Cum face una din cele mai sărace ţări din lume bani pe seama celor care fug de justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Un sistem controversat de „paşapoarte de aur”, pus în practic de Vanuatu, o insulă din Pacific, a oferit şansa pentru peste 2.000 de persoane, inclusiv afacerişti ruşi sau indivizi căutaţi de poliţie, să îşi cumpere cetăţenia şi astfel să beneficieze de acces fără viză în Uniunea Europeană şi Marea Britanie, dezvăluie o anchetă The Guardian.

O serie de documente guvernamentale, obţinute de The Guardian, detaliază numele şi naţionalitatea fiecărui beneficiar al unui paşaport prin programul derulat în Vanuatu, în 2020 şi ianuarie 2021, care a emis aproximativ 2.200 de paşapoarte, mai mult de jumătate (aproximativ 1.200) fiind pentru cetăţeni chinezi, conform libertatea.ro

După chinezi, cea mai comună naţionalitate a beneficiarilor a fost nigeriană, rusă, libaneză, iraniană, libiană, siriană şi afgană.Două persoane din SUA, şase australieni şi câteva zeci de oameni din Europa au fost, de asemenea, printre cei care au aplicat.

Documentele obţinute de Guardian arată că, încă din ianuarie 2021, Vanuatu vindea paşapoarte către persoane acuzate de fraude, puse pe lista de sancţiuni internaţionale sau date în urmărire internaţională. Lista este plină de personaje controversate, inclusiv un şef din interiorul FIFA, o prinţesă din Emirate şi un televanghelist nigerian.

Experţii în securitate avertizează că uşurinţa cu care oamenii pot cumpăra paşapoarte, precum şi călătoriile la care au acces ulterior, ar putea face din aceasta o schemă atractivă pentru membrii sindicatelor infracţionale transnaţionale, permiţându-le o bază legitimă în Pacific.

Drept răspuns la aceste îngrijorări, Ronald Warsal, preşedintele Biroului şi Comisiei pentru cetăţenie din Vanuatu, a dat asigurări că statul respectă prevederile internaţionale.

„Vanuatu este semnatarul majorităţii tratatelor sancţionate internaţional şi a ratificat astfel de tratate în ultimii ani interzicând sindicatelor infracţionale transnaţionale să funcţioneze şi, ca atare, este greu pentru sindicatele criminale internaţionale să stabilească o bază în Vanuatu.”

Oficialul a mai precizat că Vanuatu efectuează verificări înainte de a permite schimbarea numelui unuia din aplicanţi.

Atât Uniunea Europeană, cât şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică au continuat să îşi exprime îngrijorarea cu privire la măsurile de verificare, obligând Vanuatu să promită că va intensifica verificările de fond, în încercarea de a curăţa imaginea programelor.

Sursă de venituri Vanuatu este una dintre cele mai sărace ţări din lume

Banca Mondială estimează un PIB pe cap de locuitor de 2.780 de dolari. Ţara este puternic îndatorată, în mare parte din cauza dezastrelor naturale care au lovit-o.

Vânzarea paşapoartelor este cea mai mare sursă de venituri pentru guvernul din Vanuatu.

O analiză efectuată de Investment Migration Insider a descoperit că schema de paşapoarte a reprezentat 42% din totalul veniturilor guvernamentale în 2020. În iunie 2021, guvernul a raportat un excedent bugetar în ciuda pandemiei, în mare parte datorită cererii continue de cetăţenie, iar guvernul a folosit profiturile pentru a plăti datoriile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite