Un complot QAnon în stil european: un exemplu despre cum prind rădăcini mişcările conspiraţioniste americane în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
QAnon FOTO SHUTTERSTOCK
QAnon FOTO SHUTTERSTOCK

Răpirea unei fetiţe din Franţa cu ajutorul reţelei unui fost politician francez este considerată prima acţiune din Europa care poartă amprenta mişcării conspiraţioniste QAnon de sorginte americană. Constând într-o suită de convingeri anti-stat şi cu privire la o cabală mondială de pedofili, QAnon s-a răspândit din SUA în 85 de ţări cu adaptări la contextele locale, potrivit unei analize AP.

Mişcarea care a alimentat revolta de la Capitoliul american din 6 ianuarie a prins teren în întreaga lume, inclusiv în Europa, astfel că în iunie a fost adăugată de Europol pe lista grupărilor periculoase.

Din pricina credinţelor privind o cabală globală de pedofili, QAnon a dus în SUA şi Europa la crearea unor reţele de suport pentru persoane care din anumite motive au pierdut custodia copiilor şi care invocă argumente anti-stat pentru a-i răpi, spune Mia Bloom, care a scris o carte pe acest subiect.

În aprilie, o mamă care a pierdut custodia fiicei, după ce a argumentat la proces că nu recunoaşte autoritatea statului, şi-a răpit copilul din casa bunicii cu ajutorul unor complici puşi la dispoziţie de Rémy Daillet-Wiedemann, un politician francez căzut în dizgraţie.

Acesta a promis răsturnarea guvernului şi restaurarea măreţiei Franţei, dar şi eliminarea „dictaturii medicale” şi eliberarea copiilor din mâinile pedofililor din structurile guvernamentale.

AP a pus cap la cap povestea acestei femei şi cum a reuşit să obţină ajutorul acestui politician care înainte de această faptă trăia în exil în Malaysia.

Răpirea a fost orchestrată sub numele de „Operaţiunea Lima” - mama şi fiica au fost puse la adăpost într-o clădire abandonată de la graniţa cu Elveţia şi femeia avea de gând să fugă în Rusia.

Lola Montemaggi, 28 de ani, a pierdut custodia fiicei sale Mia în vârstă de opt ani, după ce protecţia copilului a considerat că nu poate avea grijă de copil din cauza instabilităţii psihice. Tânăra avea convingeri conspiraţioniste privind intenţiile ostile ale statului.

Luni, Montemaggi a fost eliberată din arest după şase luni în custodia poliţiei, dar rămâne sub supraveghere judiciară până la proces. Doi dintre bărbaţii care i-au fost complici au fost puşi sub acuzare.

Mia a fost crescută de bunici până la 5 ani. Într-o zi, mama a luat-o la plimbare şi nu s-a mai întors.

În 2018, Montemaggi s-a alăturat mişcării de protest a Vestelor Galbene. În noiembrie 2019, în ziua în care a împlinit 27 de ani a scris: „Sunt dezgustată. De când m-am luminat, găsesc greu de suportat această trezire, fac eforturi să diger ce am aflat, tot ceea ce ne ascund televiziunile şi politicienii, aceste minciuni. Nu e deloc uşor”.

După ce Franţa a impus o carantină strictă, femeia a început să adere la teoriile despre reţelele 5G ca dispozitive de control a populaţiei, complotul lui Bill Gates de răspândire a virusului şi faptul că guverne din întreaga lume trafichează copii fie pentru a-i molesta, fie pentru a extrage un ser al tinereţii veşnice.

În acea perioadă, femeia s-a decis să o retragă pe Mia de la şcoală. La 28 de ani, a început să se apropie de mişcarea cetăţenilor suverani potrivit căreia guvernul e ilegitim şi autorităţile nu au dreptul legal să tragă la răspundere cetăţenii. Montemaggi crease un grup pe Telegram pentru cetăţeni suverani din regiunea Lorraine. Ea le spunea apropiaţillor că îşi va vinde bunurile şi va dispărea din vizorul autorităţilor împreună cu fiica ei. Era o perioadă în care se certa aprig cu partenerul ei şi familia se temea pentru siguranţa Miei.

Dând curs unei citaţii la tribunal, pe 11 ianuarie, femeia a declarat că nu recunoaşte autoritatea judecătorului pentru a decide asupra ei şi fiicei sale. Drept urmare, femeia a pierdut custodia fiicei sale, o putea vizita doar de ori pe lună la casa bunicilor din satul Les Poulières  şi nu avea voie să o contacteze telefonic.

27 de adepţi ai QAnon şi ai mişcării suverniste au fost legaţi de violenţe în SUA în afară de cele de la Capitoliu, din care un sfert erau femei, potrivit unui studiu privind terorismul al Universităţii din Maryland, constatând că e un procent neobişnuit de mare având în vedere tipul infracţiunilor.

În martie 2020, o femeie din Kentucky care a aderat la ambele mişcări şi-a răpit copiii de la bunica ei care era tutorele lor. În noiembrie 2020, o femeie care a pierdut custodia copiilor şi-a împuşcat consilierul juridic pe care l-a acuzat că e în legătură cu sataniştii răpitori de copii.

QAnon a prins teren în Europa mai întâi la periferiile protestelor faţă de lockdown din Germania şi Marea Britanie, iar de atunci a înglobat aspecte mai întunecate legate de reţelele de trafic de copii.

În acea vreme a devenit vocal pe Telegram Rémy Daillet-Wiedemann care îşi căuta public printre cei autodeclaraţi anti-stat, anti-dictatură medicală şi pedofili din guvern. Numele lui a fost menţionat în dezbateri privind răsturnarea guvernului, potrivit examinării chat-urilor de către cercetători în materie de extremism.

„În Europa, punctul de cotitură a fost ambalarea teoriior sub bannerul „Salvaţi-ne copiii”, spune cercetătorul suedez Andreas Önnerfors.

În aprilie, anchetatorii francezi au pus sub supraveghere un grup de susţinători ai lui Daillet-Wiedemann. În aceeaşi perioadă, Montemaggi a luat legătura cu el şi un plan de răpire a fost pus la cale de cinci persoane între 23 şi 60 de ani. Aceştia aveau nume de cod şi au falsificat acte pentru a o convinge pe bunica fetiţei să le-o predea. Unul din bărbaţiera un fost locotenent-general în retragere din armata Franţei. El a fost arestat marţi în legătură cu un complot asupra unor centre de vaccinare.

„Operaţiunea Lima” a fost descrisă ca o excursie în preajma frontierei estice. Planul a fost executat pe 13 aprilie, iar fetiţa şi mama au fost escortate peste graniţă în Elveţia. Autorităţile au emis o alertă de răpire pe când cele două se aflau la un hotel.  Daillet-Wiedemann a intervenit din nou pentru a le găsi o cazare mai sigură, dar autorităţile porniseră deja pe urma bărbaţilor aflaţi sub supraveghere,

„Au trecut de la convingeri conspiraţioniste la acte extrem de grave”, spune François Pérain, procuror al oraşului Nancy.

După răpire, Daillet-Wiedemann i-a numit pe bărbaţi eroi care au restabilit legea, promiţând să facă tot posibilul să-i elibereze.

A fost însă expulzat în iunie din Malaysia, arestat şi pus sub acuzare pentru răpire. La prima înfăţişare a reclamat acuzaţii politice aduse unui candidat prezidenţial.

„N-au decât să mă aresteze. Oamenii vor înţelege că mă lupt în prima linie şi aşa îmi voi conduce revoluţia”, spunea el după ce You Tube i-a închis canalul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite