Am scris zilele trecute, pe Facebook, o postare ironică (foto) în care spuneam că europarlamentarii USR+ vor vota împotriva colegei lor de grup, franţuzoaică Sylvie Goulard, propusă să fie comisar pentru Piaţă internă şi cercetată de poliţia franceză pentru angajări fictive. Motiv pentru care a demisonat din funcţia de ministru al apărării.

acum 8 zile · comentarii (34)

Scandalul este serios şi important deoarece are semnificaţii care depăşesc doar aparent ciudata denumire aleasă pentru portofoliul grecului Margaritis Schinas, funcţionar cu vechi state de serviciu, corect şi fidel purtător de cuvânt al lui Jean Claude Juncker, recompensat acum pentru devotamentul său în slujba instituţiei.

acum 9 zile · comentarii (10)

Schimbul masiv de prizonieri de sâmbătă, 7 septembrie, a însemnat o creştere viguroasă şi importantă de imagine pentru preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenski la începutul regimului - pe care l-a instituit organizând alegeri generale şi câştigându-le detaşat, creând o majoritate lejeră, capabilă să adopte până şi modificări constituţionale şi dominând viaţa politică din Ucraina.

acum 12 zile · comentarii (30)

Votul pentru noua legislaţie din Parlamentul britanic prin care Guvernul Boris Johnson (sau succesorul său, în cazul demisiei iminente a premierului, care nu vrea să-şi lege numele de amânarea Brexitului după 31 octombrie) este obligat să ceară amânarea ieşirii din Uniunea Europeană, dacă nu are un acord la 19 octombrie, mai vine cu o veste proastă pentru hard-Brexiteri.

acum 12 zile · comentarii (35)

Ne aflăm nu doar într-un moment care marchează un vârf de criză în strălucita istorie a Marii Britanii, ci şi într-o situaţie care poate duce la o dereglare profundă a întregului sistem democratic. Modul în care această criză va fi rezolvată va intra în anale şi va constitui un precedent extrem de important, poate chiar decisiv, pentru redefinirea, în condiţiile de acum, a relaţiei între puterile statului, dintre executiv şi legislativ.

acum 14 zile · comentarii (27)

În ce priveşte Polonia, lucrurile sunt foarte clare, procesul este extrem de avansat şi se apropie de faza finală, celor 4.000 de soldaţi americani deja aflaţi pe teritoriu polonez adăugându-li-se acum încă 1.000, iar celor şase locaţii deja agreate de Varşovia cu partenerul american i s-a adăugat încă una, aşa că nu lipsesc opţiunile de amplasare.

acum 15 zile · comentarii (76)

Ce înseamnă forţarea norocului, jocul la risc maxim, infatuarea şi tendinţa de a forţa jocul politic într-o ţară cu democraţie consacrată precum Marea Britanie! Iată că premierul Boris Johnson, la nici două luni de mandat, pierde toate voturile propuse în Legislativ şi este umilit de către Parlamentul britanic, după ce a încercat să blocheze orice dezbatere pe Brexit prorogând lucrările până la 14 octombrie.

acum 16 zile · comentarii (33)

În ciuda eşecurilor politice dramatice înregistrate ieri, Boris Johnson nu dă semne că renunţă, nu demisionează şi, pe toate canalele, transmite acelaşi mesaj: „orice s-ar întâmpla, Mare Britanie va părăsi Uniunea Europeană pe 31 octombrie“.

acum 17 zile · comentarii (4)

Azi vom vedea ce vor decide parlamentarii britanici, cei care, în disperare de cauză, beneficiind de sprijinul a 21 de deputaţi din tabăra conservatorilor, l-au pus pe Boris Johnson în faţa primului său eşec în atât de scurta sa carieră de prim-ministru.

acum 18 zile · comentarii (18)

Haosul de acum din Marea Britanie poate genera un dezastru major care să afecteze nu numai economia, ci şi întreaga viaţă socială din UK. Mă rog, ei au vrut-o, aşa că trebuie aplicat cu străşnicie principiul neamestecului în treburile interne, asta însemnând că putem sta impasibili şi să asistăm la spectacolul care trimite acum în ridicol întreaga istorie a democraţiei parlamentare din această ţară? Teoretic, se poate.

acum 19 zile · comentarii (48)