Nu va fi Al Treilea Război Mondial

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu cred în varianta nouă a Războiului Rece. Istoria nu se repetă. În schimb, cu alte personaje, în altă epocă, se mimează, în virtutea unor prejudecăţi, ceea ce a fost, cândva, un prezent, cu riscul, teoretic, de a deveni un viitor permanent. Nu mai avem, la est de NATO, europeni supuşi, dictatorial, unui flux unilateral de informaţii. Răsăritenii, cei lucizi, îşi pun aceleaşi întrebări, la fel ca şi noi. Răspunsurile? Diferite...

Din păcate, viaţa demonstrează că primesc, ei, nu noi, via media sponsorizată de Kremlin, doar răspunsuri în termeni de genul: “noi suntem băieţii buni, ei, occidentalii, sunt cei răi…”

Prima minciună publică a europenilor ce se ocupă cu propaganda imperialilor ce iau lumina de la Kremlin, este că Occidentului nu îi pasă prea mult de Rusia.

Ei, aş!...

Angelei Merkel, cancelarul Germaniei şi şeful de facto al executivului presupus a conduce Uniunea Europeană, îi pasă, în mod firesc, de soarta a peste 140 de milioane de cetăţeni ai Federaţiei Ruse.

Şi nu este singura personalitate cu această reală preocupare.

Ruşii sunt la fel de europeni ca românii, polonezii, germanii sau francezii.

Politicienii Rusiei, aripa dură, afiliată Kremlinului, reprezintă un procent insignifiant din naţiunea rusă, care a depăşit, de mult, condiţia de …mujic.

Ţine de domeniul evidenţei faptul că societatea rusă, în majoritatea sa covârşitoare, sprijină conduita dură a preşedintelui actual al Federaţiei Ruse.

Din frustrare.

Umilire.

Prejudecăţi imperiale.

Dar mai ales din dorinţa de a avea un cuvânt de spus.

În Europa.

Precum germanii, prin cancelarul Angela Merkel, sau francezii, prin vocea preşedintelui François Gérard Georges Nicolas Hollande.

Reîntoarcerea la Războiul Rece este o iluzie.

Teoretică.

Nici ieri, ca şi azi, nu a contat opinia alegătorului de rând, din statele cu democraţii consolidate, doar voinţa defensivă, neutră sau ofensivă a unor lideri, mai mult, sau mai puţin reprezentativi, ai naţiunilor implicate în ostilitatea faţă de Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, de ieri, devenită, via Vova, alias Vladimir Putin, Uniunea Euroasiatică, de la 1 ianuarie 2015.

Primul vinovat, place sau nu, este Barack Obama, preşedintele Statelor Unite, tot mai mult, ale Americii, tot mai puţin ale bătrânului continent, cel care a generat dialogul cu Dmitri Medvedev, intenţionat purtat în contextul menţinerii, în poziţia deschisă… a microfonului din apropiere, când a explicat că doar o conjunctură pasageră determină o conduită fermă.

Putin a surâs şi a acţionat în consecinţă.

Adevărul este că nu poporul american, dar nici cel rus, a generat situaţia tensionată care va determina situaţii imprevizibile, în anul 2015.

La Kremlin predomină ideea necesarei egalităţii dintre locatarul său numărul unu şi ocupantul principalului birou, de la Casa Albă.

Vladimir Putin, cel obsedat de paritatea nucleară a Federaţiei Ruse cu Statele Unite uită, pur şi simplu, de forţa disuasivă a Chinei…

Implicit de mult invocatul său prieten, preşedintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping,

Un lider interesat de echilibrul geopolitic, în care include, nu exclude, valorizează, nu anatemizează, actuala superputere politică, economică, şi mai ales militară a lumii, respectiv cea americană.

Armata rusă nu trebuie subestimată.

Cu peste 845.000 de militari, din care o bună parte sunt profesionişti, cu un buget de peste - nota bene -  90 de miliarde de dolari, şi un contingent de peste 2.000.000 de conaţionali rezervişti, nu liber schimbişti, sau patrioţi de ziua a şaptea, gata de luptă, în virtutea unei experienţe deloc neglijabile, Forţele Armate Ruse constituie mândria unei naţiuni care merită să fie respectată. 

Nu ostilizată.

Dar războiul informaţional, generat de Moscova, cu replici adecvate, de la Kiev şi de la Comandamentul Suprem al Forţelor Aliate din Europa, impune dimensiuni noi, ale monologurilor existente în...

...Federaţia frustrărilor Rusiei şi în...

...Uniunea libertăţilor Europei.

Avem de a face cu  un război supraestimat, de vreme ce separatiştii rusofoni, din estul Ucrainei, nu mai deţin decât mai puţin de...

...un batalion de prizonieri ucraineni, ceea ce indică nivelul tactic al confruntărilor extrapolate, deloc dezinteresat, la nivel strategic.

De voie, de nevoie, occidentalii europeni s-au aliniat în spatele cancelarului german.

De nevoie, oficialii de la Moscova rămân încolonaţi, momentan, în spatele preşedintelui tuturor ruşilor.

NU va fi Al Treilea Război Mondial.

Dar tensiunea, dintre NATO şi Federaţia Rusă, va avea multe momente imprevizibile, în anul 2015.

Acestea nu vor depinde nici de generalii americani, cu funcţii importante, de la Departamentul Apărării/Pentagon şi...

...nici de omologii lor ruşi, de la ministerul de resort, din Moscova.

După cum nici diplomaţia rusă, condusă de eternul, din păcate, Serghei Lavrov, sau cea americană, luminată, teoretic, de John Kerry, nu vor oferi decât torţe pasagere...

...spre ceea ce ar putea fi o dezirabilă întâlnire între liderul de la Kremlin şi cel de la Casa Albă.

Oricât de autoritar ar fi liderul rus...

...niciun general din armata răsăritenilor nu este dus cu pluta, pentru a executa, automat, inconştient, orbeşte, un ordin de lovire cu o armă nucleară, a vreunui obiectiv politic, militar sau economic, american.

Oricâte motivaţii ar avea preşedintele SUA...

...niciun general american nu va transmite, fără o necesară reflecţie personală, o decizie a Casei Albe care ar putea incendia Planeta Albastră.

Nimeni nu exclude ipoteza, ce constituie un exemplu de speculare, în orb, a unei lipse evidente de informaţii certe, ca un cerc restrâns de duri, ai puterii actuale, de la Moscova, să decidă o schimbare a noului Lenin, Excelenţa Sa, Vladimir Vladimirovici Putin.

După cum nu este deloc contestată posibilitatea ca un preşedinte de sorginte republicană să fie succesorul lui Barack Obama, pentru simpul motiv că orgoliul naţiunii americane ţine de asumarea unor provocări, nu de amânarea lor, sine die.

Una peste alta, Mihail Gorbaciov afirma, recent, că Vladimir Putin a salvat Rusia de la dezintegrare.

Probabil că avea în minte... Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste…

Klaus Iohannis, echilibrat cum este, a anunţat vizitele sale, în Republica Moldova, în zilele de 23 şi 24 ianuarie, şi în luna februarie la Berlin, unde nu va discuta cu cancelarul german Angela Merkel... agenda ONU...

...ci doar aceea a poporului român, pentru care entitatea statală, dintre Prut şi Nistru, este precum era...

...Republica Democrată Germană pentru Republica Federală Germană.

Dialogul dintre Iohannis şi Merkel nu va fi niciunul de …socializare, niciunul de aliniere.

Ci doar de aclimatizare...

...a puterii occidentale europene, numărul 1, cu imperativele politicii externe obligatorii, deloc voluntare, a României, care - alături de Polonia - constituie fundamentul defensivei euroatlantice, la graniţa de est a NATO.

Vom trăi momente inedite, chiar imprevizibile, în anul 2015.

Un an care ar putea fi, sau nu, favorabil comunităţii tuturor românilor.

Fruntea sus!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite