Noul Guvern al Serbiei a fost învestit de Parlament

Noul Guvern al
Serbiei a fost învestit de Parlament

Prim-ministrul Serbiei, Aleksandr Vucici. FOTO: AFP

Parlamentul Serbiei a învestit duminică noul Guvern condus de prim-ministrul Aleksandar Vucici, politician care va avea ca principale obiective redresarea economiei şi apropierea de Uniunea Europeană, informează Agence France Presse.

Ştiri pe aceeaşi temă

În urma procedurii de vot, din cei 228 de deputaţi prezenţi, 198 au optat pentru noul executiv, 23 împotrivă, iar şapte s-au abţinut.

„Misiunea noastră va fi să redresăm erorile guvernelor care ne-au precedat”, a declarat Vucici în faţa membrilor legilativului din Serbia.

Considerat drept marele câştigător al alegerilor legislative anticipate din 16 martie, Partidul sârb al Progresului (SNS) al lui Aleksandar Vucici domină noul Guvern, format din 19 membri, între care liderul socialist Iviţa Dacici, care va deţine portofoliul Afacerilor Externe, Lazar Krstici, care îşi păstrează postul de ministru de Finanţe, sau Duşan Vujovici, noul ministru al Economiei.

Noul prim-ministru a anunţat că Guvernul său intenţionează să implenteze cât mai curând reforme în scopul de a redresa ţara, afectată de birocraţie şi corupţie.

„Sunt pregătit să accelerez punerea în aplicare a reformelor, pentru că sunt convins că dacă lucrurile vor rămâne la fel, consecinţele vor fi catastrofale”,  a afirmat Vucici mai ales că un prim pachet de reforme ar trebui adoptat până la 15 iulie, a spus el

De asemenea, noul Executiv trebuie să ia măsuri pentru a reduce personalul angajat în sectorul public - 700.000 de funcţionari dintr-un total de 1.700.000 de angajaţi la nivel naţional -, pentru a crea noi locuri de muncă într-o ţară cu o rată a şomajului de 20,1% din populaţia activă, pentru a reduce deficitul şi pentru a atrage investiţii. În plus, vor fi continuate negocierile de aderare la UE, a dat asigurări Vucici.

„Nu vom recunoaşte Kosovo, însă vom trăi în pace cu albanezii. Voi reprezenta în persoană interesele Serbiei în negocierile” cu Priştina, a declarat prim-ministrul instalat în funcţie..

Vucici va avea ocazia să discute luni, la Belgrad, cu Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, aceasta fiind în capitala Serbiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: