Reacţia „la cald“ a oficialilor internaţionali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interviu pentru CNN acordat din Afganistan, Hillary Clinton a subliniat că şi în cazul în care moartea lui Gaddafi se confirmă Libia va avea în continuare de făcut faţă unor provocări, pentru că mercenarii şi luptătorii loiali fostului dictator sunt încă prezenţi în această ţară.

Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton

Hillary Clinton, aflată ieri într-o vizită în Afganistan, a fost înştiinţată printr-un mesaj pe telefonul său mobil că Muammar Gaddafi a murit. Potrivit jurnaliştilor prezenţi, reacţia ei a fost una de surpriză : „Oau!" Imediat, Clinton, care avea o expresie de satisfacţie, le-a spus celor din jur, care nu ştiau despre ce e vorba, că Muammar Gaddafi ar fi mort, dar că este vorba despre informaţii neconfirmate.

Ea a subliniat acest lucru de câteva ori. Clinton a vizitat zilele trecute capitala libiană, Tripoli, fiind oficialul american de cel mai înalt rang care a mers în Libia în ultimii trei ani. „Sperăm că va fi capturat şi ucis în curând, astfel încât să nu vă mai temeţi de el", a declarat ea în faţa unui public alcătuit în majoritate din studenţi, la Tripoli.

Într-un interviu pentru CNN acordat din Afganistan, ea a subliniat că şi în cazul în care moartea lui Gaddafi se confirmă Libia va avea în continuare de făcut faţă unor provocări, pentru că mercenarii şi luptătorii loiali fostului dictator sunt încă prezenţi în această ţară.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev

„Sperăm că va fi pace în Libia şi că toţi cei care guvernează statul, diferiţi reprezentanţi ai triburilor libiene, vor ajunge la un acord final privind configurarea puterii, iar Libia va fi un stat modern, democratic", a declarat liderul rus.

Senatorul American John McCain

„Moartea lui Muammar Gaddafi marchează sfârşitul primei faze a Revoluţiei libiene. Chiar dacă lupta continuă încă, poporul libian şi-a eliberat ţara", a afirmat McCain. „Acum, poporul libian se poate concentra pe întărirea unităţii naţionale, pe reconstruirea ţării şi a economiei, pe continuarea tranziţiei către democraţie şi pe apărarea demnităţii şi drepturilor omului pentru toţi libienii. SUA, împreună cu aliaţii europeni şi cu partenerii arabi, trebuie să întărească susţinerea acordată poporului libian pentru ca acesta să treacă la următoarea fază a revoluţiei  democratice, care să reuşească la fel de bine ca lupta pentru eliberarea ţării", a continuat el.

image

Amintirile lui Ovidiu Nahoi:

Tripoli, noiembrie 2006: Faţă în faţă cu Gaddafi

Preşedintele UE, Herman Van Rompuy 

„Moartea anunţată a lui Muammar Gaddafi marchează sfârşitul unei ere de tiranie şi, de asemenea, sfârşitul represiunii de pe urma căreia poporul libian a suferit prea mult. Astăzi, Libia poate întoarce o pagină în istoria sa şi poate îmbrăţişa un viitor nou, democratic", a spus ieri Van Rompuy.

Cum au reacţionat libienii

„Sunt în extaz, şi e puţin spus. Nu am văzut niciodată oameni aşa de fericiţi", a declarat Mohamed Benrasali, membru al consiliului din Misrata. Hussein Maini, un locuitor din acelaşi oraş, a declarat presei: „Suntem fericiţi. Am terminat cu el. Am terminat cu opresiunea. Aşteptăm acest moment de mai mulţi ani şi acum suntem liniştiţi pentru că s-a sfârşit". Amani, un locuitor al capitalei libiene,Tripoli, a spus că, la aflarea veştii, a oprit maşina şi a rămas pe loc.

„Sunt mulţi oameni cu steaguri care sărbătoresc. Sper să se confirme că a fost capturat pentru că, în opinia mea -, şi mulţi libieni simt la fel - acest lucru va aduce până la urmă dreptate şi libertate. Chiar dacă întreaga Libie e liberă, dacă Gaddafi trăieşte, nu cred că vom găsi pacea pe care o căutăm. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite