Armata siriană a eliberat oraşul istoric Palmira

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Cetatea Palmira se găsesc ruinele romane considerate cel mai bine conservate din lume
În Cetatea Palmira se găsesc ruinele romane considerate cel mai bine conservate din lume

Damascul şi presa loială regimului condus de Bashar al-Assad au anunţat joi recucerirerea oraşului sit-istoric Palmira, pierdut în mai 2015 în faţa Statului Islamic. Victoria este promovată drept o reuşită comună cu forţele ruse, care s-au retras recent din Siria.

Soldaţii din armata controlată de preşedintele Bashar al-Assad au eliberat săptămâna aceasta oraşul Palmira, aflat în patrimoniul UNESCO datorită siturilor arheologice ce datează din Neolitic, dar şi pentru ruinele construcţiilor ridicate de romani în urmă cu două milenii. 

Armata siriană ar fi reuşit miercuri să împingă forţele Statului Islamic dincolo de lanţul montan al-Hayal. „Ofensiva terestră a fost posibilă doar după sutele atacurile aeriene desfăşurate de armata rusă”, a declarat Amir Husein, un activist pro-Assad. 

Recapturarea oraşului Palmira ar reprezenta cea mai importantă victorie a regimului Assad de la alianţa cu Rusia, care a intervenit direct în conflict în septembrie. Jihadiştii au capturat Palmira în 2015, unde se află vestigii romane cu o vechime mai mare de 2.000 de ani şi mai multe muzee, căzute deja în mâinile teroriştilor care, până acum, au distrus nenumărate situri arheologice în încercarea de a rescrie istoria. Palmira este considerat locul în care se află ruinele romane cel mai bine conservate din întreaga lume. 

Înfrângerea suferită de sirieni la Palmira a reprezentat şi prima dată când extremiştii au cucerit un obiectiv în urma unei lupte directe cu armata siriană şi forţele aliate. Guvernul de la Damasc a transmis că peste 400 de oameni au fost executaţi la Palmira de Statul Islamic, victime fiind laolaltă soldaţi sirieni capturaţi şi civili. 

Înainte de a fi însă capturat de jihadişti, Palmira fusese deja afectat de forţele controlate de Assad. Trei situri din patrimoniul cultural UNESCO au fost deteriorate în Siria pentru că au fost folosite în scopuri militare. Este vorba despre Palmira, Krac des Chevaliers şi Citadela din Alep. 

Mai bine de 250.000 de oameni şi-au pierdut vieţile în războiul dintre rebeli şi forţele fidele regimului controlat de preşedintele Bashar al-Assad, conform estimărilor ONU.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului susţine că are dovezi care arată că peste 152.000 de persoane au murit în conflictul izbucnit în martie 2011. Dintre acestea, 51.212 erau civili neimplicaţi în lupte, iar aproape 8.000 dintre victime erau copii. 

Bilanţul morţilor în rândul forţelor rebele care luptă pentru înlăturarea preşedintelui Bashar al-Assad şi a familiei sale de la putere se ridică la 37.781. Printre aceştia se numără şi luptători jihadişti din ISIS (Statul Islamic al Irakului în Siria) şi din organizaţia fundamentalistă Frontul Al-Nustra, afiliat cunoscut al grupării teroriste al-Qaeda. De cealaltă parte, 58.480 de persoane din armata siriană regulată, controlată de al-Assad, au murit în ultimii trei în luptele cu rebelii. Dintre aceştia, 35.000 erau soldaţi. 

Printre cei ucişi care luptau de partea guvernului sirian se numără şi 345 de membri ai mişcării şiite Hezbollah din Liban, adaugă organizaţia non-guvernamentală. Aproape 3.000 dintre cei morţi rămân neidentificaţi. 

Războiul civil din Siria a izbucnit în urmă cu trei ani, în martie 2011, de la proteste paşnice împotriva regimului al-Assad. După o represiune sângeroasă în care au murit mai mulţi protestatari, opoziţia s-a înarmat, iar între rebeli şi forţele fidele guvernului s-a declanşat război civil. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite