Pasagerii vasului de croazieră Westerdam, pe care s-au aflat şi 17 români, căutaţi după confirmarea unei infecţii cu noul coronavirus

Pasagerii vasului de croazieră Westerdam, pe care s-au aflat şi 17 români, căutaţi după confirmarea unei infecţii cu noul coronavirus

Nava de croazieră Westerdam a acostat într-un port din Cambogia după ce a fost refuzată de cinci ţări

Operatorul vasului american de croazieră Westerdam încearcă în prezent să-i găsească pe cei peste o mie de pasageri care s-au împrăştiat în diferite direcţii în urma debarcării lor săptămâna trecută în Cambodgia, după ce între timp una dintre pasagere a fost diagnosticată cu noul coronavirus, relatează luni AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Compania Holland America, proprietara navei Westerdam, a anunţat că lucrează în strânsă coordonare cu diverse guverne, cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi cu centrele de diagnostic din SUA pentru a localiza şi investiga medical persoanele care ar fi putut intra în contact cu turista infectată.
 
După ce, de teama coronavirusului, a fost refuzată de mai multe ţări asiatice, nava Westerdam, cu 1.455 de pasageri la bord, a primit joia trecută permisiunea să acosteze în postul Sihanoukville din Cambogia, o decizie salutată de preşedintele american Donald Trump, printre pasageri regăsindu-se şi numeroşi cetăţeni americani.
 
Peste 1.200 dintre pasagerii aflaţi la bordul navei au debarcat în zilele următoare acostării, după ce au fost supuşi unei examinări medicale rapide.
 
Premierul cambodgian Hun Sen i-a întâmpinat el însuşi pe primii pasageri debarcaţi, el ironizând ceea ce a numit ''boala fricii'' şi asigurând că la bord nu a fost identificat niciun caz de infectare cu noul coronavirus.
 
Însă sâmbătă, 15 februarie, o pasageră americancă în vârstă de 83 de ani, care a plecat din Cambogia cu avionul către Malaezia, dorind ca de acolo să-şi continue călătoria către SUA, a fost diagnosticată cu noul coronavirus în capitala Malaeziei, Kuala Lumpur. La fel ca ea, numeroşi alţi pasageri ai navei au plecat înspre ţările lor, stârnind astfel preocupări faţă de o propagare a virusului care până în prezent a ucis circa 1.800 de oameni în China.
 
În acest context, autorităţile din Cambodgia au intensificat controalele pentru pasagerii navei Westerdam rămaşi încă în această ţară. Thailanda vecină, care a refuzat acostarea navei, are în vedere să interzică accesul pasagerilor de pe această navă, dar unii dintre ei deja au tranzitat această ţară. La bordul navei Westerdam se mai află în prezent 233 de pasageri şi 747 de membri ai echipajului.
 
Potrivit unui comunicat emis de MAE român joi, 13 februarie, Consulatul General al României la Hong Kong a obţinut confirmarea că la bordul navei Westerdam erau 17 cetăţeni români, respectiv 9 pasageri şi 8 membri ai echipajului, notează agerpres.ro.
 
În ziua următoare, vineri, 14 februarie, MAE român a anunţat că un cetăţean român care se afla la bordul navei de croazieră Westerdam a fost îmbarcat din Pnom Penh către România, iar membrii echipajului, inclusiv cei 8 cetăţeni români, vor rămâne la bordul navei.
 
MAE: Românii de pe nava Diamond Princess din Japonia pot părăsi nava miercuri
 
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, până la acest moment, nu au fost identificaţi alţi cetăţeni români printre persoanele de pe nava Diamond Princess ale căror rezultate medicale să fi confirmat prezenţa COVID-19.
 
Instituţia mai precizează că starea de sănătate a cetăţeanului român diagnosticat pozitiv pentru COVID-19, care a fost transferat într-o unitate medicală japoneză, este în continuare bună.
 
Conform MAE, după finalizarea perioadei actuale de carantină, în 19 februarie, pasagerii vor putea părăsi vasul pe baza unui certificat medical eliberat de autorităţile japoneze, în timp ce românii membri ai echipajului "pot fi supuşi unei noi perioade de carantină de 14 zile începând cu data de 19 februarie, în funcţie de evoluţia situaţiei de la bordul navei".
 
Decizia cu privire la continuarea activităţii pe vas sau revenirea în ţară la expirarea perioadei de carantină va fi luată de către aceştia de comun acord cu compania care operează nava, mai susţine ministerul român de Externe.
 
La bordul vasului de croazieră, printre cei peste 3.700 de pasageri şi membri ai echipajului se află şi 17 români. Până luni, virusul a fost confirmat în cazul a 454 de persoane aflate la bordul navei de croazieră. Cele 454 de cazuri au fost descoperite după testarea a 1.723 de oameni de la bord.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: