UE decide extinderea listei oficialilor ruşi vizaţi de sancţiuni

UE decide
extinderea listei oficialilor ruşi vizaţi
de sancţiuni

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi premierul ucrainean, Arsenii Iateniuk, ascultând-o pe Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe FOTO Reuters

Uniunea Europeană a extins lista personalităţilor ruse şi ucrainene vizate de sancţiuni, după violenţele produse în ultimele zile în estul Ucrainei potrivit declaraţiei Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton,  informează AFP.

Serviciul european de acţiune externă va stabili ce personalităţi ucrainene pro-ruse şi ce oficiali ruşi vor fi introduşi pe listă.

„În lumina ultimelor evenimente, am decis să extindem lista celor vizaţi de îngheţarea bunurilor şi interdicţii de călătorie”, a declarat Catherine Ashton în cadrul unei conferiţe de presă fără a preciza numărul exact al persoanelor vizate de sancţiuni şi subliniind că în prezent se lucrează la această listă.

„Condamnăm fără rezerve acţiunile unor indivizi înarmaţi din estul Ucrainei. Aceste tentative de destabilizare a Ucrainei trebuie să înceteze (…) Facem apel la Rusia să-şi retragă trupele de la graniţa cu Ucraina. Orice noi acţiuni de destabilizare a Ucrainei trebuie să înceteze”, a adăugat Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe

De asemenea, liderul diplomaţiei UE a felicitat autorităţile ucrainene pentru desfăşurarea operaţiunilor de aplicare a legii într-o manieră reţinută şi a punctat faptul că este „crucial ca Rusia şi Ucraina să se angajeze într-un dialog”.

Catherine Ashton a precizat că menţine legătura în mod constant cu miniştrii de Externe ai Statelor Unite ale Americii, Rusiei şi Ucraina, iar joi va avea o întâlnire cu liderii diplomaţiilor din aceste ţări.

În momentul de faţă, pe lista sancţiunilor sunt deja 33 de personalităţi, inclusiv apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: