Un nou caz de spionaj rus? Dezvăluiri: cei doi „instalatori“ ruşi găsiţi la Davos cu paşapoarte diplomatice asupra lor

Un nou caz de spionaj rus? Dezvăluiri: cei doi „instalatori“ ruşi găsiţi la Davos cu paşapoarte diplomatice asupra lor

FOTO Arhivă

În contextul deschiderii Forumului Economic Mondial de la Davos, un ziar local elveţian scrie despre un caz neobişnuit cu iz de spionaj petrecut în vara anului trecut. Protagoniştii poveştii sunt doi ruşi cu paşapoarte diplomatice care se dădeau drept instalatori.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit ziarului „Tages-Anzeiger“, preluat de Reuters, doi ruşi au fost opriţi pe o stradă din Davos pentru a se legitima în august 2019. Ce doi s-au dat drept instalatori, dar aveau asupra lor paşapoarte diplomatice.

„Este adevărat că am verificat doi cetăţeni ruşi la Davos şi că ei s-au identificat cu paşapoarte diplomatice, dar noi nu am putut fi siguri de niciun motiv pentru a-i reţine. Au fost lăsaţi să plece“, a declarat o purtătoare de cuvânt a Poliţiei din cantonul Grisons, din estul Elveţiei, unde este situată staţiunea montană Davos.

Purtătoarea de cuvânt a adăugat că Poliţia nu a reuşit să-i identifice pe cei doi bărbaţi drept instalatori, dar nici să facă o legătură între prezenţa lor în staţiune şi cea de-a 50-a ediţie a Forumului Economic Mondial, care a început marţi şi va dura până vineri. Între timp, ei ar fi părăsit Elveţia, potrivit „Tages-Anzeiger“.

Contactat pe această temă, un purtător de cuvânt al Ambasadei Rusiei la Berna a confirmat supunerea a doi diplomaţi ruşi unei legitimări în august anul trecut şi a susţinut că a fost vorba de o „glumă proastă“.

„Paşapoartele diplomatice se acordă oficialilor de rang înalt, nu muncitorilor. Cred că a fost o glumă proastă“, a declarat el.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat la rândul ei că Moscova că nu ştie nimic despre acest incident.

Bill Browder, un manager al unui fond de investiţii care a dus o campanie de scoaterea la iveală a corupţiei din Rusia, nu crede în răspunsul venit de la Moscova.

„Ruşii îşi iau la ţintă în mod activ toţi duşmanii din toate ţările. Au resurse uriaşe şi Davos este un loc important“, a declarat Browder pentru Reuters Today marţi, la Davos.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: