O săptămână de război în Ucraina. Negocierile s-au încheiat fără rezultat. Ruşii au bombardat Centrala Nucleară Zaporoje

O săptămână de război în Ucraina. Negocierile s-au încheiat fără rezultat. Ruşii au bombardat Centrala Nucleară Zaporoje

Borodyanka / FOTO EPA-EFE

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut Rusiei să înceteze imediat bombardarea centralei nucleare (CN) Zaporoje şi să permită pompierilor să elimine consecinţele atacurilor, altfel continentul se va confrunta cu un dezastru major. CN Zaporoje a declarat stare de ameninţare nucleară din cauza bombardamentelor cu arme grele ale Rusiei.

GALERIE FOTO

UPDATE 03.40 Centrala Nuclear-Electrică Zaporoje a declarat stare de ameninţare nucleară (vezi cele mai noi informaţii despre subiect aici) din cauza bombardamentelor cu arme grele ale Rusiei. Reactorul 1 al CNE Zaporoje este în flăcări. 

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut Rusiei să înceteze imediat bombardarea centralei nucleare (CN) Zaporoje şi să permită pompierilor să elimine consecinţele atacurilor, altfel continentul se va confrunta cu un dezastru major.

„Armata rusă trage din toate părţile asupra CNE Zaporoje, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Incendiul a izbucnit deja. Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîlul! Ruşii trebuie să înceteze imediat focul, să permită intervenţia pompierilor, să stabilească o zonă de securitate!” a scris acesta.

UPDATE 02.00 Pe 3 martie 2022, sistemele de apărare antiaeriană ucrainene au doborât încă trei avioane ruseşti, a declarat Comandamentul Forţelor Aeriene Ucrainene într-o postare pe Facebook.

„Sistemele de apărare antiaeriană au distrus încă trei avioane ale ocupanţilor ruşi, şi anume Su-30SM, Su-34 şi Su-25”, se arată în raport. Pierderile de personal ale inamicului nu au fost încă raportate.

Pe 2 martie 2022, Forţele Armate ale Ucrainei au doborât trei avioane ruseşti şi două elicoptere.

UPDATE 01.38 În oraşul Enerhodar, Regiunea Zaporoje, coloana de vehicule militare a inamicului se îndreaptă spre Centrala Nucleară (NPP) Zaporizhzhia, se arată într-o declaraţie a pe Telegram a Companiei Naţionale de Generare a Energiei Nucleare Energoatom din Ucraina.

„Se desfăşoară bătălii aprige; coloana de vehicule militare a inamicului se îndreaptă spre centrala nucleară. De acolo se aud lovituri puternice. Oamenii văd salve de rachete în interiorul amplasamentului industrial de la ferestrele lor”, se arată în raport.

În plus, oamenii au raportat că mulţi tineri îmbrăcaţi în haine sport cu puşti Kalashnikov se plimbă prin oraş. Toate intrările sunt închise, dar sparg uşile şi încearcă să pătrundă în apartamentele locuitorilor locali, susţinând că trebuie să „ia înălţime”. Pe 3 martie 2022, peste 100 de vehicule militare au intrat în Enerhodar. Oraşul a fost apărat de peste 20.000 de oameni timp de câteva zile. Pe 3 martie 2022, ruşii au tras asupra punctului de control şi asupra civililor. 

UPDATE 01.08 Invadatorii ruşi au capturat un pilot ucrainean şi l-ar putea folosi pentru a produce propagandă rusă. Declaraţia a fost făcută de Comandamentul Forţelor Aeriene Ucrainene pe Facebook.

„Trupele de ocupaţie ruse au capturat un pilot militar ucrainean, care s-a catapultat după ce avionul său a fost lovit de o rachetă inamică. Organismul rus de agitaţie şi propagandă a folosit o tactică brutală a anului 2014. Este evident că, sub presiunea şi ameninţarea represaliilor, pilotul nostru a vorbit despre „naţionalişti”, UE şi NATO, la care, Ucraina nu ar trebui să adere, ţara noastră trebuind să-şi facă prieteni  „oamenii fraţi”, se arată în raport.

Potrivit Forţelor Aeriene Ucrainene, acest videoclip ar putea fi răspândit pe canalele de televiziune ruseşti şi pe reţelele sociale de către propagandiştii ruşi. 

„Pilotul este al nostru, din celebra brigadă 299 a forţelor aeriene tactice. Dar aceste cuvinte nu sunt ale lui. Comandamentul Forţelor Aeriene Ucrainene nu are nicio îndoială cu privire la patriotismul şi curajul tânărului pilot, care a îndeplinit cu succes multe sarcini de luptă pe parcursul mai multor zile, apărând ţara împotriva ocupanţilor ruşi”, a menţionat Comandamentul Forţelor Aeriene Ucrainene. De asemenea, au menţionat că vor depune toate eforturile pentru a-l aduce pe pilot înapoi acasă.

UPDATE 23.56 Astăzi, 3 martie, invadatorii ruşi au ucis o femeie şi au rănit peste 70 de civili în regiunea Doneţk.

"Rusia ucide civili! Astăzi, o femeie a murit de mâinile ocupanţilor din Mayorsk. Peste 70 de persoane au fost rănite în regiune într-o singură zi", a postat şeful Administraţiei Militare Regionale Doneţk, Pavlo Kyrylenko, pe Facebook.

De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, teroriştii au ucis 44 de civili şi au rănit 257 de civili. Potrivit lui Kyrylenko, Mariupol este încă atacat, deoarece invadatorii au tras în cel puţin două cartiere, au lovit un hipermarket de la periferia de vest şi au bombardat un spital. Oraşul a fost tăiat de la alimentarea cu energie electrică, apă şi căldură. Rutele de livrare a alimentelor sunt blocate.

A început bombardarea satelor Novoselivka Persha şi Zhelanne. Seara, invadatorii au lansat rachete Grad pe Toretsk, rănind două persoane. Unul dintre ei a fost dus la centrul de chirurgie oftalmologică din Druzhkivka. Două staţii de distribuţie a gazelor au fost deconectate, linia electrică a fost avariată. Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită parţial, iar mâine vor începe reparaţiile la conducta de gaz deoarece există riscuri legate de un alt bombardament.

UPDATE 23.34 Forţele ruse au ocupat turnul de televiziune din Herson existând posibilitatea de a disemina informaţii false în acest oraş.

„Herson şi regiunea înconjurătoare: inamicul a pus mâna pe un turn de televiziune având posibilitatea de a face emisii TV şi radio şi va disemina ştiri şi informaţii în Herson. Desigur, vor exista o mulţime de informaţii false, dezinformare şi propagandă. Guvernul nu va renunţa niciodată la o bucată din pământul nostru. Tot ce vor spune de terorişti este o minciună", a postat pe Facebook serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei.

Potrivit Ministerului, ocupanţii nu permit crearea unui coridor umanitar, agravând şi mai mult catastrofa umanitară din oraş. 

„Inamicul este ticălos, deoarece intenţionează să aducă un convoi umanitar din Rusia şi jurnalişti pentru a filma ştiri despre modul în care armata rusă furnizează alimente şi medicamente - încă o propagandă pentru consumatorii ruşi.”

„Autorităţile lucrează pentru a le oferi cetăţenilor tot ce au nevoie şi această problemă va fi rezolvată cât mai curând! Spre deosebire de inamic, ucrainenii sunt inteligenţi, înţelepţi, educaţi şi capabili să analizeze situaţia. Nu trebuie să permitem inamicului să obţină ceea ce vrea! Să rezistăm, suntem împreună, şi suntem pe pământul nostru", se subliniază în comunicatul Ministerul.

Pe 24 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat război Ucrainei şi a lansat o invazie pe scară largă. Trupele ruse ucid civili, bombardează şi distrug infrastructura cheie, iar rachetele lovesc casele ucrainenilor. În Ucraina a fost impusă legea marţială şi a fost anunţată mobilizarea generală. Forţele Armate ale Ucrainei, cu sprijinul întregii naţiuni, rezistă cu curaj agresiunii ruse.

UPDATE 22.30 În Okhtyrka, regiunea Sumy, nu există în acest moment încălzire centrală sau electricitate, în timp ce invadatorii ruşi bombardează centrul regional, Sumy, relatează Dmytro Zhyvytskyi , şeful Administraţiei Militare Regionale Sumy.

"Practic, întreaga regiune Sumy este acum un teritoriu al iadului, care este distrus de trupele ruse. Bombardarea Sumy a început în jurul orei 18:00. Okhtyrka a rămas fără căldură. Acum ne gândim cum să scoatem oamenii în afara oraşului, pentru că într-o zi blocurile vor deveni o capcană de piatră rece, fără alimentare cu apă şi electricitate. De asemenea, lucrăm de câteva zile la amenajarea unei rute de evacuare din regiune", a scris şeful RMA. El a mai adăugat că trupele ruse bombardează Nedrihailov, Boromlya, Bezdryk, Lebedyn, ucigând civili.

"Acesta nu mai este Putin. Putin este un pitic nebun. Astăzi ruşii obişnuiţi sunt cei care ne ucid copiii, bătrânii. Ei ne distrug ţara fără motiv", a spus Zhyvytskyi.

UPDATE 21.40 Apoape 7.000 de oameni de ştiinţă ruşi se împotrivesc, printr-o scrisoare deschisă adresată lui Putin, războiului din Ucraina

UPDATE 21.33 Convoiul rus este încă blocat în nordul Ucrainei. Pentagonul estimează că 90% din trupele masate iniţial la graniţă sunt acum în Ucraina

UPDATE 20.55 Zelensky, mesaj pentru Putin: Pleacă de pe pământul nostru!

 
"Dacă nu vrei să pleci acum - stai cu mine la masa negocierilor, sunt liber. Dar nu la 30 de metri, ca  în cazul lui Macron sau Scholz - eu sunt vecin! Nu muşc. Eu sunt un om normal, stai cu mine, vorbeşte cu mine, de ce ţi-e frică?"

UPDATE 20.00 Mihail Podoliak, consilier al şefului de Cabinet al Preşedinţiei Ucrianene, a spus că a două rundă de negocieri dintre Ucraina şi Rusia s-a încheiat fără rezultate. "Negocierile tocmai s-au încheiat. Am convenit să le continuăm cu o a treia rundăa cât mai curând posibil",  a spus el.

 

Cu toate acestea, părţile au convenit cu privire la o serie de probleme umanitare, inclusiv posibilitatea unei încetări temporare a focului pentru organizarea coridoarelor umanitare. Un canal pentru persoanele de contact pentru acest lucru va fi creat în viitorul apropiat.

 

UPDATE 19.45 Forţele ruse se apropie de două centrale nucleare cheie din sudul Ucrainei, a declarat şeful interimar al companiei nucleare de stat Energoatom din Ucraina, Petro Kotin. Civilii blochează drumul ruşilor către centrala nucleară Zaporijia. Se trag focuri de armă.

 

UPDATE 19.25 Numărul morţilor din atacul de astăzi din oraşul Cernihiv, din nordul Ucrainei, a ajuns la 22, au declarat serviciile de urgenţă ucrainene.

Cadavrele a cel puţin 22 de civili au fost recuperate din dărâmături în urma atacurilor aeriene ruse, au spus aceştia într-o postare online.
 
Lucrările de salvare sunt în desfăşurare, au adăugat aceştia, dar nu au precizat unde anume a avut loc atacul.
Iniţia, guvernatorul Cernihivului a spus că cel puţin nouă persoane au fost ucise şi patru au fost rănite după ce atacul aerian a lovit două şcoli şi case private.
 
Presa locală scrie că în zona din apropiere există mai multe şcoli, grădiniţe şi un spital.

 

UPDATE 19.20 Rusia a elaborat planuri pentru execuţii publice în Ucraina pe măsură ce oraşele sunt capturate de trupele ruse, relatează Bloomberg.

 

Bloomberg citează un oficial european al serviciilor de informaţii care a spus că Moscova a elaborat strategii pentru a sparge moralul, pentru a descuraja ucrainenii să riposteze în timp ce oraşele cad sub controlul Kremlinului.

Oficialul a spus că Moscova intenţionează să reprime protestele, să reţină oponenţii şi, eventual, să efectueze execuţii publice, scrie agenţia de presă.

UPDATE 18.15 Comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, general-locotenent Valeri Zalujnîi , a declarat că autorităţile militare ruse a efectuat mobilizări pe teritoriile ocupate temporar din regiunile Doneţk şi Lugansk şi formează unităţi de 1 şi 2 corpuri de armată pentru a lua cu asalt oraşele de pe teritoriul controlat de ucraineană. Potrivit acestuia, majoritatea celor mobilizaţi au paşapoarte ruseşti. „În prezent, unii dintre compatrioţii noştri sunt transferaţi în regiunea Rostov, în regiunea Krasnodar şi  Crimeea pentru a conduce o ofensivă navală pentru a captura Odesa. Restul au fost duşi la Belgorod pentru a lua cu asalt Kievul în primul eşalon drept „carne de tun”, a spus Zalujnîi, citat de lb.ua.

„Aceasta este o crimă de război şi o încălcare flagrantă a Convenţiei de la Geneva privind protecţia persoanelor civile în timp de război. Aceasta este, de asemenea, o altă dovadă a subordonării complete a corpurilor 1 şi 2 de armată faţă de armata a 8-a a Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse”, a adăugat el. 
 

UPDATE 18.00 A doua rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina a început la Belovejskaia Puşa, în regiunea belarusă Brest, în apropiere de frontiera cu Polonia, anunţă emisarul lui Zelenski, Mihailo Podoliak; ucrainenii cer un armistiţiu şi culoare umanitare.

Noi negocieri între Rusia şi Ucraina au început joi, la frontiera dintre Belarus şi Polonia, în a opta zi a invaziei ruse a Ucrainei, anunţă consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski Mihailo Podoliak, relatează AFP.
 
”Începem să discurtăm cu reprezentanţii ruşi. Punctele-cheie de pe agendă sunt o încetare imediată a focului, un armistiţiu şi culoare umanitare în vederea evacuării civililor din oraşe şi sate distruse sau bombardate constant”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter Mihailo Podoliak.
 
El postează o fotografie cu membrii celor două delegaţii la masa negocierilor.
 
Televiziunea rusă a difuzat imagini cu membri ai celor două delegaţii care îşi strâng mâna înainte de a se aşeza.
 
Ruşii sunt îmbrăcaţi formal, iar ucrainenii poartă ţinută militară.
 
Locul acestei a doua runde de negocieri se află în regunea belarusă Brest, la Belovejskaia Puşa, o localitate situată în apropierea frontierei cu Polonia, potrvit Belarusului şi Rusiei.
 
Negociatorul-şef rus Vladimir Medinski susţine că acest loc convine delegaţiei ucrainene, pentru că aceasta vine acoloprin Polonia.
 

 

Partea rusă are trei dosare pe masă, cu privire la ”aspectul militaro-tehnic, umanitar şi internaţional şi politic”, a anunţat emisarul Kremlinului, Vladimir Medinski, fără să facă alte precizări.

UPDATE 17:50 Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat  joi  la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin, o convorbire care a durat o oră şi jumătate. ”Te minţi singur. Va costa scump ţara ta, ţara ta va ajunge izolată, slăbită şi sub sancţiuni pentru o perioadă foarte lungă de timp”, i-a Macron lui Putin.

Ulterior, Palatul Elysee a emis un comunicat de presă, citat de BFMTV şi LeFigaro, în care a precizat că ”intuiţia preşedintelui (Macron) este că ce este mai rău abia urmează să vină, având în vedere ceea ce i-a spus preşedintele Putin. Ambiţia sa este de a cuceri toată Ucraina”.

Vladimir Putin i-a spus lui Macron că va continua războiul în Ucraina, a declarat o sursă de la Palatul Elysée jurnaliştilor.

„Această conversaţie este, din păcate, o ocazie de a auzi că preşedintele Putin va continua intervenţiile militare şi va merge până la capăt”, a declarat în cadrul unei informări de presă o sursă de la Palatul Elysée, citată de CNN.   

UPDATE 16:30 Delegaţia ucraineană se afla pe drum în vederea celei de a doua runde de negoieri, joi, la frontiera dintre Polonia şi Belarus, cu Rusia, care a lansat în urmă cu o săptămână invaza Ucrainei, a anunţat într-un mesaj pe Twitter unul dintre membrii delegaţiei, relatează AFP.

”(Ne aflăm) în drum către negocieri cu Federaţia rusă. (Suntem) deja în elicoptere”, scrie consilierul prezidenţial ucranean Mihailo Podoliak, care postează pe Twitter o imagine în care apare alături de parlamentarul David Arahamia, în ţinută militară, în cabina unui elicopter.

”Vom începe în aproximativ două ore”, adăuga el într-o versiune în rusă a mesajului.

”Minimum pe agendă: culoare umanitare. Restul în funcţie de circumstanţe”, anunţă David Arahamia.

UPDATE 16:20 Cel puţin nouă persoane au murit şi patru au fost rănite după loviturile aeriene ruse au ţintit două şcoli şi locuinţe joi în regiunea Cernihiv (nord), a anunţat guvernatorul regional Viaceslav Chaus.

„Operaţiunile de salvare sunt în curs”, a spus el.

Publicaţia Kiev Independent a relatat că în zona unde au lovit proiectilele nu există infrastructură militară, ci doar şcoli, grădiniţe şi un spital.

 

 

UPDATE 16.07 Polonia îşi propune să aloce 3% din PIB pentru cheltuielile de apărare în 2023, a declarat joi Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, transmite Reuters.

Kaczynski a făcut acest anunţ la începutul unei dezbateri în parlament cu privire la un proiect legislativ de majorare a bugetului de apărare.
Polonia a alocat în ultimii ani un procent de 2% din PIB pentru cheltuieli militare, îndeplinind o cerinţă a NATO.
„Va exista un amendament: 3% din PIB pentru apărare anul viitor, apoi îl vom creşte, a spus Jaroslaw Kaczynski în camera inferioară a parlamentului.
 

UPDATE 15.59 Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, demnitarul cu cel mai înalt rang în rândul Bisericii Ortodoxe, care a recunoscut în 2018 Biserica independentă a Ucrainei, a declarat că a devenit "o ţintă pentru Moscova", informează AFP.

UPDATE 15.51 O primă echipă a plecat joi de la Curtea Penală Internaţională de la Haga spre Ucraina, pentru a începe să investigheze posibile crime de război, a declarat într-un interviu pentru Reuters procurorul principal al acesteia, Karim Khan. El a declarat că biroul său va examina posibile crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid din partea tuturor părţilor implicate în conflict.

UPDATE 15.50 Putin a convocat Consiliul de Securitate. Kremlinul a anunţat că Vladimir Putin a convocat joi o şedinţă a Consiliului de Securitate al Rusiei, dar nu a precizat ce va discuta grupul format din înalţi oficiali de stat şi şefi ai agenţiilor de apărare şi securitate, transmite Reuters. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins speculaţiile potrivit cărora autorităţile ruse intenţionează să introducă legea marţială în urma invaziei sale în Ucraina sau că vor împiedica bărbaţii să părăsească Rusia. 

UPDATE 15.44 Delegaţia ucraineană, care urmează să negocieze cu Rusia o posibilă soluţionare a conflictului dintre cele două ţări, este deja pe drum spre punctul de întâlnire de la frontiera polono-belarusă, a declarat Mihail Podoliak, consilier al preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, citat de AFP.

UPDATE 15.27 Autorităţile locale din oraşul Mariupol spun că trupele ruse creează o „catastrofă umanitară” atacând în mod activ legăturile şi podurile feroviare, precum şi întrerupând alimentarea cu apă şi energie, în încercarea de a împiedica civilii să scape de bombardamente.

Unul dintre locuitorii oraşului-port Mariupol au povestit pentru BBC cum încearcă să supravieţuiască numeroaselor bombardamente ruseşti care au distrus cartierele rezidenţiale şi a întrerupt alimentarea cu energie şi apă.

UPDATE 15.16 O navă de marfă s-a scufundat din portul ucrainean Odesa după o explozie, informează Reuters.
Doi membri ai echipajului navei de marfă Helt, deţinută de Estonia, se aflau pe o plută de salvare pe mare, a declarat Igor Ilves, directorul general al  Vista Shipping Agency din Tallinn. Ceilalţi patru membri ai echipajului sunt dispăruţi, a spus Ilves.
 

UPDATE 14:58 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului ucrainean al Apărării, Liudmila Dolhonovska, a declarat pentru The Post că Herson nu se află sub control rus: „Îl folosesc ca bază temporară pentru transferul de unităţi.”

Guvernatorul regional al Herson Hennadii Lahuta a spus că forţele ruse au ocupat clădirea primăriei, dar că administraţia oraşului e încă e funcţională.

Ministerul rus al Apărării a anunţat încă de miercuri că a capturat Herson, un oraş-port cu ieşire la Marea Neagră cu peste 250.000 de locuitori. Ucraina a spus însă că forţele sale continuă să apere oraşul. 

Primarul oraşului a scris joi pe Facebook că militarii ruşi controlează sediul primăriei şi că locuitorii trebuie să respecte o interdicţie de a ieşi din case impusă de cei pe care i-a numit „vizitatori înarmaţi”.

Acesta a spus că nu le-a promis nimic forţelor ruse, ci le-a cerut doar să nu împuşte oameni. În oraş nu mai pot intra decât vehiculele cu alimente, medicamente şi alte produse de bază.

UPDATE 13.49 Secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat că intenţionează să călătorească în Europa pentru a reafirma sprijinul Washingtonului pentru Ucraina, spunând că costurile umane ale invadării acestei ţări sunt zguduitoare. Curajul poporului ucrainean în faţa acestui „război neprovocat şi nejustificat” este o inspiraţie pentru lume, a spus Blinken la o conferinţă de presă organizată la Departamentul de stat.

Şeful diplomaţiei americane a mai spus că Statele Unite „vor sprijini eforturile diplomatice” ale Kievului de a se ajunge la o încetare a focului şi la retragerea trupelor ruse. Blinken pleacă la Bruxelles pe 3 martie pentru întrevederi cu omologii săi europeni din Uniunea Europeană şi statele membre în NATO. De acolo va călători în Polonia, Republica Moldova şi ţările baltice.
 

UPDATE 13.35 Trupele ucrainene au învins şi au capturat o unitate de elită a armatei ruse în apropiere de Harkov, a anunţat Oleksi Arestovici, consilier al şefului biroului preşedintelui, citat de Nastoiaşcie Vremia. „A doua unitate de elită a armatei ruse a fost învinsă şi luată prizonier lângă Harkov.

UPDATE 13.15 Ministrul de Externe al Rusiei Serghei Lavrov a ameninţat din nou ţările occidentale. „Dacă vor începe un adevărat război împotriva noastră, atunci trebuie să se gândească cu atenţie”, a spus Lavrov, întrebat despre ameninţările Rusiei cu bomba nucleară, el a declarat că ameninţarea nucleară „nu este în capul ruşilor”.

UPDATE 12.50 Potrivit publicaţiei ZN.UA , coloana militară belarusă, care s-a aliniat deja în satul Mihailo-Koţubinskoie, regiunea Cernihiv, refuză să se deplaseze mai departe spre Ucraina. Ar fi vorba despre câteva sute de vehicule militare, inclusiv Smerch-uri, tancuri, transportoare blindate, camioane cu combustibil şi vehicule cu infanterie. Comandanţii „fac presiuni asupra soldaţilor să execute ordinul”, potrivit sursei zn.ua.

UPDATE 12.30 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, joi, că România este un exemplu extraordinar de solidaritate în Europa, menţionând că ţara noastră i-a ajutat nu numai pe refugiaţii din Ucraina, dar şi Republica Moldova.

România a oferit un exemplu înduioşător pentru întreaga lume când a început războiul. România ajutat toţi refugiaţii de la Vama Siret, oferindu-le pături, apă, alimente. Oamenii şi-au deschis uşile propriilor case pentru refugiaţi, s-au organizat prin mediile de socializare misiuni de strângere de fonduri, populaţia română este pregătită să primească refugiaţii. România nu doar că îi primeşte în casele lor pe refugiaţi, dar ajută şi Republica Moldova şi asigură generatoare de electricitate deosebit de importante pentru Moldova. România a asigurat medicamente pentru Ucraina. Dumneavoastră sunteţi un exemplu extraordinar de solidaritate în sânul Europei. Vă mulţumesc din suflet pentru exemplul dat", a afirmat Ursula von der Leyen, într-o declaraţie comună de presă cu preşedintele Klaus Iohannis.


FOTO Administraţia Prezidenţială

UPDATE 12.20 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că potrivit evaluărilor sale şi ale şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, situaţia din Ucraina „se va degrada în continuare”, de aceea este nevoie de sprijin umanitar pentru ţara vecină. Războiul din Ucraina, început după invazia rusă, este deja în a opta zi.

UPDATE 12.15 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis, joi, print-un nou mesaj video pe pagina sa de Facebook, că liniile de apărare ale Ucrainei rezistă în faţa atacului rus.

„Au vrut să ne distrugă de atâtea ori. Nu au putut. Am trecut prin atâtea! Şi dacă cineva crede că, după ce au depăşit toate acestea, ucrainenii vor fi speriaţi, dezbinaţi sau se vor preda, nu ştie nimic despre Ucraina. Şi nu are ce face în Ucraina", a transmis Zelenski, într-un nou mesaj video pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 12.13 Armata rusă a anunţat că a avansat în direcţia oraşului Mariupol, punct strategic din sud-estul Ucrainei, şi a susţinut în repetate rânduri că nu vizează zonele civile în timpul invaziei, potrivit CNN.

„Unităţile forţelor armate ale Republicii Populare Doneţk au restrâns perimetrul din jurul oraşului Mariupol şi, de asemenea, au preluat controlul asupra aşezărilor Vinogradnoye, Sartaka şi Vodyanoye”, a declarat generalul-maior, Igor Konaşenkov, într-un briefing video.

Miercuri, primarul din Mariupol a declarat că forţele separatiste ruse şi cele pro-ruse au înconjurat oraşul şi au lansat bombardamente care i-au vizat pe locuitori.


Oraşul Harkov, devastat de bombardamente FOTO EPA-EFE

UPDATE 12.10 Un depozit de petrol din oraşul Cernigău, în nordul Ucrainei, a fost lovit de obuze în timpul unui atac aerian, joi dimineaţă, potrivit Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei, relatează CNN.

 

 

UPDATE 11.00 Ministerul Economiei german a aprobat livrarea a 2.700 de rachete sol-aer pentru Ucraina, ţară invadată de forţele militare ruse, transmite DPA. Surse din ministerul citat au declarat că armele respective sunt rachete uşoare Strela, de concepţie sovietică, aflate în stocurile forţelor armate ale fostei Germanii de Est.

În ultimele zile, guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz a revizuit politicile privind exporturile de arme şi a permis livrări directe de armament către Ucraina, pe fondul agresiunii militare ruse împotriva ţării vecine. În ultimele zile, Ministerul Apărării german a analizat ce alte arme ar putea furniza forţelor armate ucrainene în timpul actualului conflict cu Rusia.

UPDATE 10.43 Ministrul apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, a făcut joi un apel la ''rezistenţă totală'' împotriva trupelor ruse şi la creşterea presiunii asupra duşmanului, transmite EFE.

"A sosit momentul să sporim presiunea asupra duşmanului, care a pierdut iniţiativa. A sosit momentul să trecem la rezistenţa totală", a transmis Reznikov într-un comunicat postat pe Facebook.
 

UPDATE 10. 06 Armata rusă pregăteşte un atac amfibiu. Corespondentul Fox News de la Pentagon citează oficiali americani care anunţă că mai multe nave de război ruseşti au părăsit Crimeea şi se îndreaptă spre Odesa, al treilea oraş ca mărime al Ucrainei. Statul Major al armatei ucrainene anunţă componenţa flotilei: 4 transportoare de trupe şi 3 nave lansatoare de rachete.

UPDATE 9.12 O a doua rundă de negocieri între Moscova şi Kiev în vederea încheierii unui armistiţiu este aşteptată să aibă loc joi, la opt zile de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, informează dpa.

UPDATE 8.35 În cea mai recentă actualizare, armata ucraineană a susţinut că forţele ruse nu fac progrese pe direcţiile în care înaintează şi că oraşul Mariupol din sud rămâne în mâinile ucrainenilor, informează BBC. 

Mariupol, care a suferit bombardamente intense, este văzut ca un trofeu cheie pentru ruşi, deoarece îşi va uni forţele în sud şi est.
 
Potrivit armatei ucrainene forţele ruse şi-au continuat asaltul asupra zonelor din apropierea capitalei Kiev - Vişgorod, Fastiv şi Obuhiv.
 
Paraşutişti ruşi au fost observaţi în regiunea Mării Negre şi nave îndreptându-se în direcţia oraşului-port sudic Odesa.
 
Armata a avertizat, de asemenea, utilizatorii de internet să nu schimbe „informaţii de bombardare în timp real”, deoarece acestea „poate fi de interes pentru trăgătorii ruşi pentru a ajusta în continuare următoarea lovitură inamică”.
 

UPDATE 07.56 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou mesaj către populaţie, că armata rusă nu va avea linişte în Ucraina şi că soldaţii care atacă ţara sunt doar nişte „copii confuzi care au fost folosiţi”, informează AP.

UPDATE 07.41 Departamentul american al Apărării nu vede niciun indiciu că armata belarusă se implică sau se pregăteşte să se implice în ostilităţile din Ucraina.

„Nu am văzut”, a spus secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, la o conferinţă de presă, când a fost întrebat dacă Pentagonul vede vreun indiciu că armata belarusă se implică sau se pregăteşte să se implice în ostilităţile din Ucraina. El a mai menţionat că serviciile de informaţii americane nu au văzut niciun indiciu că Putin ar aduce întăriri suplimentare din alte părţi ale ţării.

UPDATE 07.36 Sutele de vehicule blindate ruseşti care se îndreaptă spre Kiev "rămân în prezent blocate" pe drum, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului american al Apărării, John Kirby, relatează BBC.

„Conform celor mai bune estimări ale noastre, nu au făcut niciun progres apreciabil în ultimele 24 până la 36 de ore”, a spus Kirby, miercuri, la Pentagon.

UPDATE 07.17 Este cel mai mare oraş capturat de forţele ruse de la începutul invaziei în urmă cu şapte zile. Şeful administraţiei regionale, Gennadi Lakhuta, le-a cerut locuitorilor Telegram să rămână acasă, indicând că "ocupanţii (ruşi) sunt în toate părţile oraşului şi sunt foarte periculoşi".

Primarul acestui oraş de 290.000 de locuitori, Igor Kolykhaïev, a anunţat că a discutat cu "oaspeţi înarmaţi" într-o clădire a administraţiei din Herson, dând de înţeles, fără a le numi, că este vorba de trupe ruseşti. "Nu aveam arme şi nu am fost agresivi. Am arătat că lucrăm pentru a securiza oraşul şi încercăm să facem faţă consecinţelor invaziei”, a spus el într-o postare pe Facebook. "Avem dificultăţi uriaşe cu strângerea şi înhumarea morţilor, livrarea alimentelor şi medicamentelor, colectarea gunoiului, gestionarea accidentelor etc.”, a continuat el. El a asigurat că nu a făcut nicio promisiune ruşilor şi "pur şi simplu a cerut să nu împuşte în oameni", anunţând, de asemenea, restricţii de circulaţie pe timpul nopţii. "Până acum totul este bine. Drapelul care este arborat deasupra noastră este ucrainean. Şi pentru ca lucrurile să rămână aşa, aceste cerinţe trebuie îndeplinite”, a adăugat el.

Armata rusă a anunţat miercuri dimineaţă că a pus capturat oraşul Herson, situat nu departe de peninsula Crimeea anexată în 2014 de Moscova. Acest oraş-port şi periferiile sale au fost ţinta unor bombardamente intense.

 

UPDATE 05.10 În centrul oraşului Harkov, Catedrala Sfânta Adormire a fost avariată în urma bombardamentelor Rusiei din 2 martie. Ferestrele şi vitraliile din catedrală au fost sparte, iar decoraţia catedralei a fost deteriorată.

„În urma bombardamentelor, oamenii din interiorul catedralei nu au fost răniţi”, informează serviciul de presă al eparhiei Harkov al Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

După cum s-a raportat, poliţia din Harkiv a deschis 151 de proceduri penale pentru infracţiunile comise de armata rusă în oraş.

UPDATE 04.27 Corespondentul CBS News, Charlie D'Agata, transmitea în direct de pe un acoperiş din Kiev, când exploziile au zguduit oraşul, relatează BBC.

Reporterul a confundat iniţial explozia cu un fulger înainte ca sunetul să ajungă la echipa de ştiri câteva secunde mai târziu.

UPDATE 04.00 The Kyiv Independent notează că sirenele sună din nou în noaptea dinspre miercuri spre joi la Kiev, oraş care este ţinta unor noi bombardamente.

În apropierea staţiei de metrou Druzhby Narodiv s-au auzit patru explozii.

Localnicilor li s-a cerut să meargă la cele mai apropiate adăposturi.

Bbc.com notează că în staţiile de metrou din Kiev se adăpostesc 15.000 de oameni.

UPDATE 03.00 Patru adulţi şi doi copii au fost ucişi în atacul aerian al Rusiei asupra oraşului Izium, regiunea Harkov.

„Patru adulţi şi doi copii au fost ucişi în atacul aerian al Rusiei asupra Izium, regiunea Harkov. Au rămas într-o casă privată”, a declarat viceprimarul oraşului Izium Volodymyr Matsokin. Potrivit acestuia, atacul a început în jurul orei 23:59 miercuri, 2 martie. Obuzele au lovit un bloc înalt de apartamente şi o casă privată.

UPDATE 02.20  Numărul invadatorilor ruşi ucişi de armata ucraineană este în prezent de aproximativ 6.000, a declarat secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, la postul de televiziune Ukraine 24.

"Astăzi, Rusia nu are contact cu aproximativ 8.000 de militari săi. Asta nu înseamnă că toţi au murit. Potrivit estimărilor noastre, aproximativ 6.000 de oameni au murit, alţii încă rătăcesc pe undeva", a spus Danilov.

El a mai spus că armata rusă spera să fie „întâmpinată cu flori” în Ucraina.

„Din anumite motive, au decis că sunt flori aici în februarie. De fapt, sunt flori, dar se numesc „Pioni” [artilerie grea autopropulsată], iar artileria noastră îi acoperă cu „bujori” pe aceşti oameni care au venit. pe teritoriul nostru cu intenţii agresive”, a spus Danilov.

UPDATE 01.10 Unităţile de rachete antiaeriene ale Ucrainei au distrus trei avioane şi două elicoptere ale trupelor ruseşti într-o singură zi, a anunţat Comandamentul Forţelor Aeriene pe Facebook.

Pe 2 martie, echipajele aeronavelor de luptă Su-24m şi Su-25 au oferit sprijin aerian unităţilor forţelor terestre ucrainene, distrugând coloane de echipament militar rusesc şi soldaţi în regiunile Kiev, Sumi, Cernihiv şi Harkov.

"În timpul zilei, unităţile de rachete antiaeriene au distrus trei avioane inamice şi două elicoptere ale invadatorilor," a spus Comandamentul Forţelor Aeriene.

Pe 2 martie, serviciul de presă al Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a raportat că până la 30 de avioane de luptă ruseşti au violat spaţiul aerian al Ucrainei, în principal din Belarus, şi au bombardat civili.

UPDATE 23.45 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret privind înfiinţarea sediului de coordonare pentru probleme umanitare şi sociale, care va ajuta cetăţenii să depăşească circumstanţele dificile legate de agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei, arată site-ul şefului statului.

Potrivit raportului, din cauza invaziei militare a Rusiei în unele oraşe şi sate ucrainene există o situaţie umanitară extrem de dificilă. Mulţi oameni şi-au pierdut casele sau au rămas fără acces la apă, hrană, medicamente şi cele de bază. Pentru a oferi asistenţă eficientă cetăţenilor afectaţi, şeful statului a înfiinţat sediul de coordonare pentru probleme umanitare şi sociale, care va coordona rapid iniţiativele de voluntariat, organizaţiile internaţionale umanitare şi finanţarea dintr-un cont special creat de Banca Naţională a Ucrainei pentru asistenţă umanitară, a spus Preşedinţia.

UPDATE 23.05 Ruşii nu au control asupra unei părţi semnificative a teritoriului prin care au avansat. Trupele ruse nu controlează spatele şi mare parte din teritoriul prin care au avansat în Ucraina, arată Centrul pentru Combaterea Dezinformării, citat de Ukrinform.

„Ruşii nu controlează spatele şi mare parte din teritoriul prin care au avansat. Nu postaţi hărţi care să arate că ar fi ocupat zone vaste”, se spune în comunicat.

În special, Centrul de Combatere a Dezinformării citează ca exemplu o hartă reală de la 1 martie şi una falsă folosită de propagandişti. După cum a raportat Ukrinform mai devreme, în direcţia Lugansk, apărătorii ucraineni luptă din greu împotriva invadatorilor ruşi şi ţin ferm zona. Convoiul mixt al echipamentelor militare inamice a fost distrus.

UPDATE 22.25 O rachetă rusă a lovit nava Banglar Samriddhi (sub pavilionul statului Bangladesh), aflată în portul Olvia din Mykolaiv. Un incendiu a izbucnit pe navă, după cum a raportat Administraţia Porturilor Maritime din Ucraina pe Facebook. 

„... La ora 17:25 pe 2 martie, nava Banglar Samriddhi (steagul Bangladesh), aflată în largul ţărmului Olviei, ancorajul nr. 363, a fost lovită de o rachetă a marinei ruse. Lovitura a afectat suprastructura ”, se arată în comunicat.

Potrivit ASPU, un incendiu a izbucnit pe navă. Două remorchere s-au grăbit spre salvarea echipajului. Potrivit primelor rapoarte, nimeni nu a fost rănit în atac. ASPU a reţinut că nava a intrat în port pe 23 februarie, aşteptând încărcarea.

UPDATE 22.00 21.50 Atac aerian în zona gării feroviare din sudul Kievului. Obuzul a căzut lângă hotelul Ibis. Clădirea gării a suferit pagube minore. Potrivit Căii Ferate Ucrainene, trenurile nu şi-au sistat activitate.

Imagini live din capitala Ucrainei

UPDATE 21.10 Casa Albă a anunţat că introduce sancţiuni de blocare completă împotriva întreprinderilor din sectorul rus de apărare. Lista de sancţiuni include 22 de întreprinderi ruseşti care produc avioane militare, vehicule de luptă de infanterie, sisteme de război electronic, rachete şi vehicule aeriene fără pilot pentru forţele armate ruse.

La fel, Casa Albă a anunţat că sancţiuni similare vor fi întreprinse şi în adresa Republicii Belorus.

UPDATE 20.55 Retailerul H&M anunţă că suspendă vânzările în Rusia.

Oracle, unul dintre cei mai mari producători software anunţă, de asemenea, că „în numele celor 150.000 de angajaţi din întreaga lume şi în sprijinul guvernului ales al Ucrainei, cât şi pentru poporul Ucrainei”, îşi suspendă toate operaţiunile din Federaţia Rusă.

Tot astăzi, producătorii auto Toyota şi Lexus au declarat că suspendă livrările de autoturisme în Rusia.

UPDATE 20.50 Oligarhul Roman Abramovici anunţă că va vinde clubul de fotbal Chelsea Londra, iar banii obţinuţi îi va dona unei fundaţii caritabile pentru ajutorarea victimelor războiului din Ucraina.

UPDATE 20.02 22 de tanchişti ruşi au fost capturaţi în Ucraina.

UPDATE 20:00 Ministerul Apărării de la Moscova a comunicat miercuri că 498 de militari ruşi au murit şi alţi 1.597 au fost răniţi în războiul din Ucraina. 

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării susţine că 2.870 de soldaţi şi „naţionalişti” ucraineni au fost ucişi, iar aproximativ 3.700 răniţi.
 
Este prima dată când Rusia anunţă un bilanţ al pierderilor din rândul forţelor sale.
 
Partea ucraineană afirmă că bilanţul este mai grav în rândul armatei ruse decât spune Moscova, ridicându-se la aproape 6.000 de militari ruşi morţi în lupte.
 
Aceste date nu pot fi verificate în mod independent.
 

UPDATE 19:45 Peste 1.000 de străini s-au alăturat până acum luptei împotriva Rusiei, spune ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba. „Au venit deja voluntari din 16 ţări din întreaga lume în Ucraina gata să lupte împreună cu poporul ucrainean împotriva agresorilor. Numărul lor a trecut deja de 1.000”, a spus şeful diplomaţiei ucrainene, citat de DPA.

UPDATE 19:41 Adunarea Generală a ONU a adoptat miercuri o rezoluţie care „cere Rusiei să înceteze imediat utilizarea forţei împotriva Ucrainei”.

Rezoluţia fost votată de 141 de ţări, o majoritate covârşitoare. Alte cinci ţări au votat împotrivă, în timp ce 35 s-au abţinut, printre care China.
 
Rezoluţia cere Moscovei să îşi retragă „imediat, complet şi necondiţionat toate forţele militare” din Ucraina şi „condamnă decizia Rusiei de a creşte statutul de alertă al forţelor sale nucleare”.
 
Ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghei Kisliţia, a denunţat miercuri un „genocid” în curs de desfăşurare în ţara sa, comis de Rusia.
 
„Este deja clar că obiectivul Rusiei nu este doar ocuparea. Este un genocid”, a spus ambasadorul ucrainean.
 
Omologul său rus, Vasili Nebenzia, a făcut apel la un vot împotriva rezoluţiei şi a susţinut, în acord cu retorica obişnuită a Kremlinului, că ţara sa doreşte doar să „oprească” conflictul militar din Donbas.
 
Conflictul militar din Donbas a izbucnit în primăvara anului 2014, între separatiştii proruşi susţinuşi de Moscova şi armata ucraineană, la scurt timp după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.
 
În afară de Rusia, împotriva rezoluţiei au mai votat Belarus, Coreea de Nord, Eritreea, Siria.
 
FOTO EPA-EFE
 

UPDATE 19:23 Vadim Medinski, negociatorul-şef al delegaţiei ruse, a anunţat miercuri seara că discuţiile cu partea ucraineană programate iniţial pentru miercuri la prânz şi reprogramate pentru această noapte vor avea loc în cele din urmă joi dimineaţă, într-o localitate din Belarus de lângă graniţa cu Polonia.

UPDATE 19:13 Comandantul-şef al Forţelor Armate Ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a anunţat, într-un mesaj postat pe Facebook, că forţele ucrainene au „eliberat” oraşul Makariv, situat la 60 de kilometri de Kiev.

UPDATE 19:08 Alex Konanihin, un om de afaceri rus, a anunţat, într-o postare pe o reţea de socializare că va oferi o recompensă de 1.000.000 de dolari pentru arestarea lui Vladimir Putin.

„Putin nu este preşedintele Rusiei, deoarece a ajuns la putere ca urmare a unei operaţiuni speciale de aruncare în aer a blocurilor din Rusia, apoi a încălcat Constituţia prin eliminarea alegerilor libere şi uciderea oponenţilor săi. În calitate de etnic rus şi cetăţean rus, văd că este datoria mea morală să facilitez denazificarea Rusiei. Voi continua să ajut Ucraina în eforturile sale eroice de a rezista asaltului Hoardei lui Putin”, a scris omul de afaceri rus.
 
Postarea este însoţită de o imagine cu o fotografie a lui Putin şi mesajul: „Căutat: viu sau mort. Vladimir Putin, pentru crime în masă”.
 

UPDATE 19:00 Canalul Nexta a publicat joi pe Twitter un filmuleţ în care două tractoare pot fi văzute tractând un sistem antiaerian de rachete rusesc TorM2 al cărui cost este estimat la 25 de milioane de dolari.

UPDATE 18:58 Autorităţile din Mariupol, oraş-port la Marea Azov, estimează că sute de civili ar fi fost ucişi după ce forţele ruse au bombardat oraşul continuu timp de 12 ore şi au distrus aproape în întregime un cartier rezidenţial, a declarat primarul oraşului Vadim Boichenko, citat de agenţia Interfax, potrivit The Guardian.
 
„Nici nu putem lua răniţii de pe străzi, din case şi apartamente astăzi, din moment ce bombardamentele nu se opresc”, a spus el.
 
Forţele de ocupaţie inamice ale Federaţiei Ruse au făcut totul pentru a bloca ieşirea civililor din oraşul de jumătate de milion de locuitori”, a declarat primarul, precizând că soldaţii blocat trenurile şi au tras în direcţia locomotivelor pentru a împiedica evacuarea populaţiei.
 
„Aşadar, misiunea lor este să ne distrugă, nu au nicio intenţie de a ajuta civilii”, a spus el.
 
UPDATE 18:54 Regimul aflat la putere în Rusia se pregăteşte să instituie legea marţială, pentru a nu se confrunta cu manifestaţii anti-război, spune un consilier prezidenţial ucrainean.
 
„Cele două camere ale Parlamentului rus se vor reuni pe 4 martie într-o şedinţă extraordinară de urgenţă. Pe ordinea de zi, după cum am aflat, se află introducerea legii marţiale ca măsurp preventivă”, afirmă Mihailo Podoliak.
 
Acest lucru ar însemna interzicerea reuniunilor publice, restricţii de circulaţie şi întreruperea comunicaţiilor cu lumea exterioară.
 
Anterior, Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Putin, a făcut apel la ruşi să iasă zilnic să protesteze faţă de campania militară a Kremlinului împotriva Ucrainei.
 
UPDATE 18:35 Sancţiunile financiare impuse de SUA, Uniunea Europeană şi alte ţări au dat o „lovitură serioasă” economiei Rusiei, a recunoscut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
 
„Economia rusă se află acum sub o presiune serioasă şi o lovitură serioasă, aş spune”, a spus Peskov.
Totuşi, el susţine că regimul „va rămâne în picioare” şi va răspunde sancţiunilor „fără a se împuşca singur”.
 
Efectele sancţiunilor sunt vizibile mai ales în sectorul bancar. Multe bancomate au rămas fără bani şi, în unele cazuri, nu mai sunt posibile nici plăţile cu carduri.
 
Prăbuşirea rublei îi face de asemenea pe ruşi să se teamă tot mai mult că economiile lor s-ar putea evapora.
 
UPDATE 18:27 Ministrul de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, a evocat miercuri perspectiva „răsturnării” de la putere a preşedintelui rus Vladimir Putin în scopul opririi războiului în Ucraina. „Dacă poporul rus ar vedea ce face Putin în Ucraina, cât de frică le este ucrainenilor şi câte vieţi are (şeful statului rus, n. red.) pe conştiinţă, atunci l-ar răsturna de la Kremlin”, a declarat Jean Asselborn, citat de AFP.
 
UPDATE 18:23 Chiar şi dacă ar captura Kievul, Rusia ar avea mari dificultăţi în a menţine ocupaţia în Ucraina, spun analiştii militari.
 
UPDATE 18:20 Armata ucraineană cheamă mamele militarilor ruşi luaţi prizonieri să vină să-şi ia fiii. „S-a luat decizia predării militarilor ruşi luaţi prizonieri mamelor lor, dacă acestea vin să-i ia din Ucraina, la Kiev”, se arată într-un comunicat al Ministerului ucrainean al Apărării.
 
UPDATE 18:01 Un oficial de la Pentagon a transmis că mai mulţi soldaţi ruşi care luptă în războiul din Ucraina au dezerat sau şi-au sabotat echipamentele. Ei sunt înfometaţi, demoralizaţi şi de multe ori rămân fără combustibil.
 
UPDATE 17:33 Ambasadorul belarus în Republica Moldova, Anatoli Kalinin, a fost convocat miercuri la Ministerul de Externe de la Chişinău, după ce în spaţiul public a fost difuzată o înregistrare video în care preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko le prezenta marţi generalilor săi o hartă tactică în care erau incluse direcţii de atac asupra Ucrainei şi care indica mişcări de trupe spre Transnistria.
 
În cursul discuţiei cu secretarul de stat Ruslan Bolbocean, ambasadorul Anatoli Kalinin a menţionat că este vorba despre o „prezentare incorectă” de către responsabili ai Ministerului Apărării belarus a informaţiilor respective.
 
În acest context, secretarul de stat moldovean a subliniat necesitatea unei intervenţii publice din partea Ambasadei Republicii Belarus, care să combată tranşant percepţiile eronate vehiculate în spaţiul public, potrivit unui comunicat al MAE de la Chişinău.
 
 
UPDATE 17:13 Un tânăr militar rus a izbucnit în plâns după ce a fost hrănit de civilii ucraineni şi a fost lăsat să vorbească la telefon cu apropiaţii săi, potrivit unei înregistrări de pe Twitter.
 
Armata ucraineană a transmis recent că soldaţii din Rusia au fost trimişi la luptă cu mâncare expirată de şapte ani. UPDATE 16:58 Ucraina s-a transformat deja într-un Afganistan încins pentru Putin. În plus, ruşii nu mai au unde să zboare şi cu cine să facă schimburi comerciale. Sunt excluşi din compteţiile sportive, în timp ce economia lor se duce de râpă. În aceste condiţii, Putin are şase scenarii, niciunul în favoarea lui, comentează Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei.
 
UPDATE 16:54 Mai multe persoane au postat recenzii online la restaurantele şi cafenelele din Rusia cu detalii despre războiul din Ucraina, pentru a încerca să treacă de controlul strict al presei de stat şi să le spună ruşilor care este situaţia reală.
 
Comentariile de pe Google Maps sau Afisha.ru, un alt site folosit pe scară largă în Rusia, sunt mai greu de cenzurat, astfel că oamenii au ales să explice ruşilor situaţia din Ucraina prin recenzii la diverse localuri. De cele mai multe ori, utilizatorii folosesc VPN-urile pentru a se feri de restricţiile de pe reţelele sociale.
 
UPDATE 16:52 Volodimir Zelenski i-a demis pe şefii administraţiilor regionale de stat Odessa şi Cerkasî şi a numit în locul lor militari.
 
UPDATE 16:43 Ministerul Britanic al Apărării a publicat pe Twitter cea mai recentă actualizare a situaţiei din Ucraina.
 
Cinci oraşe din Ucraina sunt încercuite de către trupele ruseşti, însă nu au fost ocupate de către armata rusă. Acestea sunt: Mariupol, Herson, Harkiv, Sumî şi Cernihiv. 
 
Cinci oraşe sunt deja sub ocupaţia rusă: Bediansk, Doneţk, Luhansk, Melitopol şi Knotop. 
 
Se duc lupte crâncene în nordul Luhanskului, în zona Zaporojie (în zona aceasta se află centrala nucleară de pe Nipru), Odesa, Kiev, Poltava, Dnipro, Mîkolaiv şi Stanomir.
 
 
UPDATE 15:29 Autorităţile ucrainene au anunţat, miercuri, că peste 2.000 de civili au fost ucişi până acum în invazia Rusiei asupra Ucrainei, care a început în urmă cu aproape o săptămână
 
UPDATE 14:17 Armata ucraineană a distrus, luni seara, cu ajutorul dronelor Bayraktar, 180 de echipamente militare ruseşti în regiune Sumî, în nord-vestul ţării.
 
Potrivit unei declaraţii a şefului administraţiei militare Sumî, un atac a avut luni seara vizând distrugerea de echipamente militare ruseşti.
 
În urma atacului, purtat cu drone Bayraktar, 180 de piese de echipament au fost scoase din uz, între care 80 de lansatoare de rachete Grad. În plus, pe o rază de doi kilometri au fost distruse tancuri şi transportatoare blindate.
 
UPDATE 14:00 Odessa, al treilea oraş al Ucrainei, cu port la Marea Neagră, se pregăteşte de luptă, localnicii baricadând deja oraşul sudic în aşteptarea  trupelor ruseşti. Sunt informaţii că ruşii ar fi început deja asaltul asupra aeroportului şi pe care Ministerul ucrainean al Apărării încearcă să le verifice.
 
UPDATE 13:55 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a ameninţat din nou voalat cu folosirea armei nucleare. Potrivit lui Lavrov, un al treilea război mondial va implica folosirea armei nucleare şi va fi distructiv. „Rusia nu va lăsa Ucraina să obţină arme nucleare”, a spus el într-o nouă încercare de a justifica războiul declanşat de Putin. Ori Ucraina a renunţat la arsenalul său nuclear moştenit odată cu destămarea Uniunii Sovietice şi nu are niciun plan în acest sens, aşa cum trâmbiţează de ani buni liderul de la Kremlin.
 
Declaraţaia lui Lavrov vine după ce Vladimir Putin a avansat perspectiva unei escaladări nucleare cu Occidentul în privinţa Ucrainei, dând ordin ca „armele de descurajare” ale Rusiei să fie puse în alertă specială.
 
Casa Albă spune că preşedintele rus „fabrică ameninţări care nu există” cu scopul de a justifica continuarea agresiunii împotriva Ucrainei. De asemenea, Pentagonul nu a detectat deocamdată nicio modificare „concretă” în postura nucleară a Rusiei. 
 
UPDATE 13:49 Uniunea Europeană a aprobat noi sancţiuni împotriva Belarusului pentru sprijinul oferit Rusiei în invazia asupra Ucrainei, a anunţat, miercuri, preşedinţia franceză a Consiliului UE. Sancţiunile vor viza „unele sectoare economice, în special industria lemnului, siderurgia şi exportul de potasiu”, relatează Reuters.
 
UPDATE 13:41 Soldaţii ruşi atacă centrale nucleare. Douăzeci de elicoptere ale armatei ruse au plecat din regiunea Mîkolaiv spre oraşul Voznesensk, unde se aflî centrala nucleară Ucraina Sud, transmite Zerkalo Nedeli.
 
„Tocmai am primit informaţii de la Garda Naţională că un grup de 20 de elicoptere cu paraşutişti la bord a zburat din regiunea Mîkolaiv spre Voznesensk, unde se află centrala nucleară Ucraina de Sud. S-ar putea să aibă loc un atac asupra centralei nucleare”, scrie Anton Gheraşcenko, un consilier al ministrului de Interne.
 
„Garda Naţională este gata de luptă”, dă asigurări oficialul guvernamental ucrainean.
 
Trupele ruse au reuşit zilele trecute să intre în zona centralei nucleare Cernobîl. De la intrarea lor acolo, nivelul radiaţiilor a crescut de şapte ori, informează partea ucraineană.
 
UPDATE 13:29 Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a evitat să confirme că o a doua rundă de negocieri cu Rusia va avea loc miercuri, aşa cum a sugerat anterior Moscova, transmite EFE.
 
„Momentan nu se ştie când vor avea loc noi negocieri”, a precizat Kuleba într-un mesaj video difuzat pe Facebook.
 
Anterior, consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat pentru Reuters că este avută în vedere posiblitatea organizării de noi discuţii cu partea rusă, dar că este nevoie de „o agendă substanţială”.
 
UPDATE 13:09 Armata ucraineană a efectuat în noaptea de marţi spre miercuri o operaţiune ofensivă de succes în zona oraşului Mîkolaiv, în sudul ţării, relatează lb.ua.
 
„Nu le-am permis orcilor să doarmă toată noaptea. Am desfăşurat Operaţiunea Romii. Am mers în raioane, am pus mâna pe echipamente şi le-am incendiat, dar am păstrat ceva şi pentru noi. Am muncit din greu la Ciornobaivţî. (...) Ei bine, îi vom elibera pe medici, dar îi vom pedepsi pe toţi ceilalţi acum. Lucrăm”, a anunţat Vitali Kim, şeful administraţiei regionale Mîkolaiv.
 
Potrivit lb.ua, o coloană cu sute de echipamente a fost distrusă în apropiere de Mîkolaiv.
 
 
UPDATE 12:59 Sute de muncitori şi localnici au blocat un drum de acces către o centrală nucleară ucraineană din apropierea oraşului Enerhodar, din sud-estul oraşului, în timp ce forţele ruse avansează în zonă.
 
Videoclipurile postate pe pagina de Facebook a autorităţii locale au arătat o mulţime mare purtând steaguri ucrainene blocând drumul miercuri dimineaţă.
 
Pentru a bloca artera au fost folosite şi camioane de gunoi.
 
 
Dmitro Orlov, primarul oraşului Enerhodar, a declarat pe pagina sa de Facebook: „Am transmis poziţia oraşului nostru şi a locuitorilor săi că ZNPP (Centrala nucleară Zaporijhia) se află sub o protecţie sigură, că muncitorii şi locuitorii din Enerhodar sunt sub steaguri ucrainene”.
 
„Toate serviciile municipale funcţionează în regim de urgenţă. Nimeni nu va preda oraşul. Oamenii sunt hotărâţi”, a adăugat Orlov.
 
 
Rusia a informat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) că forţele sale militare au preluat controlul asupra teritoriului din jurul centralei Zaporojie, a declarat marţi directorul general Rafael Mariano Grossi.
 
UPDATE 12:52 Aleksei Navalnîi, principalul opozant politic al lui Vladimir Putin, a făcut apel la ruşi să iasă zilnic să protesteze faţă de campania militară a Kremlinului împotriva Ucrainei.
 
„Aleksei Navalnîi i-a chemat pe oameni să iasă şi să protesteze împotriva războiului în fiecare zi la ora 19:00 şi în weekenduri la 14:00. În principalele pieţe din oraşele unde locuiţi”, a scris pe Twitter Kira Iarmîş, purtătoarea de cuvânt a opozantului rus.
 
Mişcarea lui Navalnîi a făcut deja apel la o campanie de nesupunere civică în semn de protest faţă de invazia din Ucraina.
 
UPDATE 12:31 Rusia a masat trupe tot mai aproape de Kiev, a anunţat miercuri primarul capitalei ucrainene Vitali Kliciko, informează Reuters.
 
„Ne pregătim şi vom apăra Kievul! Kievul rezistă şi va rezista”, a adăugat Kliciko într-o postare online.
 
În acelaşi timp, adjuncta ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat că autorităţile verifică informaţiile conform cărora Rusia ar fi atacat cu rachete şi obuze portul Odesa de la Marea Neagră.
 
UPDATE 12:23 Un grup de aleşi din regiunea Moscova i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să oprească războiul împotriva Ucrainei. 
 
Într-o scrisoare deschisă, Consiliul Deputaţilor din districtul Gagarinski avertizează că războiul dus de Putin împotriva Ucrainei va duce la sărăcirea întregii Rusii, dar şi la alte consecinţe. Ei numesc învazia din Ucraina drept un „dezastru”.
 
„Aceasta este calea spre degradarea şi sărăcirea Federaţiei Ruse. Nicio altă acţiune nu ar putea provoca mai multe daune economiei ruse“, se arată în scrisoare.
 
 
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că delegaţia rusă va ajunge la locul unei noi runde de negocieri, astăzi, 2 martie, după-amiaza târziu, informează presa rusă.
 
Peskov a menţionat că delegaţia rusă va fi pregătită să se întâlnească cu reprezentanţii Ucrainei.
 
„Astăzi după-amiază târziu, delegaţia noastră va fi la locul său şi va fi pregătită să se aşeze la masa negocierilor. Locul nu a fost dezvăluit în prealabil. Medinski va continua să fie principalul negociator", a spus Peskov.
 
Vladimir Medinski este unul dintre cei mai controversaţi oameni din anturajul apropiat al lui Vladimir Putin.
 
Acesta a ocupat funcţia de ministru al culturii între 2012 şi 2020, interval în care a supervizat transformarea culturii ruse în una de propagandă şi persecutare a artiştilor şi cercetătorilor disidenţi.
 
Peskov a evitat să spună unde anume s-ar putea desfăşura reuniunea, a cărei primă rundă a avut loc la 28 februarie la frontiera belaruso-ucraineană.
 
Totodată, Dmitri Peskov a acuzat din nou Occidentul, afirmând că acţiunile pe care le întreprind în prezent multe state sunt unele neprietenoase faţă de Rusia. Întrebat dacă se intenţionează extinderea listei de "state neprietenoase" faţă de Rusia, pe care în prezent sunt incluse oficial doar SUA şi Republica Cehă, Peskov a spus: "Analizând măsurile pe care multe ţări le iau împotriva noastră, acum ele sunt toate de facto ţări ne-prietene, fie că sunt sau nu sunt incluse pe listă".
 
La rândul său, consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat Reuters că este avută în vedere posiblitatea organizării de noi discuţii cu partea rusă, dar că este nevoie de "o agendă substanţială".
 
UPDATE 11:46 Ministerul rus al Apărării a confirmat că a organizat atacuri cu rază lungă de acţiune cu arme de precizie care vizează infrastructura de comunicaţii ucraineană, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al armatei ruse, generalul-maior Igor Konaşenkov, relatează CNN, potrivit News.ro.
 
Sediul serviciilor secrete ucrainene s-a numărat printre ţintele bombardamentelor, potrivit agenţiei de ştiri de stat ruse TASS.
 
Marţi, zona din apropierea turnului de televiziune din capitala ucraineană, Kiev, a fost ţinta unui atac major al trupelor ruse, după cum arată numeroasele videoclipuri şi imagini postate pe reţelele sociale.
 
Ministerul ucrainean al Afacerilor Interne a confirmat, de asemenea, că a avut loc o lovitură militară în apropierea turnului TV. Nu a fost imediat clar dacă zona din apropierea turnului TV se numără printre ţintele menţionate de Ministerul rus al Apărării.
 
UPDATE 11:45: Fostul preşedinte ucrainean fugar Viktor Ianukovici se află acum la Minsk. Potrivit publicaţiei Ukrainskaia Pravda, Kremlinul ar putea încerca să-l proclame „preşedintele” Ucrainei acolo. Acesta este unul dintre scenariile Federaţiei Ruse.
 
„Informaţiile primite indică faptul că Kremlinul pregăteşte un fel de operaţiune sau acţiune de informare privind întoarcerea fostului preşedinte Ianukovici în Ucraina sau publicarea unui apel în numele său către poporul ucrainean în viitorul apropiat”, scrie presa ucraineană.
 
UPDATE 11:19 Civili din Starobilsk, în regiunea Lugansk, se opun înaintării convoiului armatei ruse. Zeci de oameni se opun cu mâinile goale, deşi regiunea este controlată deja de armata rusă.
UPDATE 11:06 Bombardamente în Odesa. O explozie a avut loc în zona aeroportului, anunţă Nexta.

>

 
Mesajele radio interceptate indică faptul că trupele refuză să se supună ordinelor comandamentului central de a bombarda oraşele ucrainene şi se plâng că rămân fără provizii de alimente şi combustibil.
 
Înregistrările se numără printre cele aproximativ 24 de ore de material obţinut de firma de informaţii ShadowBreak de la începutul invaziei Ucrainei săptămâna trecută.
 
UPDATE 10:46 Grupul de hackeri NB65, care este asociat cu Anonymous, a anunţat că au reuşit să pirateze Centrul de control al agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, a anunţat pe Twitter Anonymous.
 
„Grupul de hackeri NB65, afiliat Anonymous, a dezactivat Centrul de control Roscosmos. Rusia nu mai are control asupra sateliţilor săi spion.“
 
 
UPDATE 10:32 În Herson, forţele ruse ar avea sub control portul şi gara oraşului. Ruşii sunt peste tot în oraş
acum. Dar încă nu au încercat să preia puterea. Ne-au atacat mai mult magazinele. Se pare că au rămas fără resurse, rezerve şi au venit în oraş pentru a supravieţui, spun localnicii.
 
Ruşii sunt peste tot în oraş acum. Dar încă nu au încercat să preia puterea. Ne-au atacat mai mult magazinele. Se pare că au rămas fără resurse, rezerve şi au venit în oraş pentru a supravieţui, spun localnicii.
 
Primarul Kolihaiev i-a cerut preşedintelui Ucrainei să organizeze un coridor verde pentru a „strânge sutele de cadavre în zona oraşului”. De asemenea, este necesar să aducă produse în Herson deoarce depozitele sunt situate în afara oraşului.
 
Într-un comentariu pentru Radio Svoboda , Kolihaiev a spus că atât militarii, cât şi populaţia civilă au fost ucişi şi răniţi.  Ruşii bombardează cladiri civile chiar şi şcoli au fost lovite.
 
 
UPDATE 10:29 În Ovruci, regiunea Jîtomîr, un mercenar din grupul Wagner a fost luat prizonier. Mercenarul luptase anterior în Siria, a scris pe contul său de Telegram consilierul ministrului de Interne Anton Gheraşenko . După atacul aerian rusesc asupra Jitomir, a fost confirmată moartea a două persoane, iar alte 16 au fost rănite.
 
 
UPDATE 10:11 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat, miercuri dimineaţă, poporului ucrainean, armatei ruse, poporului rus, precum şi întregii lumi. Şeful statului ucrainean a anunţat, prin intermediul unui videoclip postat pe pagina sa oficială de Facebook, că „aproximativ 6.000 de ruşi au fost ucişi în primele şase zile ale invaziei Rusiei", iar Kremlinul nu va reuşi să cucerească ţara sa cu bombardamente şi atacuri aeriene.
 
Zelenski a vorbit şi despre  atacul Rusiei asupra memorialului Holocaustului Babi Iar, unde aproximativ 70.000-10.000 de evrei au fost masacraţi în al Doilea Război Mondial de către trupele germane şi de auxiliarii ucraineni.
 
UPDATE 10:05 Oraşul Jîtomîr este o altă localitate atacată de ruşi, patru persoane au murit când locuinţele lor au fost lovite de o rachetă de croazieră rusă. Consilierul ministrului de interne ucrainean, Anton Geraşcenko, a declarat pe canalul său Telegram că toate clădirile rezidenţiale din apropierea bazei Brigăzii 95 Aeropurtate din oraşul Jitomir, aflat la 120 de kilometri vest de capitala Kiev, au fost incendiate.
 
 
UPDATE 9:33 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat, miercuri, că Ucraina urmează să primească rachete Stinger şi Javelin din străinătate pentru a se apăra de atacurile Rusiei, precum şi un alt transport de drone turceşti, relatează Reuters, potrivit News.ro.
 
Mai multe ţări occidentale s-au angajat să furnizeze Ucrainei arme pentru a evita o invazie rusă.
 
UPDATE 9:29 Cel puţin 21 de persoane au fost ucise şi 112 rănite în bombardamentele din Harkov, potrivit informaţiilor date publicităţii de autorităţile ucrainene.
 
În ciuda numărului mare de victime, guvernatorul Administraţiei Regionale de Stat Harkov, Oleh Synegubov, a declarat că toate atacurile ruseşti „au fost respinse” şi poziţiile au fost menţinute, în ciuda bombardamentelor puternice asupra Harkovului de marţi şi din cursul nopţii.
 
Guvernatorul a mai spus că „inamicul rus a suferit pierderi semnificative”.
 
Trupele ruse au pătruns în zonele de nord-est şi de nord ale oraşului.
 
UPDATE 8:45 În Harkov, o rachetă a fost trasă asupra clădirii Departamentului Regional de Poliţie. Clădirea este aproape distrusă. De asemenea, a fost avariată şi clădirea unei universităţi din vecinătate.
 

Borodyanka / FOTO EPA-EFE

Imagini din aceeasi galerie
  • Borodyanka / FOTO EPA-EFE
  • Borodyanka / FOTO EPA-EFE
  • Harkov / FOTO EPA-EFE
  • Harkov / FOTO EPA-EFE
  • Harkov / FOTO EPA-EFE
  • Harkov / FOTO EPA-EFE
  • Jîtomîr / FOTO EPA-EFE
  • Kiev / FOTO EPA-EFE
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările