Trump-Netanyahu: iubire adevărată sau mariaj de convenienţă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump si Benjamin Netanyahu
Donald Trump si Benjamin Netanyahu

Ca preşedinte, Donald Trump a avut parte de mai multe relaţii de prietenie apropiată cu diferiţi lideri mondiali-cu siguranţă mai multe decât predecesorul său, Barack Obama. Dar cea mai profundă dintre toate pare a fi cea cu liderul israelian Benjamin Netanyahu.

A fost aventura scurtă cu preşedintele francez Emmanuel Macron, un flirt timpuriu cu prim-ministrul japonez Shinzo Abe care nu s-a dezvoltat mai mult, şi o apropiere de lideri cu o imagine de bărbaţi forte-de la preşedintele Rusiei Vladimir Putin şi cel al Turciei Recep Tayyip Erdogan, la Rodrigo Duterte din Filipine.

Şi, bineînţeles, a fost şi recunoaşterea lui Donald Trump că el şi liderul nord-coreean Kim Jong-un „s-au îndrăgostit” unul de celălalt.

Însă nicio curtare nu a avut parte de înrudirea viscerală şi puterea stabilă ca relaţia dintre Trump şi premierul israelian Benjamin Netanyahu-o relaţie care a abordat priorităţile fiecărui lider, de la securitatea frontierelor şi statutul Ierusalimului, la problema Înălţimilor Golan, potrivit The Christian Science Monitor.

În timp ce cei doi lideri se pregătesc să se întâlnească din nou, astăzi, la Casa Albă, observatorii atenţi spun că legătura îndelungată dntre cei doi naţionalişti convinşi care au Iranul în capul listei de inamici nu este doar legată de alinierea viziunilor lor asupra lumii, deşi aceasta reprezintă un factor major.

Chiar mai important decât atât, spun ei, este felul cum Trump şi Netanyahu se identifică unul cu altul ca fiind renegaţii elitelor ţărilor lor şi ca suflete pereche care înţeleg că supravieţuirea lor depinde de o bază politică loială, înflăcărată şi iertătoare.

„Bibi era Trump înainte să existe un Trump, întotdeauna într-un mod în care consolidează şi avansează baza sa centrală, dar prin care nu încearcă să fie un simbol unificator al statului,” spune David Makovsy, director al Proiectului privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu de la Institutul Washington pentru Politica Orientului Apropiat şi expert în probleme legate de Israel.

Cei doi „înţeleg asta unul în celălalt şi se identifică cu acest lucru,” a mai spus Makovsky. „Cred că sunt în tranşeu împreună, persecutaţi practic de aceleaşi instituţii şi au decis să atace aceleaşi instituţii democratice, primele dintre ele-sistemul judiciar şi presa.”

Netanyahu a învăţat de la Trump să discrediteze orice analiză media dură despre el şi sa o catalogheze ca „ştire falsă,” lucru pe care Makovsky spune că liderul israelian a ajuns să-l facă „aproape în fiecare zi.”

Mai mult decât căldură: utilitate

Însă unii consideră că relaţia dintre Trump şi Netanyahu nu este călduroasă şi nici nu este marcată de o prietenie reală, ci este doar o legătură în care elementele comune sunt sentimentul de a fi sub asediu şi acela de utilitate reciprocă.

„Nu cred că Trump are relaţii personale profunde cu nimeni, inclusiv Netanyahu,” a spus Charles Kupchan de la Consiliul pentru Relaţii Externe din Washington, expert în alianţe de securitate.

Dar ceea ce Trump şi Netanyahu au în comun este aceeaşi viziune privitoare la situaţiile lor politice-acestea au permis ca relaţia lor să dureze, acolo unde altele au eşuat, a mai precizat Kupchan.

„Aceasta este o relaţie care se bazează pe beneficiile reciproce puternice pe care le aduce de ambele părţi. Da, există asemănări ideologice şi stilistice clare şi sunt sigur că acest lucru creează o afinitate. Dar asta nu pare să fie cu lipici la Trump.”

Fiecare lider îl consideră pe celălalt foarte folositor în menţinerea unei susţineri puternice în miezul bazei sale politice. 

Postarea de pe Twitter a lui Trump, prin care spunea că intenţionează să recunoască suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan a fost văzută ca unii analişti ca fiind, deopotrivă, o încercare a lui Trump de a-şi apropia şi mai mult baza politică înflăcărată pro-Israel şi o susţinere pentru Netanyahu în mijlocul unei bătălii electorale dificile.

Panouri în Israel

Faptul că Trump intenţionează să facă tot ceea ce îi stă în putinţă ca Netanyahu să fie reales este destul de clar. Şi Netanyahu face în aşa fel încât să sublinieze cât de des poate alianţa sa cu preşedintele american, scriind pe Twitter, la scurt timp după postarea lui Trump legată de Platoul Golan: „Mulţumesc, preşedinte Trump!”

Kupchan notează că, în campania electorală care este în curs în Israel, Netanyahu ridică panouri în care apare el pozând mândru cu Donald Trump-lucru greu de imaginat pentru alţi lideri mondiali.

Panou Netanyahu Trump FOTO EPA-EFE

Casa Albă a primit critici pentru că l-a invitat pe Benjamin Netanyahu la Washington cu mai puţin de o lună înainte de alegerile de pe 9 aprilie. 

Înălţimile Golan sunt doar ultimul cadou oferit de SUA lui Netanyahu, în 2017 preşedintele american luând decizia să mute ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. 

 

Un plan credibil de a rezolva conflictul israeliano-palestinian ar schimba, probabil, perspectivele

Abordarea lui Trump faţă de Israel este probabil să se schimbe dacă ar fi să existe un plan credibil de a rezolva conflictul israeliano-palestinian.

Totuşi, orice ar include planul de pace promis, Netanyahu probabil că va face eforturi mari ca să-şi continue relaţia apropiată cu Trump, potrivit analiştilor. 

„Netanyahu va trebui să aibă mare, mare grijă” cum va răspunde la un eventual plan de pace, a spus Makovsky de la Institutul Washington. „El va spune << Donald a făcut treabă bună>> şi <<Mă voi întâlni cu liderul palestinian Mahmoud Abbas oricând>>... dar nu-i va spune <<nu>> lui Trump,” a precizat specialistul. „Se va baza ca Abbas să fie tipul rău şi să-i spună <<nu>> lui Trump.”

Unii susţin că este puţin probabil ca Trump să propună măsuri dure pentru Israel într-un acord de pace final, care ar risca să stârnească nemulţumire în baza sa electorală.

„Şi Trump se îndreaptă către un sezon de alegeri dificil, aşa că ultimul lucru pe care l-ar face ar fi să semene îndoială în interiorul bazei sale,” a spus Kupchan. „Deci aş fi foarte surprins ca SUA să propună un plan ambiţios de pace care ar cauza o mare mâhnire în Israel.”

Însă, în acelaţi timp, Makovsky spune că Netanyahu este un „realist” care „îl înţelege” pe Trump. „Se teme că Trump este suficient de schimbător încât ar putea să se întoarcă împotriva sa dacă dispreţuieşte marea sa iniţiativă.”

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite