VIDEO Ucraina, în pragul unei noi revoluţii portocalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 200.000 de ucraineni au strigat „Revoluţie!” în Kiev, cerând demisia preşedintelui Ianukovici ca urmare a refuzului acestuia de a semna acordul de asociere cu UE.

Manifestanţii au ocupat Piaţa Independenţei din centrul Kievului şi au pus pe fugă forţele de ordine mobilizate pentru a împrăştia mulţimea. În ciuda unei interdicţii emise de guvernanţi pentru orice fel de manifestare de stradă, în jur de 200.000 de oameni au strigat „Revoluţie!” pe străzile capitalei ucrainene, cerând demisia preşedintelui Viktor Ianukovici ca urmare a refuzului de a semna acordul de asociere şi comerţ liber cu Uniunea Europeană la Summitul Parteneriatului Estic, care a avut loc la Vilnius la sfârşitul săptămânii trecute. 

Vineri noapte, poliţia a intervenit în forţă rănind mai multe zeci de protestatari dintre cei 10.000 strânşi în centrul oraşului la aceeaşi dată la care, în urmă cu 22 de ani, era organizat referendumul pentru ruperea Ucrainei de URSS.

„Ianukovici, semnează acordul!”

Mulţi dintre protestatari au venit la Kiev din vestul Ucrainei, unde curentul pro-european este deosebit de puternic. Furioşi, manifestanţii cer „libertate şi Europa”, cuvinte pe care le-au auzit şi liderii europeni atunci când au sosit la Vilnius, fiind aşteptaţi de un grup de protestatari ucraineni. Însă, în timp ce aceştia scandau „Ianukovici, semnează acordul!” în faţa Palatului Ducilor din capitala lituaniană, unde a avut loc joi seară o reuniune în Consiliu European, înăutru clădirii impunătoare preşedintele refuza să ia măcar în calcul această variantă dacă Bruxelles-ul nu-i îndeplinea condiţiile clare, spun surse care au participat la discuţiile de joi noapte. 

„Da, ştim că va fi greu să facem faţă presiunilor Rusiei, dar Ucraina trebuie să semneze cu UE.” Ce vor pro-europenii de la Kiev 

Statele din Uniunea Europeană au renunţat la orice condiţie pentru semnarea acordului, inclusiv la eliberarea fostului premier Iulia Timoşenko şi reforma în Justiţie, însă liderul de la Kiev nu s-a lăsat înduplecat. În schimb, acesta a încercat să „se târguiască” şi să „negocieze principiile europene”, după cum a declarat preşedintele Traian Băsescu la încheierea summitului.

Protestatari la Vilnius, în prima seară a summitului

Cele cinci jalbe ale lui Ianukovici

Mai exact, Ianukovici a venit cu un plan în cinci puncte pentru semnarea acordului, având doleanţe precum protecţie împotriva presiunilor Rusiei, bani pentru modernizarea reţelei proprii de gaze şi o „vorbă bună” la Fondul Monetar Internaţional. Preşedintele ucrainean a refuzat să negocieze orice altă variantă în afara acestui plan.

Traian Băsescu, la summitul de la Vilnius

Summitul de la Vilnius s-a încheiat astfel cu o jumătate de victorie pentru UE, prin parafarea unor acorduri de asociere şi liber schimb de Republica Moldova şi Georgia, însă „niet-ul” fără echivoc din partea Ucrainei au transformat evenimentul într-un eşec pentru blocul comunitar. Imediat, opoziţia ucraineană a cerut preşedintelui şi guvernului să-şi depună mandatul şi să fie organizate alegeri anticipate. În Kiev au avut loc demonstraţii de stradă chiar de vineri seară. În replică, Viktor Ianukovici a anunţat, prin vocea premierului Mykola Azarov, că intenţionează să meargă într-o vizită oficială în Rusia în viitorul apropiat.

Summitul de la Vilnius. Prima zi s-a încheiat

Ianukovici venise la un târg, iar în UE principiile nu se târguiesc. UE nu plăteşte calitatea de asociat, ci Ţi-o asumi gratis ori nu ţi-o asumi. Traian Băsescu, preşedintele României

„UE a trecut Prutul”

„Moldova, astăzi am asigurat drumul nostru spre UE”, s-a adresat, în română, premierul moldovean Iurie Leancă de la summitul de la Vilnius, înainte de a parafa acordul de asociere şi liber schimb. „UE a trecut Prutul”, a declarat Traian Băsescu. Acum, prioritatea Republicii Moldova este semnarea acestui acord până la următoarele alegeri europene, adică mai 2014, a continuat Băsescu. Ţinta nu este însă luată în calcul de Chişinău, care estimează că evenimentul nu ar putea avea loc înainte septembrie 2014, a declarat fostul premier Vlad Filat. 

Până atunci însă, UE va ridicat regimul de vize pentru Republica Moldova, iar moldovenii cu paşapoarte biometrice vor putea călători liber în UE. De acest regim vor beneficia şi locuitorii din Transnistria, în aceleaşi condiţii – să deţină paşaport moldovenesc biometric.  


Citeşte mai multe despre summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius

INFOGRAFIE UE şi SUA smulg Moldova din ghearele Rusiei

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a parafat, joi, la Vilnius, acordul de asociere cu Uniunea Europeană, cu puţin timp înaintea începerii summitului Parteneriatului Estic. O ultimă pagină din cele 1.000 ale documentului a rămas a fi semnată vineri, în cadru festiv, de premierul Iurie Leancă.

   

FOTO VIDEO Corespondenţă de la Vilnius. Liderii din UE, întâmpinaţi de protestatari ucraineni: „Ianukovici, semnează acordul! Ucraina merită UE”

Liderii europeni reuniţi în aceste momente în Consiliu European au fost aşteptaţi în faţa Palatului Ducilor din Vilnius de un grup de protestatari, tineri şi bătrâni, majoritatea ucraineni, care cer Kievului să semneze acordul de asociere şi liber schimb. Faptul că Ianukovici nu va semna acum acordul este cauzat de mafia din guvern şi de presiunile exercitate de ruşi, au explicat manifestanţii pentru „Adevărul”.

Ucraina şi marea tablă de şah

Schimbarea bruscă a Kievului privind semnarea Acordului de Asociere în cadrul Uniunii Europene a făcut, dacă mai era nevoie, ca jocul geopolitic tacit dintre Bruxelles şi Moscova să treacă şi ultima graniţă a transparenţei.

Oferta Rusiei care a întors Kievul din drumul spre UE

În caz de refuz de asociere cu Uniunea Europeană, Ucraina va fi în măsură să obţină avantaje economice substanţiale din partea Rusiei, pe care nu le-a putut obţine până acum, scrie publicaţia rusă „Trud”.

Mizele Republicii Moldova la Summitul de la Vilnius, explicate la Adevărul Live

Fostul comisar european Leonard Orban şi sociologul Darie Cristea au discutat de la ora 12:30 cu jurnaliştii şi cititorii „Adevărul” şi au explicat mizele Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, eveniment desfăşurat între 28 şi 29 noiembrie. Cei doi invitaţi au dezbatut şi posibilitatea unirii Republicii Moldova cu România, cititorii fiind invitaţi să contribuie la discuţie.

Ce prevede proiectul declaraţiei finale ce urmează să fie făcută la Summitul de la Vilnius

Proiectul declaraţiei finale a summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, care circulă în aceste zile printre participanţi, omite orice referire la posibilitatea ca ţările Parteneriatului să adere, cândva, la Uniunea Europeană. Corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak, a obţinut un exemplar al proiectului de declaraţie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite