Vladimir Putin a făcut glume pe seama şefului diplomaţiei americane. Cei doi au vorbit despre Siria şi Ucraina VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat american, John Kerry, s-a aflat joi la Moscova, acolo unde a avut o întrevedere cu omologul său Serghei Lavrov şi preşedintele Vladimir Putin. Discuţiile dintre oficiali au durat mai bine de patru ore, iar la începutul lor preşedintele rus a făcut o glumă savuroasă, cu care televiziunile din mai multe ţări şi-au început buletinele de ştiri.

„Când coboraţi din avion şi m-am uitat la lucrurile pe care le aveaţi un pic m-am speriat. Pe de o parte am înţeles că e democratic, dar pe de alta, m-am gândit că poate în SUA nu e nimeni care să asiste secretarul de stat. Am înţeles că în SUA economia e ok, nu e recesiune. Dar apoi m-am gândit că în această servietă e ceva ce nu putea fi încredinţat nimănui. Probabil ne-aţi adus ceva bani, ca să negociem”, a declarat Putin, spre amuzamentul tuturor. 

Răspunsul şefului diplomaţiei americane a fost unul mai scurt, dar pe acelaşi ton: „Când vom fi singuri vă voi arăta ce este în servietă. Veţi fi surprins”.

Statele Unite şi Rusia au convenit ca până în august să fie prezentat un proiect al unei noi constituţii siriene, în cadrul unei întâlniri de patru ore joi, la Kremlin, între secretarul de Stat american John Kerry şi preşedintele rus Vladimir Putin, relatează BBC News online.

Kerry a făcut acest anunţ după întâlnire şi a adăugat că a convenit împreună cu Putin să exercite presiuni asupra Guvernului şi opoziţiei siriene în vederea unei accelerări a negocierilor cu privire la o tranziţie în această ţară devastată de război.

O rundă indirectă de negocieri de pace s-a încheiat joi, la Geneva, între reprezentanţi ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi opoziţiei.

Emisarul ONU pentru Siria Staffan de Mistura a declarat că a găsit un teren de înţelegere între cele două părţi.

Negocierile au intrat de joi în pauză, iar de Mistura a anunţat că vor fi reluate luna viitoare.

Kerry a efectuat această vizită la Moscova la zece zile după ce Putin a anunţat retragerea celei mai mari părţi a trupelor ruse din Siria.

"Am convenit asupra unui calendar-ţintă în vederea stabilirii cadrului unei tranziţii politice şi proiectului unei constituţii, ambele până în august", a anunţat Kerry într-o conferinţă de presă comună cu omologul său rus Serghei Lavrov.

Kerry nu a spus dacă a discutat cu Putin despre soarta preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Însă şeful diplomaţiei americane a declarat că a convenit împreună cu şeful statului rus asupra faptului că al-Assad "trebuie să facă ceea ce trebuie" şi să se angajeze în negocieri directe de pace.

Washingtonul şi opoziţia siriană îi cer lui al-Assad să plece de la putere, însă Moscova, un aliat-cheie al liderului sirian, insistă ca sirienii să ia o decizie în acest sens.

Lavrov a anunţat la rândul său că Statele Unite şi Rusia vor exercita presiuni asupra opoziţiei şi Guvernului siriene să participe la "negocieri directe" la Geneva, care urmează să abordeze "o structură de guvernare de tranziţie".

Şefii celor două diplomaţii au promis că vor încerca să consolideze armistiţiul care a intrat în vigoare pe 27 februarie şi care a fost respectat per ansamblu.

Grupările jihadiste Statul Islamic (SI) şi Frontul al-Nusra, filiala Al-Qaida în Siria, sunt excluse de la acest armistiţiu.

Forţe guvernamentale au pătruns joi în Palmira, un oraş asupra căruia jihadiştii SI au preluat controlul anul trecut.

Damascul a lansat o ofensivă în vederea recuceririi aşezării la începutul lunii, cu ajutorul forţelor aeriene ruse.

Un militar rus din cadrul forţelor speciale a fost ucis în lupte în apropiere de oraş.

SI a preluat controlul asupra ruinelor antice şi aşezării actuale de la Palmira în mai. Între timp, ihadiştii au distrus două temple, un arc de triumf şi turnuri funerare vechi de două milenii, provocând un val de condamnări în întreaga lumea.

Şeful diplomaţiei americane a declarat în cadrul conferinţei de presă că Washingtonul rămâne ataşat integrităţii teritoriale a Ucrainei.

"Permiteţi-mi să vă spun cu claritate că Statele Unite sunt ferm ataşate de apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, printre care Crimeea", peninsula ucraineană anexată de Rusia în martie 2014, a declarat el. 

Kerry, de la Moscova, la Bruxelles

Secretarul de Stat american John Kerry a sosit vineri la Bruxelles, unde va discuta despre lupta împotriva terorismului cu oficiali UE şi belgieni şi va aduce un omagiu victimelor atacurilor sângeroase de marţi, relatează AP online.

Aeronava lui Kerry a aterizat pe aeroportul Zaventem, în continuare închis în urma atacurilor, după o vizita la Moscova, unde a îndemnat la unitate în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

 "Am venit în Belgia pentru a-i adresa sincerele noastre condoleanţe. Atentatele din Bruxelles subliniază necesitatea de a replica extremismului violent şi de a anihila Daesh" (acronimul arab al grupării jihadiste Statul Islamic), a afirmat Kerry, oferind sprijinul SUA în combaterea terorismului.

"Eu sunt bruxellez", a declarat Kerry, în franceză şi flamandă, la sosirea sa în capitala Belgiei, într-o conferinţă de presă alături de premierul belgian Charles Michel. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite