Ziua Internaţională a Vegetarianismului. Supă cremă de dovlecei cu busuioc şi cele mai interesante lucruri despre dieta verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supă cremă de dovlecei cu busuioc. FOTO lauraadamache.ro
Supă cremă de dovlecei cu busuioc. FOTO lauraadamache.ro

Astăzi este Ziua Internaţională a Vegetarianismului, aşa că vă propunem o reţetă simplă şi gustoasă de supă cremă de dovlecei cu busuioc, dar şi câteva curiozităţi despre această dietă.

Astăzi, 1 octombrie, se serbează Ziua Internaţională a Vegetarianismului, stil de viaţă bazat pe o dietă alimentară care constă în fructe şi legume, şi din care lipseşte cu desăvârşire carnea. Acest stil de viaţă este adoptat de 375 de milioane de oameni, potrivit foodpanda.ro. Pentru a sărbători cum se cuvine această zi, vă propunem o reţetă delicioasă de supă cremă de dovlecei cu busuioc.

Supă cremă de dovlecei cu busuioc: ingrediente 

- un kilogram de dovlecei

- 300 de grame de cartofi

- o ceapă verde fără frunze

- 20-25 de frunze de busuioc

- sare

- două linguri de ulei de măsline

- parmezan 

Supă cremă de dovlecei cu busuioc: mod de preparare

Spălăm dovleceii şi îi tăiem pe lungime. Dacă dovleceii sunt mai mari, scoatem miezul cu seminţe şi îi tăiem cubuleţe. Curăţăm şi cartofii, îi spălăm şi îi tăiem cubuleţe. Punem cartofii şi dovleceii într-o oală şi îi acoperim cu apă. Pentru o supă mai cremoasă adăugăm apă cât să îi acopere, iar pentru una mai subţire adăugăm mai multă apă.

Se curăţă ceapa, inclusiv de frunze, şi se pune în oală la fiert. Se lasă legumele la foc mediu. După ce dovleceii şi cartofii sunt perfect fierţi, se scot cu o paletă şi se pasează cu un mixer vertical sau cu blenderul, împreună cu unul sau două polonice de supă şi frunzele de busuioc. Ceapa se aruncă. 

Supa se pune înapoi în oală şi se condimentează cu sare. Se serveşte cu puţin ulei de măsline deasupra şi cu parmezan, potrivit blogului lauraadamache.ro.

Lucruri interesante despre vegetarianism:

- primele consemnări despre mâncarea vegetariană datează din perioada antică a Greciei şi Indiei

- foarte multe personalităţi istorice au adoptat dieta vegetariană, întrucât erau convinşi de beneficiile acesteia şi, în acelaşi timp, doreau să nu mai provoace suferinţă animalelor, printre care şi Plutarh, Pitagora, Leonardo da Vinci şi Descartes

- prima sărbătoare oficială a Zilei Vegetarianismului a avut loc la 1 octombrie 1977, în SUA, şi marchează începutul Lunii de Conştientizare a Vegetarianismului, care se încheie pe 1 noiembrie, de Ziua Internaţională a Veganismului. 

- există mai multe tipuri de vegetarieni. Conform specialiştilor, persoanele care nu consumă deloc carne pot fi ovo-lacto-vegetarieni (mănâncă şi ouă şi produse lactate), lacto-vegetarieni (consumă produse laptate, dar nu ouă), ovo-vegetarienii (nu mănâncă produse lactate, dar mănâncă ouă) sau vegetarieni puri (nu mănâncă nici ouă, nici lapte, brânză sau alte produse lactate). 

- o dietă vegetariană diversificată are o mulţime de beneficii pentru cei care o practică. Printre principalele beneficii trebuie să amintim menţinerea tensiunii arteriale în limitele optime, nivele scăzute ale grăsimii saturate şi ale colesterolului rău, scăderea riscului apariţiei bolilor cardiovasculare şi la nivelul rinichilor, precum şi nivele mai înalte de fibre, magneziu şi antioxidanţi în corp. 

- românii au preferinţe foarte diverse în ceea ce priveşte mâncarea vegetariană. Aceştia consumă, în mod frecvent atât produse tradiţionale româneşti, ca salata de vinete, zacusca, pilaful sârbesc sau ciulamaua cu mămăliguţă, cât şi mâncăruri din bucătăria internaţională, cu hummusul, supa de linte şi pastele cu legume în top.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite