Soarta monedei unice şi a ţărilor sud-europene lovite de criză, în mâinile a opt judecători germani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afiş pe care scrie „Economii în euro”, în Portugalia, ţară căreia i s-a aprobat programul de salvare în valoare de 78 de miliarde de euro FOTO: Reuters
Afiş pe care scrie „Economii în euro”, în Portugalia, ţară căreia i s-a aprobat programul de salvare în valoare de 78 de miliarde de euro FOTO: Reuters

Soarta monedei unice este în mâinile celor opt judecători ai Curţii Constituţionale Federale (CCF) de la Karlsruhe, care dezbat luni dacă fondul de urgenţă al zonei euro şi Pactul Fiscal sunt compatibile cu constituţia Germaniei. Decizia lor va avea impact direct asupra funcţionării Mecanismului European de Stabilitate, prin care statele puternic afectate de recesiune pot solicita ajutoare financiare.

Procesul de luare a deciziei şi discuţiile din jurul acesteia sunt urmărite „cu sufletul la gură" de investitorii de pe burse, pieţele de obligaţiuni şi pieţele valutare, dar şi de lideri politici din Germania, Europa şi întreaga lume, o hotărâre nefavorabilă putând conduce chiar la căderea guvernului de la Berlin, informează publicaţia britanică „The Guardian”.

Dezbaterea care se va întinde până miercuri vizează compatibilitatea Mecanismului European de Stabilitate şi a Pactului Fiscal încheiat la începutul acestui an de liderii europeni cu constituţia Germaniei. Respingerea celor două proiecte europene de către Curte ar declanşa haosul pe pieţele financiare şi ar pune sub semnul întrebării existenţa monedei unice.

Miercuri, ziua deciziei

Curtea din oraşul Karlsruhe decide dacă emite sau nu avizul necesar pentru a suspenda ratificarea MES şi a Pactului Fiscal de către Germania. Decizia care va fi pronunţată miercuri este una preliminară asupra celei finale ce va fi stabilită în decembrie 2012. Analiştii susţin, însă, că verdictul de azi transmite un mesaj clar cu privire la hotărârea finală a Curţii, comentează „The Wall Street Journal”.

O sursă guvernamentală germană a declarat pentru „The Observer” că instituţia este foarte independentă şi poate produce întotdeauna o surpriză". „Nimeni nu ştie ce se va întâmpla pe 12 septembrie", spune oficialul citat.

Predicţiile guvernului german

Executivul din capitala germană şi numeroşi analişti au prezis că judecătorii CCF nu vor bloca funcţionarea Mecanismului European de Stabilitate, prin care se oferă fonduri substanţiale pentru salvarea statelor cu deficite mari bugetare, informează „The Wall Street Journal”.

„Noi, guvernul federal, suntem convinşi că MES este conform constituţiei noastre. Am prezentat deja argumentele Curţii din Karlsruhe”, a declarat luni Steffan Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

Dacă şe înşală, zona euro se va trezi fără fonduri autorizate pentru a ajuta ţări ale Uniunii Europene, precum Spania, şi va forţa UE să-şi redefinească „plasa de siguranţă” pentru statele lovite puternic de recesiune.

„Curtea Constituţională germană nu-şi poate permite să fie văzută ca neindependentă, dar de asemenea nu-şi poate permite să fie curtea care a dărâmat guvernul. Va trebui să încerce un cerc pătrat, cu alte cuvinte să nu dea jos guvernul şi să-şi sublinieze independenţa", comentează Constanze Stelzenmuller, asociat senior pe probleme transatlantice la German Marhsall Fund, pentru „The Guardian”.

CCF examinează încă din 10 iulie şase plângeri vizând blocarea ratificării (MES) şi a Pactului Fiscal, provenind în special de la deputaţii partidului stângii radicale Die Linke, de la un ales conservator şi de la o asociaţie de cetăţeni.

 „Ce este mai important pentru germani: Europa sau democraţia?"

Problema este că democraţia împiedică salvarea rapidă a euro, în timp ce salvarea euro subminează democraţia, comentează „Der Spiegel”, care înaintează întrebarea: „Ce este mai important pentru germani: Europa sau democraţia?” Aceasta este întrebarea fundamentală la care Curtea va trebui să răspundă, continuă publicaţia germană.

Un sondaj publicat vineri pe site-ul „Der Spiegel” arată că 54% din germani sunt în favoarea blocării celor două proiecte europene de către curte, reflectând nemulţumirea populaţiei faţă de banii investiţi de stat în programele de finanţare externă acordate statelor de la periferia zonei euro. Atitudinea nemţilor este împărtăşită şi de cetăţenii altor state UE, precum olandezii, care consideră că ţările dezvoltate şi mai bogate ale blocului comunitar sunt nevoite să plătească pentru lipsa de competitivitate şi chiar trândăveala statelor din sudul Europei, mai puternic marcate de recesiune.

Precedentul din 2011

Anul trecut, CCF a aprobat programul de salvare provizoriu, Mecanismul European de Stabilitate Financiară, şi a respins plângerile potrivit cărora acesta subminează democraţia germană, dar şi clauza de non-salvare consemnată în Tratatul Uniunii Europene, semnat la Maastricht, în ' 92. Însă judecătorii Curţii au constrâns guvernul să ceară aprobarea Parlamentului pentru fiecare pachet de fonduri acordat ţărilor aflate în dificultate.

Mulţi specialişti în drept susţin că CCF ar putea consolida din nou puterea parlamentarilor germani prin condiţionarea funcţionării MES. În acest caz, ajutoarele financiare ar deveni mai uşor accesibilile în Europa, dar ar complica situaţia politică a cancelarului german Angela Merkel, care se confruntă deja cu o reticenţă crescută faţă de fondurile de salvare chiar în interiorul coaliţiei sale de guvernare.

Fără Mecanismul de Stabilitate Europeană, multe guverne din zona euro vor avea la îndemână doar resursele financiare ale programului de Facilitate Europeană pentru Stabilitate Financiară (FESF) pentru a atenua efectele recesiunii. Însă fondurile FESF au fost deja încredinţate Greciei, Irlandei şi Portugaliei, dar Spaniei pentru recapitalizarea băncilor. Vistieria FESF mai are doar 150 de miliarde de euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite