Retrăim momentul 1914? Istoricii avertizează că repetăm greşelile care au dus la izbucnirea Primului Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se spune că istoria nu se repetă, dar cu siguranţă are rimă. La fix 100 de ani de când începea una dintre cele mai mari tragedii ale lumii moderne, un istoric de talie mondială avertizează că realitatea anului 2014 seamănă izbitor cu premisele care au dus la izbucnirea Primului Război Mondial, transmite cotidianul britanic „The Independent”.

Armatele mecanizate ale începutului de secol XX au produs un măcel fără precedent pe câmpurile de luptă ale războiului care urma să pună capăt tuturor războaielor, aşa cum spuneau atunci liderii globali, scriu jurnaliştii britanici. Totul a izbucnit de la o scânteie din Balcani: asasinarea Arhiducelui Franz Ferdinand al Imperiului Austro-Ungar. 

100 de ani mai târziu, Orientul Mijlociu poate fi considerat echivaletul prezent al aceastei zone turbulente din secolul trecut, cu acelaşi potenţial de a isca un conflict internaţional, avertizează Margaret MacMillan, profesor în istorie la Universitatea Cambridge, una dintre cele mai prestigioase din lume. 

O cursă internaţională a înarmării nucleare va începe cel mai probabil în cazul în care Iranul ar obţine o astfel de armă, iar „asta ar transforma lumea într-un loc foarte periculos, ceea ce ar duce la recrearea unei cutii de chibrituri precum cea care a explodat în Balcani acum 100 de ani - doar că de data asta, exploziile vor lăsa în urmă nori de fum în formă de ciupercă”, scrie Margaret MacMillan într-un studiu publicat de Brookings Institution, unul dintre cele mai reputate think-tank-uri din Statele Unite ale Americii, preluat de cotidianul britanic „The Independent”.

Chiar dacă istoria nu se repetă cu precizie, Orientul Mijlociu de astăzi se aseamănă îngrijorător cu Balcanii de atunci. Un mix similar de naţionalism toxic ameninţă să atragă forţe externe pe măsură ce SUA, Turcia, Rusia şi Iranul caută să-şi protejeze interesele şi clienţii.

Profesorul MacMillan continuă prin a evidenţia o serie de alte asemănări între anul 2014 şi anul 1914. Teroriştii islamişti din zilele noastre şi comuniştii-anarhişti de atunci. În numele unor ideologii care sancţionează crima, ambele categorii au săvârşit asasinate pentru a „îmbunătăţi lumea”. 

Totodată, în 1914 Germania era o forţă în ascensiune, care căuta să conteste puterile stabilite deja ale epocii - la acel moment Marea Britanie. Astăzi, China joacă rolul forţei în plin avânt, iar puterea stabilită este, evident, reprezentată de SUA. 

În astfel de momente în care se face traziţia de la o mare putere globală către alta, vremurile sunt considerate drept „foarte periculoase”, scrie profesorul universitar. 

Totodată, punctează MacMillan, extrema dreapta şi sentimentele naţionaliste erau în plină ascensiune înainte de Primul Război Mondial - situaţie care se poate observa şi astăzi. 

În China şi în Japonia, aceste pasiuni patriotice au luat forma unei dispute pe tema unui şir de insule din Marea Chinei Orientale. „Creşterea bugetelor militare ale Chinei şi consolidarea capacităţii sale navale le sugerează strategilor americani că Beijingul intenţionează să conteste SUA ca putere principală în Pacific, iar acum asistăm la o cursă a înarmării între cele două ţări în acea regiune”, scrie MacMillan. 

O altă paralelă trasă de istoric vizează încrederea generală că un conflict armat la scară mondială nu poate izbucni după o perioadă lungă de pace. „Acum, ca atunci, avansul globalizării ne-a atras într-un setiment fals de siguranţă. Cea de-a 100-a comemorare a 1914 ar trebui să ne facă să ne gândim iar la vulnerabilitatea în faţa erorii umane, catastrofe subite şi purul accident”, scrie aceasta. 

CITEŞTE MAI MULT

INFOGRAFIE De ce îşi ascunde Bashar al-Assad armata. Cât de puternic este în realitate preşedintele sirian

Un atac occidental este iminent, însă preşedintele Bashar al-Assad preferă să-şi ţină toţi aşii ascunşi – şi are destui, mai ales după întăririle promise de Rusia şi Iran.

INFOGRAFIE Cum vrea Occidentul să-l doboare pe Assad

Strategia occidentală pentru Siria se concentrează pe atacuri aeriene, însă unul dintre americanii care au proiectat acest plan are dubii serioase cu privire la reuşita lui.

ONU: în Siria s-au folosit substanţe chimice

Atacul în urma căruia au murit până la 1.300 de persoane săptămâna trecută în Damasc a fost bazat pe „unele substanţe chimice”, a confirmat miercuri Organizaţia Naţiunilor Unite. La ora 16.00 a României, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni la New York pentru a decide dacă va aproba demararea unei ofensive militare în Siria.

Siria, pe punctul de a isca un război internaţional

Vestul declară deschis că este pregătit pentru o intervenţie militară în Siria chiar şi fără acordul ONU, Damascul răspunde că deţine mijloace pentru a respinge atacul occidental.

Adevărul Live: va intra Vestul în războiul din Siria?

Specialistul în geopolitică Marius Văcărelu a intrat în dialog cu jurnalistul Cristian Unteanu pentru a analiza situaţia Siriei, ţară măcinată de peste doi ani de un război civil. După un presupus atac cu arme chimice de săptămâna trecută, în care au murit până la 1.300 de oameni, Vestul pare hotărât să intervină militar, cu sau fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.

INFOGRAFIE Atacarea Siriei este iminentă

Delegaţia ONU care a ajuns luni în Siria pentru a ancheta suspiciunile de atac cu arme chimice a fost ţintită de obuze de mortier şi focuri de lunetă, alimentând controversele privind folosirea de gaze toxice împotriva poporului sirian.

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat la telefon cu premierul britanic David Cameron despre situaţia din Siria

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a discutat la telefon, luni, cu premierul britanic David Cameron despre situaţia din Siria, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului într-un comunicat.

Liderii din administraţia siriană încep să fie „vânaţi” de rebelii opoziţiei

Guvernatorul provinciei Hama din centrul Siriei a fost ucis, duminică, într-un atentat cu maşină-capcană, au anunţat surse din televiziunea naţională, atacurile fiind atribuite rebelilor.

INFOGRAFIE Conflictul din Siria reaprinde Războiul Rece. Istoria atacurilor cu arme chimice

Siria se află mai aproape ca niciodată de o posibilă intervenţie militară din exterior, după presupusul atac chimic de la Damasc.

Reuters: După atacul din Damasc, livrările de arme către rebelii sirieni au crescut

Susţinătorii din Golf ai rebelilor sirieni au livrat 400 de tone de armament militanţilor anti-Assad, într-unul din cele mai mari transporturi de arme de la începutul conflictului în 2011, anunţă cotidianul israelian Haaretz, citând surse ale opoziţiei siriene.

Regimul sirian a autorizat ancheta ONU în cazul presupusului atac cu arme chimice

Autorităţile guvernamentale din Siria au autorizat o anchetă a unei echipe a Naţiunilor Unite în zona suburbiilor Damascului, unde există suspiciuni că a avut loc un atac cu arme chimice, în noapte de 21 august, relatează AFP.

John Kerry a discutat cu ministrul sirian de Externe despre presupusul atac cu arme chimice

Secretarul de Stat american, John Kerry, a avut o discuţie telefonică astăzi, în mod excepţional, cu ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem, despre presupusul atac cu arme chimice din 21 august, anunţă Departamentul de Stat american, citat de AFP.

Casus belli: armele chimice siriene. Unde este adevărul?

„Avem la dispoziţie o serie de opţiuni şi vom acţiona într-un mod foarte în cunoştinţă de cauză pentru ca deciziile să corespundă atât interesului nostru naţional, cât şi analizei noastre privind ceea ce poate să facă pentru avansarea obiectivelor noastre în Siria", a declarat un oficial al Casei Albe, ieri seară la Washington.

SONDAJ: Americanii se opun intervenţiei militare în Siria

Aproximativ 60% dintre americani consideră că Statele Unite nu ar trebui să intervină în războiul civil din Siria, în timp ce numai 9% cred că preşedintele Obama ar trebui să permită o intervenţie militară, conform unui sondaj realizat de Reuters/Ipsos.

Siria ameninţă SUA: „Va arde tot Orientul Mijlociu“

Guvernul de la Damasc a avertizat sâmbătă Statele Unite că un atac asupra Siriei „nu va fi vreun picnic pentru nimeni, sub nicio formă, pentru că o agresiune ar atrage grave repercusiuni şi ar fi o minge de foc care ar face să ardă întreg Orientul Mijlociu”, notează EFE.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite