Tensiuni între doi aliaţi NATO. Guvernul german întrerupe livrările de arme către armata turcă şi avertizează în privinţa călătoriilor în Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strângere de mână cu scântei între cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în marja ultimului summit G20 FOTO Guliver / GettyImages / 7 iul 2017
Strângere de mână cu scântei între cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în marja ultimului summit G20 FOTO Guliver / GettyImages / 7 iul 2017

Guvernul german a decis să îngheţe livrările de arme către Turcia, din cauza diferendelor dintre cele două ţări în privinţa respectării drepturilor omului, scrie vineri cotidianul german „Bild“, preluat de AFP şi news.ro.

„Guvernul a îngheţat toate livrările în curs sau prevăzute către Turcia“, anunţă „Bild“ într-un articol care abordează criza diplomatică dintre Berlin şi Ankara.

Germania a luat aceste măsuri pe fondul măsurilor dure luate de regimul Erdogan după puciul eşuat la 16 iulie anul trecut. Potrivit „Bild“, Guvernul de la Berlin vrea să evite astfel utilizarea armelor sale împotriva opozanţilor turci.

Principalul consilier al cancelarului german Angela Merkel, Peter Altmaier, nu a vrut nici să confirme, nici să infirme informaţiile, dar nici nu a exclus alte măsuri de retorsiune împotriva Turciei pe lângă sancţiunile economice evocate joi.

„Vom examina în orice moment dacă sunt necesare măsuri noi“, a declarat el pentru postul de televiziune ZDF, subliniind că „reorientarea“ politicii germane faţă de Ankara este un „proces“ de durată.

Tot joi, Guvernul german a emis alerte de călătorie către Turcia pentru cetăţenii săi, în plin sezon turistic. În plus, a ameninţat să blocheze ajutoarele pentru investiţii şi exporturile. 

În acest context, premierul turc Binali Yildirim a respins existenţa vreunor riscuri de securitate în Turcia pentru cetăţenii germani şi a subliniat că ţara sa este la fel de sigură ca Germania.

La rândul său, ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybekci, a încercat vineri să tempereze efectele economice ale disputei diplomatice cu Germania, afirmând că investiţiile germane în Turcia sunt garantate în totalitate de Guvernul de la Ankara şi prin lege.

„Toate investiţiile germane în Turcia sunt garantate 100% de Guvernul turc, stat şi lege“, a spus Zeybekci pentru Reuters.

Pe de altă parte, ministrul turc a negat informaţiile că Turcia a dat Berlinului o listă cu companii germane pe care le suspectează de legături cu tentativa de puci de anul trecut. În opinia sa, criza turco-germană este temporară.

Fitilul crizei

Turcia a arestat în cursul acestei luni mai mulţi activişti pentru drepturile omului, între care un german şi şeful local al organizaţiei Amnesty International.

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a reacţionat imediat. El a acuzat Ankara de încălcări sistematice ale drepturilor omului şi a considerat că acestea „îndepărtează Turcia de valorile fundamentale europene“ şi de cele ale NATO.

Şeful diplomaţiei germane a pledat pentru schimbarea politicilor Berlinului faţă de Turcia. Aceste încălcări nu pot „rămâne fără consecinţe“, a avertizat el, admiţând că nu le poate recomanda companiilor germane să investească într-o ţară unde nu există certitudini legale.

După tentativa de puci de acum un an, peste 150.000 de persoane au fost concediate sau suspendate din funcţii în Turcia, iar peste 50.000 au fost arestate.

Anul trecut, Germania a fost principala destinaţie a exporturilor Turciei, cumpărând bunuri în valoare de 14 miliarde de dolari, potrivit datelor FMI. Germania este şi a doua mare sursă a importurilor turceşti, de 21,5 miliarde de dolari.

Potrivit unui sondaj publicat de revista germană Focus, marea majoritate a germanilor (77%) sunt în favoarea întreruperii negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană şi doar 16% vor continuarea negocierilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite