Rezultate oficiale alegeri Serbia. Partidul premierului Aleksandar Vucici se va confrunta cu o opoziţie mai puternică în noul Parlament

Rezultate oficiale alegeri Serbia. Partidul premierului Aleksandar Vucici se va confrunta cu o opoziţie mai puternică în noul Parlament

Parlamentul Serbiei FOTO b92.net

Premierul sârb, Aleksandar Vucici, se va confrunta cu o opoziţie mai puternică în Parlament, în pofida unei largi victorii a partidului său la alegerile legislative din 24 aprilie, ale căror rezultate oficiale au fost anunţate vineri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru publicarea rezultatelor oficiale a fost nevoie de două săptămâni, timp în care comisia electorală RIK a examinat reclamaţiile şi a organizat noi scrutine electorale în cincisprezece secţii de votare (din peste 8.000), transmite agenţia France-Presse, citată de Agerpres.

Reclamaţiile au fost depuse de opoziţie, dar şi de Partidul Progresului (SNS, centru-dreapta), condus de Vucici, care a convocat acest scrutin pentru a avea mai multă libertate în  negocierile de aderare cu Uniunea Europeană.

Amânarea anunţului rezultatelor oficiale a intervenit într-un moment în care Serbia trebuie să angajeze discuţii cu Uniunea Europeană privind chestiunile referitoare la statul de drept.

Cu 131 din cele 250 de mandate, 48,25% din voturi, Vucici îşi păstrează o majoritate absolută, dar cu un număr mai mic de deputaţi decât în legislatura precedentă (158). Mai multe partide (şapte, faţă de patru) au trecut pragul electoral de 5 %, o condiţie cerută pentru a avea deputaţi.

Vucici a anunţat că-şi va desemna guvernul până la 8 iunie, precizând că intenţionează să formeze o coaliţie. În guvernul precedent, el s-a asociat cu Partidul Socialist (SPS, centru-stânga), clasat pe locul al doilea, cu 10,95 % din voturi.

Principala opoziţie ar putea fi cea din partea extremei-drepte, cu două grupuri reprezentate: radicalii ultranaţionalistului Vojislav Seselj (8,1%) şi naţionaliştii antieuropeni ai coaliţiei DSS-Dveri (5,04%), care, după mai multe zile de suspans, vor fi în cele din urmă în Parlament, notează Agerpres. Cele două formaţiuni îşi afişează rusofilia şi contestă vehement orice apropiere cu Uniunea Europeană.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările