Soața de domn al Moldovei, dorită în haremul pașei. „Era de o frumusețe năucitoare“

0
Publicat:

Nepoată a unui Mare Vizir al Imperiului Otoman și de o frumusețe aleasă, Ecaterina Cercheza a fost timp de 22 de ani soția domnitorului Vasile Lupu, jucând un rol esențial în deciziile politice și personale ale soțului său.

Ecaterina Cercheza a stârnit multe pasiuni FOTO Wikipedia
Ecaterina Cercheza a stârnit multe pasiuni FOTO Wikipedia

Conform exploratorului otoman Evliya Çelebi, mama Ecaterinei Cercheza a fost sora lui Koca Derviș Mehmed Pașa, un mare Mare Vizir al Imperiului Otoman în perioada 1653-1654, iar sora sa a fost soția lui İslâm al III-lea Ghirai, hanul Crimeei.

„După decesul Doamnei Tudosia, prima sa soție, domnitorul Vasile Lupu a trimis în 1639 în Circazia, în Caucaz, o solie oaste formată din moldoveni și tătari pentru a îi aduce o nouă soție, care să fie și frumoasă, și de neam ales. Iar Ecaterina era și de o frumusețe năucitoare, era fiica unui prinț cerchez (n.red. - cerchezii sunt cea mai veche populație din Caucaz) și vorbea și patru limbi străine, având o educație aleasă”, spune profesorul de istorie Constantin Vasilescu.

Numai că a apărut o mare problemă. La întoarcerea soliei trimise de Vasile Lupu, văzând cât de frumoasă era Ecaterina Cercheza, Nasuh Hussein, Pașa de la Silistra, a vrut pur și simplu să o rețină la Silistra pentru propriul său harem. După mai multe zile și multe tentative eșuate de eliberare, plătite cu mii de ducați abia după ce Vasile Lupu a intervenit la sultanul Murad al IV-lea, solia a putut să treacă Dunărea.

În cele din urmă, pe 28 septembrie 1639, Ecaterina a ajuns la Iași, în capitala Moldovei, fiind întâmpinată chiar de către Vasile Lupu.

Domnitorul moldovean a cheltuit sume foarte mari de bani pentru ca ceremonia de primire să fie una fastuoasă, iar Ecaterina a primit multe daruri scumpe, inclusiv bijuterii rare.

Doamna Ecaterina Cercheza a îndeplinit numeroase activități oficiale în perioada în care a fost soția lui Vasile Lupu, făcând de asemenea importante donații în bani pentru mănăstirile Golia și Hlincea.

„Doamna Ecaterina a devenit rapid cunoscută pentru acțiunile sale filantropice frecvente și s-a remarcat și pentru impresionantele sale abilități diplomatice și de negociere într-o perioadă foarte grea pentru Moldova”, adaugă profesorul Constantin Vasilescu. 

Vasile Lupu SURSA Profimedia
Vasile Lupu SURSA Profimedia

Din cauza disputei pentru tron dintre Gheorghe Ștefan și Vasile Lupu, Doamna Ecaterina și-a lăsat familia la Camenița, în Bulgaria.

După ce în iulie 1653, Gheorghe Ștefan a cucerit Cetatea de Scaun a Sucevei și a devenit pentru a doua oară domnitor, doamna Ecaterina a fost luată prizonieră și închisă la Buciulești, în Neamț, unde a stat timp de aproape cinci ani cu fiul său Ștefăniță.

Ea a plecat apoi la Constantinopol, la soțul său, care era închis acolo. După ce fiul său Ștefăniță a urcat pe tronul Moldovei în 1659, doamna Ecaterina s-a întors la Iași, susținându-l și dându-i constant sfaturi utile.

În 1661, Vasile Lupu a murit la Constantinopol, iar doamna Ecaterina a locuit apoi patru ani la Constantinopol. În 1665 a revenit în Moldova, unde a și murit în 1666.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite