Sunt implicate Iranul şi Hezbollahul în atentatul din Bulgaria?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scena atacului cu bombă de la Burgas (Bulgaria), din 18 iulie
Scena atacului cu bombă de la Burgas (Bulgaria), din 18 iulie

Alianţa şiită a orchestrat cel puţin 10 atentate teroriste în ultimul an, ca răspuns la atacurile asupra programului nuclear al Teheranului, susţin oficiali din serviciile de securitate şi experţi din SUA, Europa şi India, citaţi de Foreign Policy. În opinia acestora, atentatul de la Burgas semnalează o schimbare de strategie a Teheranului.

Oficiali din serviciile antiteroriste occidentale vorbesc sub protecţia anonimatului despre o strategie nouă mai agresivă a Iranului, chiar dacă unele astfel de tentative au fost dejucate şi nu toate atentatele au reuşit. Dacă suspiciunile se confirmă, uciderea a şase oameni şi rănirea altor 30 în oraşul bulgar Burgas de către un atentator sinucigaş arată că Iranul şi gruparea Hezbollah au trecut de o linie periculoasă cu prima lovitură asupra Europei din ultimii 15 ani, scrie Sebastian Rotella, corespondent al ProPublica, o reţea de jurnalism de investigaţie online, într-un amplu articol pentru Foreign Policy, bazat pe interviuri cu experţi şi oficiali din serviciile de securitate din SUA, Europa şi India. Cele 10 atentate teroriste de anul trecut fac parte dintr-o campanie de ripostă la atacurile asupra programului nuclear al Teheranului şi la uciderea unui lider Hezbollah, susţin mai mulţi oficiali ai serviciilor antiteroriste.

Atentatori amatori

Chiar dacă este acuzată implicarea în aceste atacuri a Forţei Quds, o unitate iraniană de elită de operaţiuni externe, multe dintre ele au fost prost organizate. Majoritatea loviturilor au eşuat din cauza atentatorilor care s-au grăbit şi au făcut greşeli. „Toate aceste cazuri par amatoristice. Iranienii simt o mare frustrare şi disperare din cauza atacurilor asupra programului lor nuclear şi o adevărată dorinţă de a retalia. Dar ei nu sunt pregătiţi, ci acţionează repede şi pripit, fără să le pese de consecinţe. Nu mai au exerciţiu pentru că n-au mai orchestrat astfel de acţiuni din anii 90”, crede un oficial indian responsabil de antiterorism, citat de ProPublica.

În februarie anul acesta un atentator pe motocicletă a reuşit să-l rănească pe un diplomat israelian în India. Au urmat atentate împotriva unor ţinte israeliene din Georgia şi Tailanda. Anul trecut, ofiţeri ai Forţei Quds au fost acuzaţi că au încercat să angajaze traficanţi de droguri pentru a-l asasina pe ambasadorul saudit la Washington.

Ali Afoneh, expert în armata iraniană la American Enterprise Institute, consideră însă că folosirea de agenţi fără experienţă şi de multe ori ineficienţi, dar cu paşapoarte vestice, de către Teheran pentru astfel de atacuri este un fel de alibi, o strategie sistematică pentru a nega orice implicare. „Nu vor să sacrifice oameni mai bine antrenaţi şi echipaţi, care pot să compromită Forţa Quds prin furnizarea de informaţii din interior”, explică Alfoneh. În opinia sa, unitatea iraniană s-a reorientat de la tentativele de a ataca ambasade şi personal diplomatic, care au eşuat, la ţinte mai mici şi mai uşor de lovit precum autocarul cu turişti din Burgas.

„Sunt convins că atentatorii din Burgas au fost şiiţi. În ultimii doi ani a crescut temerea că vor veni în Europa să orchestreze atacuri pentru că în Israel este mai greu iar riscul unei riposte este mai mare”, spune la rândul său un oficial al serviciilor antiteroriste italiene.

Cât despre implicarea Hezbollah, Alfoneh consideră că „motivaţia grupării este legată de primirea de bani şi de arme de la Teheran”, în timp ce Iranul vrea să-şi repare imaginea şifonată de „faptul că nu este capabil să-şi apere nici oamenii de ştiinţă care se ocupă de programul nuclear”.

Potrivit unui oficial american, Forţa Quds orchestrează „operaţiuni externe sensibile sub acoperire care includ atacuri teroriste, asasinate, răpiri şi sabotaj”. În opinia sa, unitatea a furnizat arme, echipamente, training şi bani insurgenţilor afgani şi susţine şi regimul Assad din Siria. Ea răspunde direct faţă de ayatollahul Khamenei, ocolind structura complexă de decizie a armatei iraniene.

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite