O replică a celei mai mari bombe nucleare detonate vreodată, de mii de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima, va fi expusă la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit presei ruseşti, unda de şoc a bombei a înconjurat pământul de trei ori, iar norul-ciupercă umbrea 67 de kilometri FOTO Captură YouTube
Potrivit presei ruseşti, unda de şoc a bombei a înconjurat pământul de trei ori, iar norul-ciupercă umbrea 67 de kilometri FOTO Captură YouTube

Luna viitoare, la Moscova, lângă Kremlin, va fi expusă o replică a celui mai puternic dispozitiv nuclear care a detonat vreodată, sovietica „Bomba Ţarului“, anunţă BBC.

Carcasa bombei cu hidrogen AN-602 va reprezenta principala atracţie la o expoziţie dedicată reuşitelor atomice ale Rusiei din 1945 încoace, ţinută la centrul expoziţional Manej. Uniunea Sovietică a explodat bomba de 58 de megatone în 1961, în Arctic. „Bomba Ţarului“ a fost de aproximativ 3.000 de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima. 

Pentru lansarea ei a fost folosit un bombardier special construit. Tupolev Tu-95B a lansat bomba ce cântărea 26,5 tone de la o înălţime de 10,5 kilometri, deasupra zonei de testări din Arctic Novaia Zemlia. 

Potrivit presei ruseşti, unda de şoc a bombei a înconjurat pământul de trei ori, iar norul-ciupercă umbrea 67 de kilometri. Altitudinea bombardierului ce a transportat bomba a scăzut cu aproximativ un kilometru din cauza exploziei.

„70 de ani de industrie atomică – o reacţie în lanţ a succesului“

Carcasa bombei va sosi la Moscova de la Sarov, un oraş-închis specializat în cercetarea nucleară, aflat la 465 de kilometri de Capitala rusă. Vizitatorii oraşului Sarov au nevoie de un permis special, deoarece acolo se dezvoltă focoase nucleare, notează BBC.

Expoziţia, organizată de compania de stat Rosatom, va fi intitulată „70 de ani de industrie atomică – o reacţie în lanţ a succesului“, şi va fi deschisă de pe 1 până pe 29 septembrie.

Bomba atomică mai este poreclită şi „Mama lui Kuzma“, de la o expresie rusească care înseamnă „vă vom da o lecţie“. Această denumire a fost folosită de liderul comunist Nichita Hruşciov în faţa fostului vicepreşedinte american Richard Nixon, în 1959, în timpul cursei de înarmare nucleară din timpul Războiului Rece, notează presa rusă.

Expoziţia de la Manej va avea şi obiecte personale ale oamenilor de ştiinţă în domeniul nuclear din timpurile sovietice, foste documente secrete din arhivele sovietice şi modele de reactoare nucleare, dar şi un spărgător de gheaţă alimentat cu energie nucleară.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite