Ultima gafă a lui Silvio Berlusconi: „Pentru germani lagărele de concentrare nu au existat vreodată”

Ultima gafă a lui
Silvio Berlusconi: „Pentru germani lagărele de concentrare nu au existat
vreodată”

Silvio Berlusconi. FOTO: Reuters

Fostul prim-ministru al Italiei Silvio Berlusconi a comis, sâmbătă, o nouă gafă, afirmând că, „pentru germani, lagărele de concentrare nu au existat niciodată”, într-un atac la adresa socialistului Martin Schulz, candidat la preşedinţia Comisiei Europene (CE), relatează AFP.

Înainte de a face afirmaţiile, fostul şef al Guvernului italian a invoat invoca, în faţa susţinătorilor săi, o scenă petrecută în 2003, când a fost contestat în Parlamentul European (PE), unde, ca răspuns, l-a sfătuit pe Schulz, la acea vreme eurodeputat, să-şi ia un rol de „kapo” (gardian-şef) în filme despre lagăre de concentrare naziste.

„Nu voiam să-l insult, dar acest lucru a provocat scandal, pentru că, pentru germani, lagărele de concentrare nu au existat niciodată. Cele de la Katin da, dar (n.r. - lagărele) germane nu (…) Există acest domn care se numeşte Schulz, căruia i-am făcut în mod involuntar o campanie extraordinară, un domn care nu-l simpatizează nici pe Berlusconi şi nici Italia. A vota stânga, înseamnă a vota pentru el”, a precizat Sivio Berlusconi.

La scurt timp după frazele fostului prim-ministru al Italiei afirmaţiile lui Berlusconi au fost denunţate imediat de către preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni (PSE) Serghei Stanişev, care le-a catalogat drept „demne de dispreţ”.

„Aceste comentarii sunt o insultă la dresa întregului popor german, nu doar a lui Martin Schulz. Este totodată o tentativă cinică de distragere (a atenţiei alegătorilor) de la adevăratele probleme, şi anume necesitatea creării a şi mai multe locuri de muncă şi creşterii (economice) a Europei”, a subliniat liderul socialiştilor europeni cerând popularilor să condamne declaraţiile lui Berlusconi.

Una din primele replici la adresa celor afirmate de fostul şef al Guvernului italian a venit din partea şefului delagaţiei Partidului Democrat în Parlamentul European, David Sassoli, politician care nu s-a sfiit să declare că Il Cavaliere ar fi avut „un nivel ridicat al alcoolemiei” dacă a putu spune acele lucruri.

Răspunsurile la acuzele aduse lui Berlusconi au fost date de strategul politic al acestuia care a punctat faptul că toţi cei care îl acuză pe fostul şef al Guvernului încearcă să câştige capital electoral.

Ministrul Familiei din Germania, Manuela Schwesig consideră că „atacurile” fostului prim-ministru al Italiei lansate împotriva ţării nici nu pot fi „descrise în cuvinte”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: