Obama vine să dea asigurări est-europenilor. Pactul de la Varşovia, varianta occidentală

Obama vine să dea asigurări est-europenilor. Pactul de la Varşovia, varianta occidentală

Barack Obama FOTO Reuters

Liderul american Barack Obama soseşte marţi, 3 iunie la Varşovia, într-un turneu european dedicat asigurării angajamentelor Statelor Unite faţă de aliaţii NATO, în contextul ameninţărilor de securitate venite din partea Federaţiei Ruse.

Ştiri pe aceeaşi temă

Capitala Poloniei va găzdui timp de două zile numeroase întruniri ale liderilor NATO din Europa Centrală şi de Est, cu preşedintele Statelor Unite, Barack Obama.

Intensificarea crizei din Ucraina şi răcirea relaţiilor dintre Rusia şi lumea occidentală la nivelul Războiului Rece au provocat îngrijorarea aliaţilor de la frontierele estice ale NATO. Statele baltice, România şi Polonia au cerut întărirea efectivelor Alianţei pe teritoriile lor pentru a contracara o eventuală extindere a pericolului rusesc.

În acest sens, liderul de la Casa Albă va întreprinde o vizită simbolică în Polonia, stat implicat activ în soluţionarea crizei din Ucraina şi a efectelor sale asupra Uniunii Europene. Pentru a transmite un mesaj de solidaritate, SUA şi Polonia au decis ca Varşovia să devină un centru al aliaţilor din fosta lume comunistă, invitându-i la discuţii şi pe şefii de stat din România, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, şi Slovacia. 

Preşedintele Traian Băsescu va participa la dineul organizat marţi seara la Palatul Regal din Varşovia. În plus, noul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, se va întâlni miercuri, 4 iunie, cu omologul său american, în capitala poloneză, pentru a purta discuţii legate de restabilirea ordinii în ţară şi contracararea mişcărilor secesioniste întreţinute de Moscova în est şi sud -est.

Ulterior, preşedintele Obama se va deplasa spre Bruxelles, pentru a participa la summitul anual al liderilor G7, după ce Rusia a fost exclusă din Grupul celor 8, iar întrunirea care trebuia să aibă loc la Soci a fost anulată.

Vineri, liderul de la Casa Albă se va afla în Normadia alături de numeroase personalităţi europene, dar şi de preşedintele Vladimir Putin, pentru a comemora 70 de ani de la debarcarea aliaţilor pe ţărmul francez şi începutul eliberării Europei de sub ocupaţia nazistă. Deşi şeful statului francez, Francois Hollande va avea o întrunire tete-a-tete cu omologul său rus, Casa Albă a dezminţit zvonurile care anunţau o întrevedere Putin-Obama.

Analiştii internaţionali consideră că Barack Obama trebuie să gestioneze cu mare atenţie acest turneu european, deoarece are oportunitatea de a consolida în mod real relaţiile euro-americane, într-un moment în care modelul democratic al UE este pus sub semnul întrebării prin ascensiunea extremiştilor eurosceptici. Comemorarea zilei istorice de la 6 iunie 1944, precum şi acţiunile ultranaţionaliste ale Rusiei care amintesc de tragediile celui De-Al Doilea Război Mondial, pot constitui un moment de reîntoarcere spre valorile democratice europene care au marcat evoluţia Europei în ultimele decenii.

Totodată, pentru a-şi consolida relaţia cu partenerii europeni Obama ar putea milita pentru avansarea negocierilor privind acordul de liber-schimb între UE şi SUA, dar şi realizarea unui cadrul legal care să vizeze supravegherea în domeniul informaţiilor. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările