VIDEO „Gest istoric” la Johannesburg: Barack Obama a dat mâna cu Raul Castro înaintea discursului pentru Mandela

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul ceremoniei în memoria lui Nelson Mandela, desfăşurată lângă Johannesburg, preşedintele SUA, Barack Obama, l-a întâlnit pe liderul Cubei, Raul Castro. Obama a dat mâna cu Raul Castro, făcând un gest istoric înainte să urce la tribună şi să susţină un discurs, a afirmat un oficial american, potrivit AFP.

În timp ce se îndrepta spre podiumul stadionului Soccer City din Soweto (Johannesburg), pentru a susţine un discurs în memoria lui Nelson Mandela, Barack Obama l-a salutat şi i-a strâns mâna lui Raul Castro. Gestul lui Obama este o nouă dovadă a voinţei sale în vederea unei apropieri a unor inamici ai Statelor Unite, a adăugat oficialul citat de AFP. 

În cadrul discursului său, preşedintele Obama a criticat dur liderii care se declară „solidari” cu lupta purtată de Mandela, dar care îşi reprimă opoziţia.

„Există prea mulţi lideri care se declară solidari cu lupta lui Nelson Mandela pentru libertate, dar care nu tolerează opoziţia poporului lor”, a declarat liderul de la Casa Albă, în faţa unui grup de demnitari străini, inclusiv a unor lideri autoritarişti, informează AFP.

Cu toate acestea, Obama a avut doar cuvinte de bine pentru sud-africani, „indiferent de rasă şi de orientare”. „Lumea vă mulţumeşte că l-aţi împărţit pe Mandela cu noi.”

Relaţiile dintre Statele Unite ale Americii şi Cuba sunt distante de la începutul anilor '60, din timpul Războiului Rece, care a culminat cu criza rachetelor (octombrie 1962), când timp de două săptămâni lumea s-a aflat în pragul unui război nuclear.

Strângerea de mână oferită de Obama este al doilea gest de apropiere făcut de un preşedinte al SUA de la Războiul Rece încoace. Bill Clinton, preşedinte în funcţie al SUA în perioada 1993-2001, a fost primul lider de la Casa Albă care a efectua un astfel de gest: la un dineu al Organizaţiei Naţiunilor Unite, desfăşurat la New York în anul 2000, Clinton a strâns mâna lui Fidel Castro, preşedintele în funcţie al Cubei. La momentul respectiv, Casa Alba a negat că strângerea de mână ar fi avut vreodată loc şi a susţinut că Fidel Castro a fost cel care a încercat să îl abordeze pe Clinton. 

Potrivit protocoalelor diplomatice stabilite cu mulţi ani în urmă, reprezentanţii Cubei şi ai SUA rareori sunt invitaţi să ia parte la aceleaşi evenimente. Dacă situaţia nu permite lipsa uneia dintre părţi, reuniunile internaţionale sunt orchestrate astfel încât reprezentanţii Havanei şi cei ai Washingtonului să nu se întâlnească faţă în faţă.


Barack Obama şi Raul Castro, la Johannesburg FOTO Reuters

image

Liderii lumii îl plâng pe Mandela. Obama, în Africa de Sud: „Lumea vă mulţumeşte că l-aţi împărţit pe Mandela cu noi” 

Citeşte şi:

INFOGRAFIE Moştenirea lui Mandela, terfelită de scandaluri sexuale şi corupţie


La aproape 20 de ani de când Mandela înregistra o victorie zdrobitoare la primele alegeri democratice din Africa de Sud, politicienii de culoare care i-au urmat la putere sunt asociaţi cu corupţia, scandaluri sexuale şi fraude cu bani publici.

VIDEO Nelson Mandela a murit. Povestea ultimului erou al planetei

Condamnat la aproape trei decenii de închisoare, adulat apoi de milioane de oameni, Nelson Mandela a murit la vârsta de 95 de ani. Viaţa lui seamănă cu vieţile personajelor mitologice, iar destinul său lasă o amprentă în istoria lumii moderne.

INFOGRAFIE Afacerea „Mandela”: eroul Africii de Sud devine o sursă de venit pentru săracii din ţară

Africa avea nevoie să-şi ascundă problemele şi să-şi promoveze eroul cu o mândrie cât mai mare, în timp ce liderii lumii nu trebuiau să rateze această oportunitatea de a fi pozaţi în timp ce iau parte la ceremoniile de înmormântare, potrivit unui editorial publicat de cotidianul britanic „The Telegraph”. Ultimele zile au fost marcate de o explozie comercială în Africa de Sud, ce demonstrează că moartea lui Mandela este benefică antreprenorilor.

Mărturia unui sud-african despre experienţele lui Nelson Mandela : „Unchiul meu a fost coleg de celulă cu Mandela”

Unul dintre ultimii eroi ai planetei, Nelson Mandela, a încetat din viaţă joi, la vârsta de 95 de ani, lăsând în urma lui o moştenire greu de egalat. Una dintre mărturiile care scot în evidenţă o altă faţă a liderului sud-african vine din partea unui fost coleg de celulă, povestită prin intermediul nepotului lui.

Actorii care l-au interpretat pe Nelson Mandela: „Un sfânt pentru mulţi, un erou pentru toţi“

Actorii Morgan Freeman şi Idris Elba, cei care l-au portretizat pe Nelson Mandela în filmele „Invictus/ Neînfrânt“, respectiv „Mandela: The Long Walk to Freedom/ Lungul drum către libertate“, şi-au exprimat regretele faţă de moartea primului preşedinte de culoare al Africii de Sud.

Întâlnire istorică între Iliescu şi Mandela, după ce liderul sud-african a obţinut Nobelul pentru Pace

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, s-a numărat printre primii şefi de stat care l-au felicitat personal pe Nelson Mandela, după ce fostului lider sud-african i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Pace, în 1993.

Şase funeralii celebre ale unor lideri mondiali care au marcat istoria

Omenirea îşi va lua la revedere pe 15 decembrie de la Nelson Mandela, considerat ultimul erou al planetei, funeraliile fiind programate să aibă loc în satul natal Qunu (sud-estul Africii de Sud). În timp ce lumea întreagă deplânge moartea luptătorului împotriva apartheidului, mulţi îşi aduc aminte de funeraliile altor lideri ai lumii, ce au rămas în memoria colectivă drept momente istorice.

Africa de Sud intră în doliu naţional timp de zece zile. Ce tradiţii vor fi onorate în timpul doliului

Preşedintele sud-african Jacob Zuma a declarat doliu naţional o perioadă de zece zile, în onoarea liderului anti-apartheid Nelson Mandela, care se vor încheia printr-o ceremonie specială cu funeralii e stat. Deşi tradiţia tribului din care se trage fostul preşedinte interzice discuţiile despre moarte şi pregătirea înmormântărilor, guvernul sud-african, armata şi familia lui Mandela s-au pregătit pentru acest eveniment inevitabil.

Cum a murit Morgan Freeman în locul lui Nelson Mandela

Poate că informaţia oficială este că a murit Nelson Mandela, luptător pentru drepturile celor asupriţi din Africa de Sud şi câştigător al premiului Nobel pentru Pace, dar pe Internet lucrurile se întâmplă puţin altfel.

Episodul uitat de americani: implicarea CIA în arestarea „teroristului“ Nelson Mandela

În 2008, înainte de aniversarea a 90 de ani de viaţă, Nelson Mandela a primit un cadou special din partea Statelor Unite: numele său şi al organizaţiei pe care a reprezentat-o au fost şterse, după patru decenii, de pe lista CIA a teroriştilor, încheind un episod pe care autorităţile de la Washington l-au catalogat drept „o chestiune jenantă“.

VIDEO Cele mai importante momente ale lui Nelson Mandela, filmate şi disponibile pe internet - o istorie vizuală

Nelson Mandela a murit. Fostul preşedinte sud-african a cedat la 95 de ani, după o viaţă despre care s-au scris cărţi şi s-au făcut filme. Momentele lui importante au rămas în istorie şi sunt acum pe YouTube.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite