Mituri despre ouă: ce indică de fapt culoarea cojii şi a gălbenuşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
oua

Ouăle sunt cunoscute ca fiind surse excelente de nutrienţi, inclusiv proteine de bună calitate, vitamine şi acizi graşi esenţiali. De-a lungul timpului au circulat însă şi numeroase mituri despre aceste alimente.

Ouăle sunt bogate în colină (125 mg într-un ou), o substanţă nutritivă esenţială pentru întreţinerea funcţiilor cerebrale, ce încetineşte apariţia maladiei Alzheimer, conţin 7-8 g de proteine, adică o cincime din necesarul zilnic, şi sunt o sursă excelentă de vitamine A, D şi E. 

Ouăle conţin minerale importante pentru organism, precum fierul, zincul şi fosforul. Acestea sunt necesare pentru menţinerea sănătăţii sistemul imunitar şi a sistemului osos. Fiind unul din alimentele cele mai populare, de-a lungul timpului au circulat numeroase mituri despre ouă.

Persoanele care au colesterolul ridicat nu ar trebui să mănânce ouă

Pentru o bună perioadă de timp, persoanelor cu un nivel ridicat de colesterol le era recomandat să excludă ouăle din alimentaţie. Ouăle conţin acele grăsimi benefice care nu cresc întotdeauna nivelul colesterolului rău în sânge. Desigur, nu este o idee bună să consumaţi trei ouă la micul dejun, dar un ou pe zi nu vă va face rău. Cei care suferă de diabet şi boli cardiovasculare ar trebui să fie mai atenţi şi să nu mănânce mai mult de trei ouă pe săptămână.

Ouăle crude sunt mai sănătoase decât cele fierte

Unii oameni mănâncă ouă crude pentru a-şi creşte nivelul de proteină şi muşchii, pentru a-şi îmbunătăţi vocea sau pentru a reduce acidul stomacal. Specialiştii susţin că utilitatea oului crud este o metodă supraestimată. Albuşul de ou nu este la fel de bine absorbit atunci când este consumat crud, iar absorbţia biotinei (vitamina B7) poate fi blocată.  

Ouăle care au coaja brună sunt mai sănătoase decât cele albe

Studiile au arătat că ouăle brune sunt aproape la fel ca ouăle albe. Diferenţa dintre calitatea ouălor se face în funcţie de alţi factori. De exemplu, ouăle unei găini care a petrecut mult timp la soare conţin 3-4 ori mai multă vitamina D. Păsările care mănâncă alimente bogate în omega-3 au ouă care conţin mai mult omega-3.

Culoarea gălbenuşului determină prospeţimea oului 

La prima vedere, această afirmaţie pare logică. De fapt, culoarea gălbenuşului depinde de alimentaţia păsării. Porumbul, lucerna, urzica şi alte plante fac gălbenuşul mai strălucitor şi mai deschis la culoare. 

Ouăle de prepeliţă sunt mai bune 

Ouăle de prepeliţă conţin mai multe proteine, vitamine şi elemente benefice organismului, însă diferenţa nu este semnificativă faţă de cele de găină. Pentru a vedea efectele, trebuie să consumaţi o cantitate destul de mare în mod regulat. 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite