Tamerlan Ţarnaev era pe lista de supraveghere CIA încă din 2011

Tamerlan Ţarnaev era pe lista de supraveghere CIA încă din 2011

Tamerlan Ţarnaev (stânga) şi fratele său Djohar (dreapta) FOTO Reuters

CIA a primit "informaţii de la un guvern străin" cu privire la Tamerlan Ţarnaev, presupus autor al atentatului din Boston, şi a solicitat în toamna anului 2011 ca acesta să fie plasat pe lista persoanelor supravegheate.

Ştiri pe aceeaşi temă

CIA a împărtăşit toate informaţiile furnizate de guvernul străin“ cu celelalte agenţii federale, a precizat un responsabil american al informaţiilor, potrivit „WashingtonPost“.

În acest timp, Statele Unite desfăşoară o anchetă cu privire la posibile scăpări ale serviciilor antiteroriste în reperarea celor doi fraţi Ţarnaev.

Aceste date provin de la Serviciul de Securitate Federal Rus (FSB) şi includ mai multe informaţii neprecizate cu privire la Tamerlan Ţarnaev, fratele ucis în noaptea de joi spre vineri în cursul unui schimb de focuri cu poliţia americană. Acesta a indicat mai ales două date de naştere posibile şi numele acestuia în alfabetul chirilic.

CIA a cerut ca acesta să fie inclus în sistemul de supraveghere“ a persoanelor susceptibile să comită acţiuni teroriste, precizând că „Tamerlan ar putea fi un individ de interes“, conform responsabilului de informaţii.

Numele lui Tamerlan Ţarnaev a fost înscris în baza de date a Centrului naţional antiterorist, care se numeşte "Terorist Identities Datamart Environment" (TIDE), care conţine aproximativ jumătate de milion de nume.

Această listă de persoane facilitează reperarea lor când călătoresc cu avionul în străinătate. 

Secretarul pentru siguranţă internă, Janet Napolitano, declară că Tamerlan a fost găsit astfel când acesta a plecat în Rusia la începutul lui 2012.

La întoarcerea sa, toate anchetele pe acest subiect fuseseră închise“, precizează Janet Napolitano, iar sosirea lui Tamerlan a trecut neobservată când s-a întors cinci luni mai târziu.

Senatorul republican Lindsey Graham precizează că o greşeală de scriere a împiedicat detectarea călătoriei lui Tamerlan Ţarnaev în Rusia.

Conform responsabilului american din serviciile de informaţii, „nu există nicio greşeală în informaţiile introduse în baza de date“.

Secretarul de stat, John Kerry, afirmă că, după întoarcerea lui Tamerlan din Rusia, acesta  „avea o nevoie de a omorî oameni

Djohar Ţarnaev a povestit anchetatorilor că fratele său mai mare a fost la originea atentatului deoarece „voia să împiedice atacarea Islamului“, conform CNN.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările