Mariupol: Patru motive pentru care oraşul contează atât de mult pentru Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Mariupol a devenit oraşul cel mai bombardat şi cel mai avariat din războiul Ucrainei cu Rusia. Specialiştii au explicat pentru BBC de ce Mariupol este cheia campaniei militare a Moscovei în Ucraina.

Există patru motive principale pentru care preluarea oraşului-port ar fi o victorie atât de strategică pentru Rusia - şi o lovitură majoră pentru Ucraina, scrie BBC.

1. Securizarea unui coridor terestru între Crimeea şi Donbas

Din punct de vedere geografic, oraşul Mariupol ocupă doar o zonă infimă pe hartă, dar rezistă cu stoicism în calea forţelor ruse care vin dinspre Crimeea.

Aceştia se deplasează spre nord-est pentru a încerca să se conecteze cu camarazii lor şi aliaţii separatişti ucraineni din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

În opinia generalului Richard Barrons - fost comandant al Comandamentului Forţelor Comunale din Regatul Unit - capturarea Mariupolului este vitală pentru Rusia.

„Când ruşii vor simţi că au încheiat cu succes acea bătălie, vor fi finalizat un pod terestru de la Rusia la Crimeea şi vor vedea acest lucru ca un succes strategic major”.

Dacă Mariupol ar fi capturat, Rusia ar ajunge, de asemenea, să deţină controlul deplin a peste 80% din coasta Mării Negre a Ucrainei - întrerupându-i comerţul maritim şi izolându-l şi mai mult de lume.

Rezistând împotriva forţelor ruse în ultimele trei săptămâni, ucrainenii au dat mult de furcă trupelor ruseşti, ceea ce i-a determinat pe comandanţii ruşi să recurgă la o versiune a secolului 21 a tacticilor de asediu medievale.

Au lovit Mariupol cu artilerie şi rachete - distrugând peste 90% din oraş. Ei au întrerupt, de asemenea, accesul la electricitate, încălzire, apă proaspătă, alimente şi consumabile medicale - creând o catastrofă. Un deputat ucrainean a acuzat Rusia că „încearcă să înfometeze populaţua rămasă în Mariupol pentru a îi forţa să se predea”.

Ucraina a promis că va apăra oraşul până la ultimul soldat. „Se poate ajunge la asta”, spun specialiştii citaţi de BBC: Trupele ruse pătrund încet în centru şi, în absenţa oricărui fel de acord de pace viabil, este probabil ca Rusia să-şi intensifice bombardamentele – fără a face vreo diferenţă între apărătorii săi înarmaţi şi populaţia civilă asediată, care încă numără peste 200.000 de persoane.

Dacă şi când, Rusia preia controlul deplin al Mariupolului, acest lucru va elibera aproape 6.000 de soldaţi - organizaţi în grupuri tactice de câte 1.000 de oameni - pentru a merge apoi să întărească alte fronturi ruseşti din jurul Ucrainei.

Există o serie de posibilităţi cu privire la locul în care ar putea fi redistribuite:

- la nord-est pentru a se alătura bătăliei de încercuire şi distrugere a forţelor armate regulate ale Ucrainei care luptă cu separatiştii pro-Kremlin în regiunea Donbas

- spre vest pentru a împinge spre Odesa, care ar fi ultima ieşire majoră rămasă a Ucrainei în Marea Neagră

- spre nord-vest spre oraşul Dnipro

2. Strangularea economiei Ucrainei

Mariupol a fost de multă vreme un port important din punct de vedere strategic pe Marea Azov.

Cu danele sale adânci, este cel mai mare port din regiunea Mării Azov şi găzduieşte o mare fabrică de fier şi oţel. În vremuri normale, Mariupol este un centru cheie de export pentru oţelul, cărbunele şi porumbul Ucrainei care vin către clienţii din Orientul Mijlociu şi nu numai.

De opt ani încoace, de la anexarea ilegală a Crimeei de către Moscova, în 2014, oraşul a fost prins inconfortabil între forţele ruse din peninsula respectivă şi separatiştii pro-Kremlin din republicile separatiste autodeclarate Doneţk şi Luhansk.

Pierderea Mariupol ar fi o lovitură majoră pentru ceea ce a mai rămas din economia Ucrainei.

3. Oportunitate de propagandă

Mariupol găzduieşte o unitate de miliţie ucraineană numită Brigada Azov, numită după Marea Azov care leagă Mariupolul de restul Mării Negre. Brigada Azov ar conţine extremişti de extremă dreapta, inclusiv neonazişti.

Deşi formează doar cea mai mică parte din forţele de luptă ale Ucrainei, acesta a fost un instrument de propagandă util pentru Moscova, oferindu-i un pretext pentru a spune populaţiei Rusiei că tinerii pe care i-a trimis să lupte în Ucraina sunt acolo pentru a o scăpa de neo - nazişti.

Dacă Rusia reuşeşte să captureze în viaţă un număr semnificativ de luptători ai Brigăzii Azov, este probabil că aceştia vor fi prezentaţi în mass-media rusă controlată de stat, ca parte a războiului informaţional în curs de discreditare a Ucrainei şi a guvernului său.

4. Creştere majoră a moralului

Capturarea Mariupol de către Rusia, dacă se va întâmpla, va fi semnificativă din punct de vedere psihologic pentru ambele părţi în acest război.

O victorie rusă la Mariupol ar permite Kremlinului să arate populaţiei sale - prin intermediul mass-media controlate de stat - că Rusia îşi atinge obiectivele şi face progrese.

Pentru preşedintele Putin, pentru care acest război pare a fi personal, toate acestea au o semnificaţie istorică. El vede coasta Mării Negre a Ucrainei ca aparţinând a ceva numit Novorossiya (Noua Rusie) - ţinuturi ruseşti care datează din imperiul secolului al XVIII-lea.

Putin vrea să reînvie acest concept, „salvarea ruşilor din tirania unui guvern pro-occidental de la Kiev”, aşa cum îl vede el. În prezent, Mariupol îi împiedică să-şi atingă acest scop.

Dar pentru ucraineni, pierderea Mariupol ar fi o lovitură majoră – nu doar militar şi economic – ci şi pentru mintea bărbaţilor şi femeilor care luptă pe teren, apărându-şi ţara. Mariupol avea să fie primul oraş important care va cădea în mâinile ruşilor după Herson, un oraş mult mai puţin important din punct de vedere strategic, care abia a fost apărat.

Există un alt aspect moral aici şi acesta este descurajarea.

Mariupol a opus o rezistenţă acerbă - dar uitaţi-vă la costuri. Oraşul este decimat, zace în mare parte în ruine. Va rămâne în istorie alături de Groznîi şi Alep, locuri pe care Rusia le-a bombardat în cele din urmă şi le-a bombardat, reducându-le la dărâmături. Mesajul către alte oraşe ucrainene este crunt - dacă alegi să reziste aşa cum a făcut Mariupol, atunci te poţi aştepta la aceeaşi soartă.

„Ruşii nu au putut intra în Mariupol”, spune generalul Sir Richard Barrons, „nu au putut intra cu tancurile lor, aşa că l-au făcut dărâmături. Şi asta ar trebui să ne aşteptăm să vedem oriunde altundeva care contează cu adevărat. lor."

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite