spital

Gelul dezinfectant este folosit deseori în loc de apă şi săpun, pentru curăţarea mâinilor/FOTO sovos.com

Mai mulţi copii din Atlanta, Statele Unite, au fost spitalizaţi de urgenţă după ce au avut acces la sticluţe cu gel dezinfectant pentru mâini şi nu au fost supravegheaţi de adulţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Micuţii l-au înghiţit pentru că are un gust plăcut, de fructe, dar şi pentru că acest produs conţine mult alcool, care îi îmbată. Unul dintre copii care a ajuns la spital este o fetiţă de 6 ani, care nu mai putea merge şi nici vorbi coerent, după ce a băut gel de mâini, scrie CNN.

Acest obicei foarte periculos este întâlnit tot mai frecvent în rândul copiilor sub 12 ani, numărul incidentelor înregistrate în Statele Unite crescând cu 400% din anul 2010.

Din păcate, copiii au acces foarte uşor la aceste produse, care pot duce la intoxicare gravă cu alcool. Procentul de alcool dintr-un gel dezinfectant este de 45%-95%, în timp ce în cazul vinului este de numai 12%. De aceea, copiii se îmbată foarte repede şi ajung la spital în stare gravă chiar dacă au consumat o cantitate mică de gel.

Intoxicarea cu alcool se manifestă prin stări de greaţă, vomă, ameţeală, iar în cazuri grave copilul poate face chiar şi stop respirator, riscând să moară.

Mulţi copii ajung să bea acest gel special ca să se îmbete, în timp ce alţii fac asta pentru a-şi impresiona prietenii sau pur şi simplu pentru că gelul are un gust plăcut. Multe geluri de mâini au aromă de portocale, căpşuni sau struguri, iar copiii nu ştiu că se expun la un mare pericol dacă le consumă.

Gelul de mâini are rol antibacterian şi este folosit frecvent de copii şi părinţi atunci când nu se pot spăla pe mâini cu apă şi săpun. Produse de igienă de acest fel ar trebui ţinute departe de copii, sau înlocuite cu altele, care nu conţin alcool, cum sunt şerveţelele umede.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările