Premierul armean acuză Turcia că merge din nou pe „calea genocidului”. Erdogan, împotriva medierii Grupului Minsk. Macron îl va suna pe preşedintele turc

Premierul armean acuză Turcia că merge din nou pe „calea genocidului”. Erdogan, împotriva medierii Grupului Minsk. Macron îl va suna pe preşedintele turc

Foto arhivă

Turcia merge ”din nou pe calea genocidului” prin faptul că intervine, alături de Azerbaidjan, în conflictul din enclava separatistă azeră Nagorno Karabah, acuză premierul armean Nikol Paşinian într-un interviu acordat Le Figaro, relatează Reuters, potrivit news. ro. Rusia transmitea joi un comunicat că miniştrii de externe ai Turciei au avut o convorbire telefonică privind conflictul din regiune.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nikol Paşinian consideră că locuitorii Nagorno Karabah se confruntă cu o ”ameninţare la adresa existenţei lor” şi că situaţia actuală poate fi comparată cu masacrarea armenilor de către Imperiul Otoman în 1915. 

”Statul turc, care continuă să nege trecutul, se aventurează din nou pe calea genocidului. Lumea trebuie să fie conştientă de ceea ce se întâmplă aici”, acuză el. 
 
”Dorinţa Turciei este să-şi consolideze rolul şi influenţa în Caucazul de Sud şi să modifice astfel statu-quoul în vigoare de peste un secol. Ea-şi continuă visul de a construi un imperiu ca un sultanat şi se angajează pe un drum care ar putea aprinde regiunea”, apreciază Paşinian.
 
 
Fără a prezenta probe în acest sens, Paşinian acuză Turcia că trimite ”mii de mercenari şi terorişti” sirieni în Nagorno Karabah, o regiune separatistă azeră cu populaţie majoritar armeană susţinută militar, economic şi politic de către Erevan. Totodată, ofiţeri militari turci ”sunt direct implicaţi în conducerea ofensivei” Azerbaidjanului în enclavă, spune Paşinian în interviul publicat joi de Le Figaro, potrivit news. ro.
 
La rândul său Preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat joi Turcia de faptul că trimite jihadişti în Siria să lupte în Nagorno Karabah, denunţând un ”fapt foarte grav, nou, care schimbă datele situaţiei”.
   
 
RUSIA ŞI TURCIA, PREGĂTITE DE O ”COORDONARE STRÂNSĂ”
 
Miniştrii de externe ai Rusiei şi Turciei au căzut de acord asupra necesităţii încetării imediate a ostilităţilor în Nagorno Karabah, deschizând calea unei potenţiale încheieri a conflictului din regiune, potrivit unui comunicat transmis de partea rusă joi, relatează The Guardian.

Comunicatul transmis joi de Rusia vine în contradicţie cu mesajul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdoğan care cu doar câteva ore mai înainte îndemna la retragerea completă a trupelor armene din teritoriul separatist administrat de Armenia dar aparţinând Azerbaidjanului şi condamna eforturile internaţionale de rezolvare a conflictului.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avut o convorbire telefonică cu omologul său turc Mevlüt Çavuşoğlu, iar aceştia au vorbit de necesitatea unei încetări imediate a ostilităţilor.

„Şi-au reafirmat disponibilitatea de coordonare îndeaproape între acţiunile Turciei şi Rusiei în scopul stabilizării situaţiei şi revenirii pe calea unor negocieri paşnice privind un acord în conflictul din Nagorno Karabah cât mai curând posibil”, se arată în comunicatul Rusiei.

Ministerul turc de Externe nu a furnizat joi detalii despre apelul telefonic. Anterior, preşedintele turc s-a adresat Parlamentului spunând că o pace durabilă în regiune nu poate exista decât odată ce Armenia se retrage din Nagorno-Karabah. 

„Ţinând cont de faptul că USA, Rusia şi Franţa au neglijat această problemă vreme de aproape 30 de ani, este inacceptabil ca ei să se implice acum şi să caute o încetare a focului”, a spus acesta.
USA, Rusia şi Franţa co-prezidează Grupul Minsk al OSCE înfiinţat în 1992 în scopul de a media rezoluţia conflictului din enclava Nagorno-Karabah.

Ostilităţile dintre Armenia şi Azerbaijan au continuat vineri pentru a şasea zi consecutivă, ambele părţi suferind pierderi. Armata armeană a doborât un avion de luptă şi două drone azere, a anunţat vineri Ministerul armean al Apărării. 
 
MACRON CERE EXPLICAŢII TURCIEI ŞI INTERPELEAZĂ NATO
 
Pe de altă parte, Emmanuel Macron, care a denunţat amestecul unor grupări jihadiste în conflictul din Nagorno Karabah, a anunţat vineri că îl sună pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan pentru a-i cere ”explicaţii” şi a îndemnat totodată NATO ”să privească în faţă” acţiunile Ankarei, membră a Alianţei Nord-Atlantice. El acuză că ”300 de combatanţi” jihadişti au părăsit Siria pentru a se duce în enclava separatisită azeră, tranzitând Turcia.
 
”O linie roşie este încălcată. Eu spun că este inacceptabil şi îndemn toţi partenerii NATO să privească pur şi simplu în faţă acest comportament al unui membru NATO”, a declarat el presei la summitul UE de la Bruxelles.
 
”Alte contingente se pregătesc, aproape de aceeaşi mărime (...). O linie roşie este încălcată (...). Este inacceptabil”, a avertizat şeful statului francez.
 
”Îl voi suna pe preşedintele Erdogan în zilele imediat următoare, pentru că, în calitate de copreşedinte al Grupului de la Minsk, eu consider că este responsabilitatea Franţei să ceară explicaţii”, a subliniat Macron la Bruxelles.
 
”Invit toţi partenerii NATO să privească pur şi simplu în faţă acest comportament al unui membru NATO. Nu cred acesta este un comportament de stat membru NATO”, a denunţat el.

Cei 27 au apreciat vineri, în concluziile primei zile a summitului, că ”nu există o soluţie militară la conflict şi nu poate avea loc vreun amestec” în Nagorno Karabah.
 
Moscova a anunţat miercuri informaţii similare celor dezvăluite joi de către Macron.
 
Rusia, o putere regională care întreţine relaţii cordiale cu cele două foste republici sovietice, şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea faţă de rolul Turciei, rivala sa geopolitică, dar cu care întreţine relaţii pragmatice.
 
Confruntările armate s-au intensificat în regiunea Nagorno Karabah, în pofida unor noi îndemnuri la încetarea focului. Acest teritoriu cu populaţie majoritar armeană s-a despărţit de Azerbaidjan printr-un război de secesiune, la începutul anilor '90, soldat cu 30.000 de morţi.
 
Forţe din enclava separatistă, susţinute de Armenia, înfruntă forţe azere, începând de duminică, în cele mai sângeroase confurntări armate din 2016. Turcia, este un aliat apropiat al Azerbaidjanului.Franţa face parte, împreună cu Rusia şi Statele Unite, din ”Grupul de la Minsk”, însărcinat cu o mediere în acest conflict.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările