Raportul despre pandemiile viitoare care se îmbulzesc la uşa deja întredeschisă plus un dram speranţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

În urmă cu două zile am primit şi un raport pus sub un neobişnuit de strict embargou, acum posibil de difuzat pe canale publice.

Cei de la IEPBS (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) au convocat 22 de oameni de ştiinţă care au realizat acest raport de 20 de pagini intitulat IPBES Workshop on Biodiversity and Pandemics. Un studiu oarecum excepţional prin procedura îndrăzneaţă (susţinut şi asimilat de ONU dar într-un sistem de urgenţă rezervat evenimentelor excepţionale, ceea ce a permis să evite foarte complicate canale de consultări inter-guvernamentale), să transmită o concluzie ca un avertisment apocaliptic:

Dacă nu va exista o schimbare majoră în modul în care vom decide să luptăm împotriva bolilor infecţioase, noile epidemii urmează să fie mai frecvente, se vor propaga mai rapid, vor produce şi mai multe daune la nivel economic şi vor ucide mai mulţi oameni.

Raportul estimează că ar fi posibil ca lumea să scape de o viitoare epocă a pandemiilor majore cu condiţia unei schimbări a demersului pe plan global. Altfel... Altfel, actuala pandemie este a şasea de asemenea dimensiuni apărută din 1918 încoace şi, cu toate că, asemeni tuturor predecesoarelor ei, îşi are originea în lumea animală, pentru prima dată apariţia sa a fost alimentată de activităţile oamenilor, se spune în raport.

Dr.Peter Daszak, preşedintele de la EcoHealth alliance şi preşedintele atelierului de lucru care a generat acest raport, declara că „nu există un mare secret în ce priveşte cauza pandemiei cu COVID-19 sau a oricărei pandemii moderne. Prin impactul asupra mediului, aceleaşi activităţi umane care sunt la originea schimbărilor climatice şi a pierderii biodiversităţii alimentează pandemia. Schimbările în modul în care folosim solul prin extinderea continuă a zonelor agricole şi culturile intensive; comerţul, producţia şi consumul nesustenabile perturbează procesele naturale şi măresc numărul contactelor dintre faună, şeptel, agenţii patogeni şi oameni. Acesta este drumul direct spre pandemii“.

Desigur că se poate face ceva, spun autorii acestui studiu, prin reducerea acelor activităţi umane despre care se ştie cu certitudine că măresc pierderile în biodiversitatea planetei, distrug zonele naturale protejate: „omenirea dispune de o capacitate din ce în ce mai mare de a preveni epidemiile, dar modul în care luptăm acum împotriva acestora este o imensă problemă deoarece nu ia în seamă tocmai această capacitate şi aceste mijloace: ne bazăm în continuare pe încercări de a controla şi stăvili bolile după apariţia acestora, folosind vaccinele şi terapiile. Putem scăpa de viitoare epocă a pandemiilor, dar asta implică o atenţie cu mult mai mare la activitatea de prevenţie“. Cu atât mai important, spun ei, cu cât, la această oară, avem aproximativ 1,7 milioane de viruşi necunoscuţi purtaţi de mamifere şi păsări, aproximativ 850.000 dintre aceştia putând fi potenţial mortali pentru organismul uman.

Dacă nu se va umbla urgent la cauzele profunde - legate pe fond de agenda „urgenţelor climatice“ - există mari riscuri ca, în viitorul imediat, să crească şi să explodeze costurile enorme pe care le presupune reluarea - chiar şi la nivel minim - a activităţii economice. Gândiţi-vă la ceea ce nu vă spun guvernele: managementul pandemiei a fost dezastruos şi, până în luna iulie, a costat economia globală (adică pe fiecare dintre noi) cu o sumă globală între 8000 şi 16.000 de miliarde $ până în iulie 2020. Adăugaţi la asta costurile enorme - pesemne nu le vom şti niciodată - provocate în acest momente de intrarea în carantină totală a unora dintre marile economii ale zonei Euro.

În consecinţă - şi de fapt asta este mare întrebare pe care o ridică acest Raport - ce ar trebui făcut? La modul ideal, ştiţi răspunsul imposibil: o muncă de echipă, gerată de reguli comune, pentru coordonarea unor măsuri comune, în primul rând a modului în care va fi folosit viitorul ajutorul financiar. De aici încolo, intrăm în domeniul realului care, de departe, este cu mult mai dramatic şi intolerant.

Devine clar, din nou, aproape firesc, că în Europa singura mare prioritate este salvarea Zonei Euro, chiar dacă pierderile estimate sunt mari şi nu toţi şefii băncilor centrale privesc cu ochi buni o relaxare fiscală. Adăugaţi, cum este obiceiul, intoleranţele şi scandalurile politice, căci - aşa cum veţi vedea în zilele următoare, s-a ajuns la un consens politic în ce priveşte acordarea ajutoarelor financiare în urma rapoartelor de constatare a respectării exigenţelor statului de drept. Caz în care pare greu, foarte greu sau chiar imposibil de crezut că va putea exista un acord european care să oblige un Stat Membru să facă ceva anume în ce priveşte gestionarea epidemiei. Cu atât mai puţin în ce priveşte măsuri comune de eco-strategice europeană.

Orizontul de speranţă

Măcar o promisiune avem: vaccinele care vor fi validate la nivel european şi au făcut obiectul unui contract anticipat de cumpărare la nivelul Comisiei vor fi distribuite Statelor în acelaşi moment, pe baza ponderii fiecărei ţări în populaţia UE“, cu a anunţat ieri seara preşedinta Von der Leyen. „Există deja un acord asupra acestui punct...Trebuie să anticipăm acel moment în care unul sau mai multe vaccinuri vor oferi o speranţă... Suntem de acord că trebuie să existe o distribuţie echitabilă între statele membre...dar va trebui să încercăm şi să cădem de acord asupra problemei naţiunilor care ar avea un acces prioritar la vaccin“. Mărturisesc că aici mi se pare a fi o problemă, Charles Michel, preşedintele Consiliului UE a recunoscut că a exist o discuţie joi seară, dar că totul s-a rezolvat. Oare?

Ce există acum sunt contracte anticipate cu trei mari grupuri farmaceutice, se află în fază avansată alte trei negocieri pe această temă şi „încă una, în stadiu avansat, cu a şaptea companie farmaceutică“.

Este interesant, în acest sens, că de la Bruxelles a plecat deja înspre capitale un document bazat pe recomandări ştiinţifice care enumeră elementele care trebuie luate în atenţie pentru a putea prioritiza corect campania de vaccinări: „Am solicitat statelor să implanteze asta la nivel naţional şi de a ne transmite strategia de vaccinare a fiecăruia, la nivel naţional“ - a spus Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene. Găsiţi aici documentul respectiv. Cu maximă încredere, aşteptăm momentul în care ai noştri vor considera că şi publicul poate afla cum, dacă şi în ce condiţii va primi vaccinul, în speranţa că nu va mai fi vorba despre un flaps ruşinos ca în cazul foarte recentelor promisiuni privind banalul vaccin anti-gripal.

Chiar aşa: este normal, democratic şi corect ca populaţia să afle criteriile respective şi să poată consulta criteriile după care se va constitui grila de repartiţie naţională, judeţeană şi locală, care este definiţia categoriilor reale cărora li se va oferi vaccin cu prioritate, natura lor ocupaţională, vârsta, etc. Ar fi un exerciţiu de transparenţă care ar mai schimba secretomania şi teama de acum de a intra în contact explicativ cu publicul plătitor.

Ar fi foarte bine, chiar normal, ca măcar de data asta foarte bombasticele declaraţii politice în domeniul sănătăţii să se transforme, în acest context atât de grav, în paşi siguri pentru realizarea corectă a realei securităţi naţionale sustenabile.

Dacă nu, nu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite