Ţările sărace sunt vulnerabile. Pandemia ar putea ajunge la cea mai mortală fază, din cauza noilor variante ale virusului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţările sărace sunt din nou cele mai afectate de virus. FOTO Shutterstock
Ţările sărace sunt din nou cele mai afectate de virus. FOTO Shutterstock

India şi Nepal au fost afecatate deja de varianta indiană, iar oamenii se îmbolnăvesc şi mor din cauza simptomelor grave. Cu ajutorul vaccinării, SUA şi mai multe ţări din Europa încearcă să se protejeze de infectarea cu o nouă variantă a virusului. Însă, pentru o mare parte a lumii, pandemia poate crea şi mai multe probleme din cauza numărului mic de persoane imunizate, spune Zeynep Tufekci, o profesoară.

Aceasta a publicat o analiză în New York Times şi precizează că soluţia ar fi sporirea rapidă a producţiei de vaccinuri şi redistribuirea dozelor către ţările care se confruntă cu cele mai acute crize.

Zeynep Tufekci sune că imunitatea de masă ar putea fi atinsă nu prin vaccinare, ci prin infectare cu noile variante ale virusului, un scenariu care ar avea mult prea multe costuri omeneşti.

Noile dovezi sugerează că varianta indiană a virusului ar putea fi mult mai contagioasă, chiar mai transmisibilă decât cea britanică, tulpină care a contribuit la unele dintre cele mai mortale focare din timpul pandemiei, potrivit Libertatea.

În ţările în care vaccinarea a ajuns într-un stadiu avansat, precum SUA, statele UE sau Marea Britanie, ne putem aştepta ca infectările, spitalizările şi decesele să scadă în continuare sau să rămână în orice caz la un nivel scăzut. Şi asta deoarece testele de până acum arată că vaccinurile sunt eficiente şi în faţa noilor variante mai agresive ale virusului.

Varianta indiană o adevărată ameninţare

Ea işi argumentează avertismentul prin comparaţia dintre pandemia de COVID-19 şi epidemia de HIV. Aceasta spune că de SIDA au murit mai mulţi după ce s-a descoperit combinaţia de medicamente care a transformat boala într-o afecţiune cronică cu, care se poate trăi. Decesele au fost confirmate în ţările sărace, care nu aveau acces la medicamente.

Ar putea fi de necrezut că ne aflăm în acest scenariu, scrie Tufekci, dar totuşi aici suntem. Mai exact, spune ea, citându-l pe Adam Kucharski, epidemiolog la London School of Hygiene and Tropical Medicine, este foarte posibil ca cele mai multe decese COVID să aibă loc după ce în lume au fost produse suficiente vaccinuri pentru protejarea celor vulnerabili.

Ţările sărace sunt victimele egoismului ţărilor bogate

Zeynep Tufekci spune că SUA, Marea Briatnie şi cea mai mare parte a Europei vor fi la „adăpost”, cu toate că reticenţa persoanelor de a se vaccina este încă mare. Persoanele vulnerabile au fost imunizate, iar astfel pandemia se poate ţine sub control.

Dar, spune ea, nu acelaşi lucru se poate spune despre India, Nepal sau alte ţări din Africa şi Asia, care nu şi-au imunizat încă decât o mică parte din populaţie şi pentru care scenariul vaccinării în masă este încă îndepărtat.

Suspendarea brevetelor pentru vaccinurile COVID este o idee bună, dar pe termen scurt, necesară este sporirea producţiei. De aceea, Tufekci spune că oficialii din toate ţările care produc vaccinuri trebuie să se întâlnească pentru a decide cum să facă acest lucru.

Ea precizează că fiecare ţară vrea să-şi vaccineze populaţia, dar acolo unde sunt multe persoane imunizate, pandemia se poate ţine sub control, iar vaccinarea nu ar mai fi obligatorie.

Acest scenariu ar fi cu atât mai necesar cu cât în prezent, schema umanitară COVAX, coordonată de ONU, nu are suficiente vaccinuri pentru a le distribui ţărilor sărace, iar rezervele de care dispune sunt distribuite în funcţie de populaţie, nu de gravitatea crizei, conform Libertatea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite