FOTO Ghidul cocktailurilor de vară: cele mai bune reţete din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO e-njoy.us
FOTO e-njoy.us

Într-o zi toridă de vară, nimic nu poate fi mai relaxant decât un cocktail rece şi aromat. Fie că vă gândiţi să-l preparaţi acasă sau să-l savuraţi la o terasă, iată care sunt recomandările venite din partea barmanilor.

De la reţete simple, aflate la îndemâna oricui, la combinaţii extravagante, gama cocktailurilor „de caniculă” este extrem de variată. Lista oricărui barman care se respectă include un shaker, un storcător de fructe, un pahar gradat, câteva reţete de cocktailuri, ingredientele necesare preparării şi, mai ales, dorinţa de a lăsa amprenta personală asupra băuturilor, după cum dezvăluie barmanul şi managerul localului Laboratorul de Cocktailuri, Marjan Kukuneshoski, din Centrul Vechi al Capitalei. 

Cocktailurile cu rom, preferatele românilor

Mojito şi Mai Tai se numără printre cele mai consumate cocktailuri ale verii 2014 în România, în opinia lui Kukuneshoski. „Mojito este mixul perfect dintre dulce, acru, slab şi tare. Este o băutură clasică, foarte uşor de preparat”, spune barmanul. Băutură tradiţională cubaneză, Mojito a căpătat popularitate la sfârşitul anilor ’80 şi are la bază cinci ingrediente: rom, sirop de zahăr, limetă, mentă şi apă minerală. Succesul său se datorează combinaţiei dintre dulceaţa zahărului şi prospeţimea limetei, dar şi romului, al cărui gust este mascat subtil de mentă.

image

FOTO amctv.com

La rândul său, Mai Tai se bazează astăzi pe amestecul răcoritor dintre sucul de ananas şi romul alb, la care se adaugă gheaţă pisată sau cuburi. Reţeta originală a cocktailului creat în California, în 1944, nu conţinea suc de ananas, ci un tip de rom jamaican din coajă de portocală care a dispărut de pe piaţă acum 17 ani, potrivit lui Marjan Kukuneshoski. Mai Tai este un cocktail versatil, iar în România, reţeta de preparare se schimbă de la un barman la altul, mai spune specialistul.

Răcoarea se ascunde-n bule

Locul următor în ierarhia băuturilor de sezon aparţine Ginului Tonic, una din cele mai simple băuturi, combinaţia dintre ginul tare şi apa tonică, turnată peste un pahar plin cu gheaţă fiind perfectă pentru zilele toride. 

Un alt mix care se menţine în preferinţele românilor şi anul acesta este Aperol Spritz, creat în 1919, dar popularizat abia după cel de-Al Doilea Război Mondial. Celebrul cocktail pe bază de lichior se bucură de succes în timpul zilelor caniculare datorită aromei de portocală şi efervescenţa vinului spumant. O reţetă solicitată în fiecare vară este şi Margarita, pentru cei care preferă tequila în combinaţie cu triplu sec (lichior din coajă de portocală n.r.).

Menta şi limeta, căutate pentru gustul fresh

„Foarte cerute sunt mai ales ingredientele precum menta sau busuiocul proaspăt. Pot să spun că la 90% din băuturile preparate vara folosim lămâie sau limetă, pentru că astfel capătă un gust mult mai răcoritor. La un trabuc sau o ţigară fină sunt preferate cocktailurile mai alcoolizate, mai înţepătoare”, explică Kukuneshoski, adăugând că băuturile cu efect răcoritor au la bază, de obicei, citricele. De asemenea, românii sunt mari amatori şi de cocktailuri cu fructe, de la căpşuni, pepene, zmeură, până la fructe exotice – fructul pasiunii sau mango.

image

 Marjan Kukuneshoski, preparând un mojito FOTO Facebook

Printre combinaţiile îndrăzneţe ale acestui sezon se regăsesc cocktailurile cu suc de morcov, ţelină, roşii sau chiar şi cu ouă, uneori cu castravete. De încercat pe timp de caniculă sunt şi cocktailurile picante, cu jalapeno (ardei iute-n.r.), recomandare pentru care există o explicaţie logică. La fel cum mâncărurile condimentate cresc temperatura internă şi accelerează circulaţia sângelui, băuturile uşor picante ajută organismul să lupte cu temperaturile ridicate prin stimularea acţiunii glandelor sudoripare. 

Cerere mică pentru băuturile „cuminţi“

În schimb, variantele non alcoolice ale cocktailurilor nu se bucură de prea multă popularitate în rândul clienţilor români, după cum mărturiseşte Kukuneshoski. „Deşi nu se pune foarte mare accent pe băuturile nonalcoolice, vara se consumă şi acestea. Mai ales cele pe bază de limonadă. Se mai caută, de asemenea, shake-urile cu fructe proaspete, lapte sau lichior de iaurt”, spune acesta. Un vot negativ din partea specialistului îl primesc cocktailurile „de-a gata“, care pot fi cumpărate din comerţ, de la Mojito la Margarita sau Piña Colada, pentru că au foarte mult zahăr, arome şi coloranţi. 

Gheaţa cu efect de fum, fiţă de club   

image

FOTO Facebook

Cuburile de gheaţă şi gheaţa pisată sunt nelipsite din compoziţia cocktailurilor de vară. Însă în cluburi, unde apare nevoia de spectacol, se foloseşte destul de des gheaţa carbonică, numită şi gheaţă uscată, care are şi avantajul unei temperaturi mai scăzute decât cea a apei îngheţate, dincolo de efectul de fum care curge din pahar, explică Marjan Kukuneshoski. Azotul lichid nu e prea popular printre barmani pentru că este dificil de manipulat şi poate provoca degerături serioase.  

Mojito

Ingrediente:

40 ml rom alb

1 limetă

3 crenguţe de mentă proaspătă

2 linguri de zahăr brun

gheaţă cuburi sau zdrobită 

apă minerală

image

Preparare:

Se taie lămâia cuburi sau felii mari şi se pun în pahar, după care se adaugă zahărul brun şi frunzele de mentă. Toate acestea se zdrobesc, apoi se adaugă romul şi gheaţa. Se completează cu apă minerală.

Mai Tai

Ingrediente:

15 ml rom alb

30 ml zeamă de lămâie

30 ml sirop de zahăr

15 ml suc de ananas

15 ml amaretto

30 ml cointreau/ triplu sec

15 ml rom negru

gheaţă

Preparare:

Se adaugă rom alb, amaretto şi cointreau, pe rând, într-un pahar. Se completează cu zeamă de lămâie, sirop de zahăr şi suc de ananas, până când paharul este aproape plin. Se adaugă romul negru şi se serveşte fără a se amesteca.

Margarita

image

FOTO divahair.ro

Ingrediente:

40 ml tequila

30 ml triplu sec

 20 ml zeamă de limetă

Preparare:

Se amestecă toate ingredientele în shaker, se pun într-un pahar răcit, iar pe marginea paharului, „unsă” cu zeamă de lămâie, se pune sare.

Gin tonic

Ingrediente:

35 ml gin

apă tonică

limetă

gheaţă cuburi

Preparare:

Se pun cuburile de gheaţă într-un pahar înalt, iar peste ele se adaugă ginul. Se umple paharul cu apa tonică şi, opţional, se poate adăuga zeamă de limetă. Înainte de servire, băutura se amestecă.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite