Mărirea şi decăderea NSO. Cum a ajuns un start-up înfiinţat într-un chibuţ să dezvolte cea mai râvnită şi temută armă cibernetică din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pegasus spionaj

Israelul a folosit software-ul Pegasus, al Grupului NSO, ca instrument de diplomaţie. FBI-ul l-a vrut pentru supraveghere internă. Apoi totul s-a stricat, scrie New York Times, care prezintă principalele momente ale acestei afaceri.

Este considerat cel mai puternic spyware din lume, capabil să spargă în mod fiabil comunicaţiile criptate ale smartphone-urilor iPhone şi Android.

Software-ul Pegasus, realizat de compania israeliană, NSO Group, a reuşit să urmărească teroriştii şi cartelurile de droguri. Dar din păcate a fost folosit şi împotriva activiştilor pentru drepturile omului, jurnaliştilor şi dizidenţilor.

FBI l-a testat, dar a renunţat la el

O investigaţie publicată de The New York Times Magazine arată că Israelul, care controlează exportul de programe spion, a făcut din Pegasus o componentă cheie a strategiei sale de securitate naţională, folosindu-l totodată pentru a-şi promova interesele în întreaga lume.

Ancheta care s-a întins pe un an, realizată de Ronen Bergman şi Mark Mazzetti, arată, de asemenea, că FBI a cumpărat şi a testat software-ul NSO, cu intenţia de a-l folosi pentru supravegherea internă, dar agenţia a decis la sfârşitul anului trecut să nu-l  implementeze.

The Times a constatat că vânzările programului Pegasus au jucat un rol important în asigurarea sprijinului naţiunilor arabe în campania Israelului împotriva Iranului şi în negocierea Acordurilor Avraam, acordurile diplomatice din 2020, semnate, în timpul administraţiei Trump la Casa Albă, care au normalizat relaţiile dintre Israel şi unii dintre adversarii săi arabi.

De asemenea, SUA doreau să ahiziţioneze Pegasus, a constatat The Times. FBI a cumpărat programul spion în 2019, în ciuda mai multor rapoarte conform cărora ar fi fost folosit împotriva activiştilor şi oponenţilor politici din alte ţări. De asemenea, a petrecut doi ani discutând dacă să implementeze un produs mai nou, numit Phantom, în Statele Unite.

Discuţiile de la Departamentul de Justiţie şi FBI au continuat până în vara trecută, când FBI a decis în cele din urmă să nu folosească arme provenite de la NSO.

Dar echipamentul Pegasus a ajuns într-o clădire din New Jersey folosită de FBI şi compania a oferit agenţiei şi o demonstraţie a programului Phantom, care ar putea sparge telefoanele  americane.

O broşură pentru potenţiali clienţi, obţinută de The Times, spune că Phantom permite agenţiilor americane de aplicare a legii şi de spionaj „să transforme smartphone-ul ţintei într-o mină de aur de informaţii”.

Ancheta Times s-a bazat pe interviuri cu oficiali guvernamentali, lideri ai agenţiilor de informaţii şi de aplicare a legii, experţi cibernetici, directori de firme şi activişti dintr-o duzină de ţări.

Start-up înfiinţat într-un chibuţ

Publicaţia spune povestea ascensiunii NSO, de la un start-up înfiinţat într-o cladirea a unui chibuţ, la o companie care a ajuns să-şi vândă programele sale controversate în toată lumea. 

NSO a fost infiinţată de doi prieteni de şcoală, Shalev Hulio şi Omri Lavie, care au creat start-up-uri în Bnai Zion, o cooperativă agricolă din afara Tel Avivului, la mijlocul anilor 2000. Unul dintre start-up-urile lor, CommuniTake, a atras atenţia unei agenţii europene de informaţii, a spus Hulio.

Aşa a luat naştere NSO, iar compania a dezvoltat în cele din urmă o modalitate de a obţine acces la telefoane fără permisiunea utilizatorului. Nu este nevoie să faceţi clic pe un ataşament sau un link rău intenţionat.

După ce NSO a început să vândă Pegasus la nivel global în 2011, autorităţile mexicane l-au folosit pentru a-l captura pe Joaquín Guzmán Loera, baronul drogurilor cunoscut sub numele de El Chapo. Iar anchetatorii europeni l-au folosit pentru a destuctura o reţea de pedofili cu zeci de suspecţi din peste 40 de ţări.

Dar abuzurile au ajuns la urechile presei.

Mexicul a folosit programul spion şi pentru a supraveghea jurnalişti şi dizidenţi. Arabia Saudită l-a folosit împotriva activiştilor pentru drepturile femeilor şi a asociaţilor lui Jamal Khashoggi , editorialistul Washington Post care a fost ucis şi dezmembrat de agenţi saudiţi în 2018.

În acel an, CIA a cumpărat Pegasus pentru a ajuta Djibouti, un aliat american, să lupte împotriva terorismului, în ciuda preocupărilor de lungă durată cu privire la încălcările drepturilor omului acolo, inclusiv persecuţia jurnaliştilor şi torturarea dizidenţilor.

Printr-o serie de noi acorduri aprobate de Ministerul israelian al Apărării, Pegasus a fost vândut şi liderilor populişti din Polonia, Ungaria, India şi alte ţări.

Procurorul general al Israelului ordonă anchetarea modului în care poliţia a utilizat programe spion

Procurorul general al Israelului a ordonat anchetarea metodelor de supraveghere folosite de poliţie, în urma apariţiei unor informaţii despre utilizarea ilegală a unui instrument controversat de acces informatic neautorizat, transmite Reuters vineri.

Un material apărut în cotidianul financiar Calcalist descrie modul în care poliţia a utilizat programul spion Pegasus, produs de Grupul NSO din Israel. Compania respectivă este acum pe lista neagră a guvernului Statelor Unite, iar parlamentul israelian a cerut poliţiei să dea explicaţii.

Într-o scrisoare deschisă către şeful poliţiei, procurorul general Avichai Mandelblit arată că o primă examinare a problemei nu a identificat probe de utilizare necorespunzătoare sistematică a tehnologiilor de supraveghere. El apreciază însă că urmărirea cazurilor particulare prezentate în presă este dificilă din cauza lipsei informaţiilor pentru identificare.

Calcalist nu citează surse, dar afirmă că poliţia a folosit Pegasus împotriva unor obiective cum ar fi liderii protestelor antiguvernamentale, uneori fără a dispune de mandatele necesare din partea justiţiei.

"Este dificil de supraapreciat gravitatea presupusei încălcări a drepturilor fundamentale", a afirmat Mandelblit.

Articolul respectiv a adăugat o dimensiune internă presiunilor internaţionale asupra Israelului, după acuzaţii conform cărora a spyware-ul Pegasus a fost folosit ilegal de clienţi guvernamentali străini pentru spionarea unor activişti din domeniul drepturilor omului, a unor jurnalişti sau a unor politicieni.

Procurorul general a declarat că a format o echipă condusă de adjunctul său care să ancheteze situaţia "în mod sistematic şi complet".

Şeful poliţiei, Kobi Shabtai, a anunţat joi că poliţia desfăşoară o anchetă internă, care până acum nu a descoperit nereguli. "Dacă se dovedeşte că au fost anumite cazuri care s-au abătut de la proceduri, vom acţiona pentru ameliorare şi remediere, cu deplină transparenţă şi cooperare cu toate părţile", a promis el.

NSO a comunicat că nu poate confirma sau dezminţi informaţii despre niciun client existent sau potenţial şi că nu operează sistemul după vânzarea către clienţi, nefiind implicată în niciun fel în modul în care este utilizat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite