Irak: Guvernul a solicitat, de urgenţă, retragerea trupelor iraniene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul irakian a solicitat vineri retragerea imediată a trupelor iraniene care au preluat controlul asupra unui puţ petrolifer disputat în sudul Irakului, relatează Reuters

'Irakul cere retragerea imediată de la puţul nr. 4 şi de pe câmpul petrolifer Fakka, care aparţine Irakului. Bagdadul caută o soluţie diplomatică la această dispută', a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Ali al-Dabbagh.

Ministrul adjunct de interne irakian a declarat anterior în cursul zilei că 11 soldaţi iranieni au trecut graniţa comună vineri după-amiază şi că au ocupat poziţie în apropierea unui puţ petrolifer, într-o zonă deşertică izolată. Pe de altă parte, Iranul a negat orice incursiune militară în Irak.

'Cam la fiecare trei sau patru luni, angajaţi ai Ministerului irakian al Petrolului se deplasează la acele puţuri pentru a repara o pompă sau pentru a face numai lucrări de întreţinere. Ei le vopsesc în culorile irakiene şi pun acolo un steag irakian. Petrec ceva timp acolo, până îşi termină treaba', a explicat colonelul Peter Newell, comandantul celei de-a 4-a Brigăzi a primei divizii blindate, staţionată în tabăra Adder.

'Odată ce pleacă ei (irakienii), iranienii coboară de pe colină, revopsesc puţurile în culorile iraniene şi ridică drapelul ţării lor. Aşa s-a tot întâmplat în ultimele trei luni şi povestea începe să se repete', a explicat el.

Potrivit col. Newell, câmpul petrolifer disputat se găseşte la 500 de metri de frontieră şi la un kilometru de un fort irakian. Acest teritoriu se află de partea irakiană, conform acordului de armistiţiu dintre cele două ţări de după războiul din 1980 - 1988, dar înainte făcea parte din teritoriul iranian. El a arătat că şi alte cinci terenuri de graniţă sunt disputate de cele două state.

Un responsabil al Companiei de petrol din sud (SOC) de la Amara (305 km sud de Bagdad) a confirmat informaţia americanilor, spunând că este vorba de puţul cu nr. 4 de pe teritoriul irakian. El a precizat că 'o delegaţie a Ministerului Petrolului se va deplasa sâmbătă la faţa locului pentru a examina situaţia'.

Puţul numărul 4 este situat la est de Amara, iar iranienii i-au împiedicat în trecut pe irakieni să ajungă la el. Bagdadul îşi acuză vecinul că trage cu arme de foc asupra angajaţilor săi, fapt dezminţit de Teheran.

În ultimii doi ani au avut loc mai multe întâlniri între iranieni şi irakieni pentru a se obţine un acord referitor la toate câmpurile petrolifere disputate, însă nu s-a ajuns la nicio înţelegere.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite