Rolul proteinelor în alimentaţie

Rolul proteinelor în alimentaţie

Necesarul zilnic de proteine depinde de greutate, sex, vârstă şi de nivelul de activitate zilnică.

Proteinele sunt folosite în fiecare celulă din organismul uman şi sunt esenţiale pentru construirea masei musculare şi sprijinirea funcţiei neurologice.O dietă echilibrată are nevoie de proteine zilnic, pentru a menţine funcţionarea corectă a organismului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proteinele sunt folosite în fiecare celulă din organismul uman şi sunt esenţiale pentru construirea masei musculare şi sprijinirea funcţiei neurologice. Acestea sunt formate din aminoacizi şi pot fi găsiţi în multe tipuri de alimente, chiar şi în legume, dar cele mai importante surse sunt cele care provin de la animale – cum ar fi carnea (inclusiv cea de peşte), lactatele sau ouăle.
 
Carenţa de proteine ​​poate duce la simptome precum metabolismul lent, probleme cu pierdea în greutate, atrofierea muscular, nivel de energie scăzut şi oboseală, lipsa de concentrare, schimbarea dispoziţiei, dureri musculare, osoase şi articulare, modificări ale zahărului din sânge, care pot duce la diabet şi scăderea imunităţii.
 
Sunt de mai multe tipuri
 
Există 20 de aminoacizi în corpul uman, dintre care 8 esenţiali – care nu pot fi sintetizaţi de organism. Unele proteine pot fi complete (conţin toţi aminoacizii), din această categorie făcând parte carnea, laptele, ouăle. Altele sunt parţial complete sau incomplete, în această categorie intră legumele şi seminţele.
 
citeste totul despre: