Video 23 iunie: 11 ani de la accidentul de autocar din Muntenegru. 18 români au murit și 29 au fost răniți VIDEO

0
Publicat:

La 23 iunie 1834 s-a născut omul politic Alexandru Odobescu, iar în anul 1937 s-a născut Martti Ahtisaari, președinte al Finlandei. În aceeași zi, dar în anul 1972, s-a născut actrița americană Selma Blair.

Vedere asupra locului în care s-a produs accidentul de autocar din Muntenegru.
Vedere asupra locului în care s-a produs accidentul de autocar din Muntenegru.Foto: Reuters (Arhivă)

23 iunie 1834: S-a născut scriitorul și omul politic Alexandru Odobescu

Alexandru Odobescu
Alexandru Odobescu a murit la 10 noiembrie 1895. Foto: Arhivă

Născut la București, Alexandru Odobescu a deținut vreme de un an funcția de ministru al Monumentelor (1863-1864). După doar doi ani petrecuți ca elev la Colegiul Național „Sf. Sava”, Odobescu și-a continuat studiile liceale la Paris, la College de France.  

În timp ce se afla la Paris, el a luat parte la activitatea Societății „Junimea română”, publicând articolul „Muncitorul român”. 

Ulterior, reîntors în țară, s-a căsătorit cu Alexandra (Sașa) Prejbeanu, fiica generalului rus Pavel D. Kiseleff. Patru ani mai târziu, în anul 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza l-a numit director în Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice. 

Alexandru Odobescu a murit la 10 noiembrie 1895. 

23 iunie 1937: S-a născut Martti Ahtisaari, președintele Finlandei

Matti Ahtisaari a fost preşedinte al Finlandei între anii 1994 şi 2000. Înainte de acest mandat, a ocupat o serie de funcţii în Ministerul Afacerilor Externe, precum şi în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. 

În anul 2008, el a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile sale de menţinere a păcii. Martti Ahtisari a mediat acordul de pace din provincia indoneziană Aceh. 

El a murit la 16 octombrie 2023, la Helsinki. 

23 iunie 1972: S-a născut actrița americană Selma Blair

Selma Blair
Selma Blair împlinește 52 de ani. Foto: Arhivă

Cunoscută în special pentru rolurile interpretate în „Cruel Intentions/Tentația seducției” și „Legally Blonde/ Blonda de la Drept”, Selma Blair s-a născut la Detroit, Michigan. Fiind pasionată de fotografie, ea a urmat cursurile Universității din New York. Ulterior, s-a îndreptat spre actorie, studiind la Conservatorul Stella Adler. 

Actrița s-a căsătorit, în 2004, cu scriitorul și muzicianul Ahmet Zappa, însă mariajul a durat doar doi ani. Ulterior, în urmă cu șase ani, în 2018, a fost diagnosticată cu scleroză multiplă. 

Din filmografia sa amintim: „Pretty Persuasion/ Seducție inocentă”, „Purple Violets/ Violete purpurii”, „My Mom's New Boyfriend/ Mama are un nou iubit” și „Columbus Circle/Crimă în Manhattan”. 

23 iunie 1974: S-a născut actorul Andi Vasluianu

Andi Vasluianu
Andi Vasluianu împlinește 50 de ani. Foto: Adrian Bulboacă (Arhivă)

Andi Vasluianu a studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din Capitală.  

În anul 2007 a obținut premiul Gopo pentru cel mai bun actor în rol secundar, pentru interpretarea personajului Aurel din filmul „Hârtia va fi albastră”, iar patru ani mai târziu a fost nominalizat la Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul Semion Medvedenko în spectacolul Pescăruşul, la Teatrul Toma Caragiu, Ploieşti, conform Teatrului Nottara

Din filmografia sa amintim: „Weekend cu mama”, „Călătoria lui Gruber”, „Două lozuri”, „Moromeții 2” și „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”. 

23 iunie 1984: S-a născut cântăreața Andreea Bălan

Andreea Bălan
Andreea Bălan împlinește 40 de ani. Foto: Arhivă

Andreea Bălan a debutat în televiziune, în 1994, în cadrul emisiunii „Ba Da, Ba Nu”. A cunoscut succesul cu trupa Andre, care a reprezentat un adevărat fenomen la sfârșitul anilor '90.  

Însă, ea și Andreea Antonescu au hotărât să meargă pe drumuri separate în anul 2002. Ulterior, în anul 2019, Andreea Bălan și Andreea Antonescu s-au reunit și au lansat și o piesă, „Reset la inimă”.  De asemenea, în anul 2004 a fost lansat primul album solo al cântăreței, „Te joci cu mine”. 

A fost căsătorită cu actorul George Burcea, cu care are două fetițe. În prezent, artista se iubește cu tenismenul Victor Cornea.

23 iunie 2013: Accidentul de autocar din Muntenegru

În urmă cu 11 ani, 18 români au murit și alți 29 s-au ales cu răni, după ce autocarul, în care se aflau 47 de persoane, s-a prăbușit într-o prăpastie de 30 de metri. Accidentul a fost provocat de viteza excesivă, șoferul autocarului deplasându-se cu o viteză de 80 km/h, limita de viteză pe acel sector de drum fiind de 40 km/h. 

Incidentul s-a petrecut la Grlo, pe o șosea dintr-o regiune montană, la 30 de km nord de Podgorița, capitala Muntenegrului.   

În urma incidentului, ministrul de Externe de la acea vreme, Titus Corlățean, a convocat Celula de criză a MAE.   

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite