Război în Ucraina. Atacuri cu rachete ruseşti la Nikolaev şi Odesa. Ucraina a primit lansatoare de rachete din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Este a 153-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Zelenski afirmă că Rusia trebuie să primească noi sancţiuni, după ce Gazprom a anunţat că va reduce la jumătate volumul de gaze distribuit Europei.

UPDATE 19.25 Doi piloţi de top ai lui Putin, ucişi într-o lovitură cu rachete HIMARS

Locotenent-colonelul Maksim Potiomin, în vârstă de 41 de ani, ar fi murit după ce coloana de maşini în care se afla a fost lovită cu o rachetă de precizie HIMARS furnizată de SUA, în Doneţk, pe 8 iulie, conform Dailymail.

Se crede că în acelaşi atac a murit şi colonelul Anatoli Stasiukevici, în vârstă de 54 de ani, şi el pilot militar.

Locotenent colonelul Maksim Potiomin şi colonelul Anatoli Stasiukevici foto dailymail

UPDATE 19.05 Germania a livrat Ucrainei trei lansatoare de rachete multiple de tip MARS2 din stocurile sale armate, precum şi cinci tunuri antiaeriene autopropulsate Gepard şi trei obuziere autopropulsate, a declarat, marţi, ministrul german al Apărării Christine Lambrecht.

„Au fost livrate lansatoarele de rachete multiple de tip MARS2 promise şi alte trei obuziere autopropulsate de tip 2000. Ne ţinem de cuvânt”, a spus Lambrecht.

Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a confirmat primirea armelor şi a spus că acestea vor fi trimise în prima linie.

„Lansatoarele multiple de sisteme de rachete de tip Mars II au fost deja transferate în Ucraina de aliaţii noştri germani. Ruşii vor avea parte foc”, a postat Iermak pe Telegram.

Lambrecht a mai spus că Germania va accelera ritmul de livrare a unor arme grele pentru susţinerea Ucrainei în faţa agresiunii militae ruse.


UPDATE 17.18 Uniunea Europeană a convenit să impună sancţiuni împotriva grupului de motociclişti „Lupii nopţii” 

„Lupii nopţii” sunt faimoşi pentru înclinaţiile lor naţionaliste, călătoriile provocatoare pro-Kremlin în Europa şi legăturile avute cu Vladimir Putin. 

Grupul se află deja pe lista de sancţiuni a Statelor Unite pentru că a recrutat şi sprijinit luptători separatişti din estul Ucrainei după anexarea Crimeei de către Moscova în 2014. Liderul acestui grup, Aleksandr Zaldostanov, căruia i se spune „Chirurgul”, susţine într-un comentariu oferit pentru Financial Times că sancţiunile UE „nu au nicio semnificaţie” pentru el.

„Dacă nu vom mai putea călători (în UE, n. red.), atunci prietenii noştri, fraţii noştri vor veni în schimb aici, în Rusia”, a declarat el.

Zaldostanov a mai spus că este de acord cu invazia din Ucraina şi vrea aducerea ţării vecine într-o „Rusie unificată şi indivizibilă”.


UPDATE 16.50 Un oficial instalat de Moscova în regiunea Herson, ocupată în mare parte încă de la începutul invaziei din Ucraina, confirmă anunţul cu privire la pregătirea unui referendum de alipire la Rusia.

Potrivit lui Kirill Stremusov, adjunctul şefului administraţiei militaro-civile din Herson, referendumul la avea loc în pofida contraofensivei anunţate de Kiev.

El susţine că încercarea Kievului de a recupera regiunea Herson înseamnă trimiterea unor „luptători la moarte sigură”.

Stemusov afirmă că referendumul urmează să aibă loc în curând. În opinia sa, nu există decât un singur rezultat, şi anume alipirea la Rusia.

„După ce va avea loc, vom face parte din Rusia, va fi o altă istorie, o altă ţară”, a declarat Stremusov pentru agenţia de presă de stat TASS.

Mai mult, Stremusov spune că un referendum similar va fi organizat în aceeaşi zi în partea din regiunea Zaporojie ocupată de ruşi.

Săptămâna trecută, Washingtonul a semnalat că Moscova „lucrează la anexarea teritoriilor ucrainene” ocupate recent în Ucraina folosind acelaşi „mod de operare” ca în Crimeea în 2014.


UPDATE 16.30 Ucraina a primit lansatoare de rachete din Germania

Ucraina a primit din Germania mai multe lansatoare de rachete multiple şi trei obuziere cu sistem de autopropulsie, a anunţat marţi ministrul apărării german Christine Lambrecht, potrivit DPA.

Anunţul intervine la o zi după ce un prim lot de trei vehicule blindate antiaeriene Gepard (Leopard) au sosit în Ucraina. Alte 12 astfel de blindate vor ajunge în Ucraina în perioada următoare.


UPDATE 16.00 UE a prelungit cu şase luni sancţiunile împotriva Rusiei

Statele membre ale UE au decis marţi prelungirea cu şase luni, până pe 31 ianuarie 2023, a sancţiunilor europene împotriva unor sectoare ale economiei ruse, impuse iniţial în 2014 după anexarea Crimeii şi la care s-au adăugat noi pachete de sancţiuni după agresiunea începută de Rusia contra Ucrainei pe 24 februarie, relatează agenţia EFE.


UPDATE 13.56 Dmitri Medvedev, despre sancţiunile Occidentului faţă de Moscova: „Un cocktail dezgustător de grosolănie arogantă şi prostie primitivă”

Dmitri Medvedev, fostul preşedinte rus şi actualul vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a afirmat, marţi, că Rusia este pedepsită prin măsurile restrictive impuse de UE din „dorinţa de a proteja oamenii" şi a numit actuala politică europeană faţă de Moscova drept „un cocktail dezgustător de grosolănie arogantă, infantilism adolescent şi prostie primitivă”, relatează TASS.


UPDATE 13.21 Torturile prin care au trecut apărătorii ucraineni ai oţelăriei Azovstal: hrăniţi cât să supravieţuiască şi treziţi zilnic cu imnul naţional al Rusiei

Luptătorii ucraineni care au apărat oţelăria Azovstal din Mariupol s-au confruntat cu abuzuri în timpul captivităţii, a informat, duminică, New York Times, citând interviuri cu soldaţii care au fost capturaţi şi eliberaţi în schimbul de prizonieri, relatează Business Insider.

Circa 2.500 de militari, care au luptat la Azovstal, au fost transportaţi într-o închisoare rusă din aşa-numita Republică Populară Doneţk, după ce s-au predat la jumătatea lunii mai, se arată în raport, conform Business Insider.


UPDATE 12.51 Ministerul britanic al Apărării afirmă că nu există „niciun indiciu” precum că armata rusă ar fi ţintit o navă ucraineană şi un stoc de rachete antinavă Harpoon în atacul efectuat sâmbătă asupra portului Odesa.

„Rusia va continua să acorde prioritate eforturilor de a degrada şi distruge capabilităţile antinavă ale Ucrainei. Cu toate acestea, procesele de ţintire ale Rusiei sunt foarte probabil subminate în mod regulat de informaţii învechite, planificare proastă şi o abordare de sus în jos a operaţiunilor”, se arată în buletinul de marţi al Ministerului britanic al Apărării.

Potrivit armatei ucrainene, ruşii au lansat sâmbătă patru rachete Kalibr asupra portului din Odesa. Două dintre ele au lovit o staţie de pompare, iar celelalte două au fost doborâte.

După ce au negat atacul de la Odesa, efectuat la o zi privind semnarea unor acorduri menite deblocării exporturilor de cereale prin Marea Neagră, autorităţile ruse l-au recunoscut în cele din urmă duminică justificându-se că a vizat ţinte militare, şi anume o navă ucraineană şi rachete Harpoon livrate de occidentali. Ori portul Odesa este considerat vital pentru exporturile de cereale ale Ucrainei.


UPDATE 10.31 Motivul pentru care un atac amfibiu rusesc asupra Odesei ar avea şanse minime de reuşită

Ministerul britanic al Apărării apreciază că şansele desfăşurării unui asalt amfibiu de către trupele ruseşti asupra oraşului-port ucrainean Odesa sunt minime.

Serviciile de informaţii britanice arată, în evaluarea zilnică a evoluţiei războiului din Ucraina, că docul din portul Odesa a fost lovit, duminică, 24 iulie, de rachete de croazieră ruseşti, în timp ce Ministerul rus al Apărării susţine că  că a lovit o navă de război ucraineană şi un stoc de rachete antinavă.

Rachetele anti-navă sunt considerate o ameninţare esenţială pentru Rusia, deoarece pun în pericol acţiunile flotei din Marea Neagră şi limitează planul de a organiza un asalt amfibiu pentru a cuceri Odesa.


UPDATE 09.16 Atacuri de proporţii cu rachete ruseşti la Nikolaev şi Odesa

Forţele ruse au lovit marţi dimineaţă infrastructura portuară din regiunea Nikolaev (Mikolaiv), în sudul Ucrainei, a anunţat primarul oraşului Nikolaev, Oleksandr Senkevici, citat de Reuters.

"O lovitură de proporţii cu rachete a fost lansată asupra sudului Ucrainei din direcţia Mării Negre şi cu ajutorul aviaţiei", a declarat el la televiziunea de stat, fără să ofere detalii cu privire la consecinţele atacului.

Regiunea Odesa a fost din nou vizată de un atac al inamicului rus, care a utilizat avioane strategice cu rază lungă de acţiune, a anunţat în acelaşi timp şeful administraţiei militare regionale ucrainene Serhii Bratciuk, citat de agenţia de presă Ukrinform.


UPDATE 08.07 Putin s-ar simţi „umilit” dacă ar trebui să se întâlnească cu Zelenski, susţine un fost diplomat rus: „Vrea să zdrobească Ucraina”

Vladimir Putin ar fi „umilit” dacă ar trebui să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Afirmaţia îi aparţine unui fost diplomat rus, care a devenit transfugul cu cel mai mare rang după ce a demisionat din funcţia sa de diplomat de rang înalt la misiunea Rusiei din Geneva, în Elveţia.

Boris Bondarev a declarat pentru Euronews că Rusia „a depăşit graniţele raţiunii şi s-a scufundat într-un abis”, iar asta l-a determinat să demisioneze. Acesta a spus că Vladimir Putin a comis „o gafă strategică” prin lansarea invaziei, iar negocierile sunt departe de a începe: „Este adevărat că fiecare război se termină cu negocieri, dar eu astăzi nu văd că negocierile sunt ceea ce doresc cele două părţi. El (n.r. - Vladimir Putin) vrea să zdrobească Ucraina pentru că este o ţară care, în opinia sa, nu are dreptul de a exista. Şi totuşi ucrainenii nu numai că există, dar ei se şi apără şi ripostează”.


UPDATE 07.29 Zelenski l-a demis pe comandantul operaţiunilor speciale din estul Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a înlocuit un important comandant militar în estul Ucrainei în urma pierderilor teritoriale majore suferite în faţa Rusiei, relatează dpa.

Într-un decret, Zelenski l-a demis pe Hryhoriy Halahan din funcţie şi l-a numit în locul său pe Viktor Horenko.

General maior Halahan, în vârstă de 44 de ani, a condus forţele de operaţiuni speciale în regiunile Doneţk şi Lugansk din august 2020.

În urma invaziei Rusiei din 24 februarie, Ucraina a pierdut complet controlul asupra regiunii Lugansk.


UPDATE 06:45 Putin s-ar simţi umilit dacă ar trebui să discute faţă în faţă cu Zelenski, afirmă un fost diplomat rus

Boris Bondarev, fost diplomat rus, a declarat că "Rusia a depăşit graniţele raţiunii şi s-a scufundat într-un abis, fapt pentru care el a decis să demisioneze relatează Hotnews. 

„Putin nu se va întâlni niciodată cu Zelenski dacă nu este forţat să o facă. Ar fi umilit de acest lucru. Poate vă amintiţi că Putin l-a numit în mod public pe Zelenski „un drogat” şi a făcut apel la generalii şi ofiţerii ucraineni să scape de el şi de drogaţii lui de la Kiev. Imaginaţi-vă, deci, cum s-ar simţi dacă ar trebui să dea mâna cu preşedintele ucrainean”, a declarat Boris Bondarev.


UPDATE 05.12 Zelenski cere Europei să răspundă cu sancţiuni mai mari în cazul "războiului gazului"

"Este un război deschis al gazelor pe care Rusia îl poartă împotriva Europei unite. Nu le pasă ce se întâmplă cu oamenii, cum suferă - de foamete din cauza porturilor blocate, de frigul de la iarnă şi sărăcie ... sau de ocupaţie. Acestea sunt doar forme diferite de teroare”, a spus preşedintele ucrainean.

Pentru această atitudine a ruşilor privind distribuirea gazului în Europa, Zelenski consideră că trebuie să existe o ripostă prin creşterea sancţiunilor, relatează news.ro.

"De aceea trebuie să există ripostă. Nu vă gândiţi cum să aduceţi turbina înapoi, ci întăriţi sancţiunile. Faceţi totul pentru a limita veniturile ruseşti nu numai din gaze şi petrol, ci şi din orice exporturi rămase. Şi întrerupeţi cât mai mult posibil relaţiile comerciale cu Rusia, deoarece fiecare astfel de legături este instrumentul potenţial al Rusiei de a pune presiune. Un stat terorist are nevoie de şantajul cu gaz al Europei, care se înrăutăţeşte în fiecare lună, pentru a face grea viaţa fiecărui european. Şi acest lucru poate fi de fapt perceput ca un stimulent pentru ca al optulea pachet de sancţiuni al UE să fie semnificativ mai puternic decât cel de-al şaptelea recent aprobat", a adăugat Zelenski.


UPDATE 03:00 Ruşii au publicat imagini cu momentul lansării rachetelor Kalibr care au lovit portul Odesa

Agenţia rusă de ştiri Ria Novosti a publicat imagini în care afirmă că a fost surprins momentul lansării rachetelor Kalibr care au lovit portul ucrainean Odesa. 

„Filmări cu lansări de rachete către ţinte militare ucrainene din portul Odesa”, a comentat publicaţia la video-ul postat pe Twitter.


UPDATE 00:00 Zelenski îl demite pe Ruslan Demchenko din funcţia de prim-vicesecretar al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a demis, luni, pe Ruslan Demchenko din funcţia de prim-vicesecretar al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei (NSDC), printr-un decret, transmite agenţia Interfax.

Documentul relevant nr. 528/2022 a fost publicat luni pe site-ul prezidenţial. "Demiterea lui Demchenko Ruslan Mykhailovych din funcţia de prim-vicesecretar al Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei", prevede decretul.


UPDATE 23.11 Gazprom anunţă o reducere drastică a livrărilor de gaze

Gigantul energetic a declarat luni că opreşte o altă turbină din conducta Nord Stream 1. Acest lucru va face ca livrările de gaze naturale către Germania să scadă la jumătate, după ce deja fluxurile de gaze funcţionau la 40% din capacitate. 

UPDATE 19.50 Ucrainenii sărbătoresc progresele obţinute pe frontul din regiunea Herson

Oficialii ucraineni declară că sunt încrezători în avansul realizat  pe câmpul de luptă din regiunea de sud a Hersonului, deoarece loviturile împotriva posturilor de comandă şi depozitelor de muniţii ale Rusiei "topesc" capacităţile defensive ale forţei invadatoare. Serhii Khlan, consilier al şefului administraţiei militare civile Herson, a declarat că săptămâna trecută forţele ucrainene au desfăşurat „operaţiuni strategice foarte reuşite, deoarece au fost lovite poduri care ar fi ajutat  la furnizarea de muniţie şi echipamente reţelei inamice”, arată CNN. „A fost un punct de cotitură în lupta noastră pentru Herson”, a spus el. 


UPDATE 19.30 Kiril Budanov va conduce Comitetul de Informaţii din subordinea Preşedintelui Ucrainei, după ce Ruslan Demcenko a fost demis din funcţie

Kiril Budanov, şeful Direcţiei Generale de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, va conduce Comitetul de Informaţii din subordinea Preşedintelui Ucrainei, după ce Ruslan Demcenko a fost demis din această funcţie şi din funcţia de prim-adjunct al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare.


UPDATE 19.19 Spionajul ucrainean: Rusia implică piloţi civili în transporturi de arme şi echipamente militare folosite în Ucraina

 Statul rus implică piloţi civili în războiul din Ucraina, constată Serviciul de Securitate de la Kiev (SBU), preluat de presa ucraineană. Potrivit SBU, statul rus a recurs la piloţi civili pentru a efectua transporturi arme şi echipamente militare folosite în războiul din Ucraina.

SBU afirmă că a interceptat conversaţii private în care piloţii respectivi îşi exprimă nemulţumirea faţă de complicitatea lor forţată la ostilităţi. Ei discută, de exemplu, despre faptul că ar putea fi anchetaţi şi pedepsiţi în cazul în care Rusia ar pierde războiul. De asemenea, se plâng de faptul că nu mai pot să călătorească în străinătate.

Pe de altă parte, Direcţia de Informaţii din Ministerul ucrainean al Apărării a publicat o listă cu criminali de război din rândul detaşamentului de zbor al companiei aeriene de stat 224 deţinute de Ministerul rus al Apărării.


UPDATE 18.30 Cât de capabil este, de fapt, sistemul de apărare aerian S-400 al Rusiei

Performanţa sistemului de apărare aerian S-400 Triumf al Rusiei, denumit SA-21 Growler în cercurile NATO, este prezentat ca unul dintre cele mai capabile sisteme de apărare aeriană din lume. Conform unei analize efectuate de specialişti, sistemul se pare că nu ar fi atât de capabil pe cât ar fi lăudat, cu toate că este calificat ca fiind cel mai capabil sistem de apărare aerian utilizat în prezent. Sistemul S-400 are capacitatea de a folosi o varietate de rachete şi dispune de o rază de acţiune de aproape 402 kilometri. 

Rusia nu a oferit informaţii cu privire la sistemul de apărare aerian în timpul testelor şi în puţinele situaţii în care sistemul s-a aflat în condiţii reale de luptă. Performanţa sa a stârnit mai multe întrebări decât răspunsuri. Astfel, a fost realizată o cercetare extinsă asupra dezvoltării şi utilizării sistemului, susţinută de evaluări ale experţilor. În urma acestor cercetări au fost trase două concluzii contradictorii: sistemul nu este atât de capabil pe cât se crede că ar fi, totuşi, este printre cele mai capabile sisteme de apărare aeriane utilizate în prezent.

Sistemul S-400 FOTO EPA-EFE

UPDATE 18.00 Lavrov susţine că acordul privind reluarea exporturilor de cereale nu exclude atacurile asupra infrastructurii militare din Odesa

Ministrul rus de Externe Serghei Lavorv a declarat, luni, că atacul rus asupra portului Odesa nu a încălcat niciunul dintre angajamentele pe care Rusia şi le-a asumat într-un acord pentru deblocarea transporturilor de cereale prin Marea Neagră. Rachetele ruseşti au nimicit, sâmbătă, infrastructuri militare în portul Odesa.  Liderul diplomaţiei ruse a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată în Congo, că nu există nimic în acordul privind cerealele semnat de Rusia care să oprească atacurile asupra infrastructurii militare din Ucraina. 


UPDATE 17.20 Moscova a acuzat 92 de membri ai înaltului comandament militar al Ucrainei pentru crime împotriva umanităţii, potrivit lui Aleksandr Bastrîkin, şeful Comitetului rus de Investigaţii, relatează CNN.

În total, Moscova a deschis peste 1.300 de dosare penale pe numele unor oficiali militari şi politici ucrainene, a declarat Bastrîkin într-un interviu acordat pentru Rossiiskaia Gazeta.


UPDATE 16.35 Ucraina a intrat în posesia primelor trei blindate antiaeriene Gepard promise de Germania

Ucraina a primit primele trei blindate antiaeriene Gepard din Germania, a informat, luni, ministrul ucrainean al Apărării. Potrivit unui acord încheiat în luna mai cu ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, Ucraina va primi din Germania încă 12 blindate de acelaşi model. În aceeaşi lună, Germania a promis că va livra şapte obuziere autopropulsate Kievului.


UPDATE 14.32 Ucraina spune că a distrus 50 de depozite de muniţii ruseşti cu ajutorul sistemelor HIMARS

Forţele ucrainene au distrus 50 de depozite de muniţii ruseşti cu ajutorul sistemelor de rachetă HIMARS furnizate de SUA Kievului în războiul cu Rusia, a declarat luni ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, citat de Reuters.


UPDATE 13.41 Kremlinul susţine că bombardarea portului din Odesa nu afectează exporturile de cereale din Ucraina

Atacurile ruseşti asupra portului ucrainean Odesa nu reprezintă un obstacol pentru exporturile de cereale ucrainene şi pentru punerea în aplicare a acordului semnat sub egida ONU, a transmis luni Kremlinul, potrivit AFP şi Reuters.

Bombardamentele „vizează doar infrastructura militară. Acest lucru nu este deloc legat de infrastructura folosită pentru punerea în aplicare a acordului privind exporturile de cereale", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.


UPDATE 13.10 38.000 de femei sunt înrolate în armata Ucrainei. Câte dintre ele luptă efectiv cu ruşii

„38.000 de femei îşi fac serviciul în armata Ucrainei, iar 5.000 dintre ele sunt în prima linie apărând ţara noastră... şi întreaga lume”, se spune într-o postare pe pagina oficială de Twitter Defence Ukraine. De precizat că aproape 1.000 dintre aceste femei au chiar şi unele funcţii de comandă.

În marea lor majoritate, acest femei erau încadrate în ministerul Apărării de la Kiev de mai multă vreme, dar de la începutul războiului aproximativ 1.000 de femei s-au înscris voluntar în rândurile Forţelor Armate ale Ucrainei. 


UPDATE 11.56 Dilema comandanţilor ruşi în privinţa invaziei din Ucraina: consolidează ofensiva din Donbas sau întăresc apărarea în Herson?

Conducerea armatei ruse se află în dificultate în privinţa strategiei pe care trebuie să o adopte în perioada următoare în conflictul din Ucraina.

Ministerul britanic al Apărării a explicat că decidenţii care coordonează invazia trebuie să decidă dacă alocă forţe suplimentare pentru ofensiva din Donbas sau să întărească defensiva din Herson, unde sunt semnale că va începe contraofensiva ucraineană. 


UPDATE 11.04 Henry Kissinger recomandă Kievului să nu cedeze teritorii Rusiei

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger recomandă Ucrainei şi Occidentului să nu cedeze Rusiei niciun fel de teritoriu ucrainean ocupat în cadrul unor viitoare negocieri de pace destinate să pună capăt conflictului declanşat de Moscova, relatează luni DPA.

Kissinger a declarat postului public de televiziune german ZDF că renunţarea la vreun teritoriu ucrainean nu ar trebui să figureze pe masa negocierilor şi a îndemnat Occidentul să fie clar asupra a ceea ce se poate discuta şi a ceea ce nu poate fi pus în discuţie în niciun caz, scrie Agerpres.

Toate acestea trebuie făcute împreună cu poporul ucrainean, a adăugat Kissinger, în timp ce războiul declanşat de Rusia în Ucraina a depăşit cinci luni, intrând în luna a şasea.


UPDATE 10.01 Forţele de ocupaţie ruseşti continuă încercările de a desfăşura operaţiuni de asalt, dar suferă pierderi semnificative, susţin ucrainenii

Forţele de ocupaţie ruseşti continuă încercările de a desfăşura operaţiuni de asalt în anumite direcţii, dar situaţia de pe linia frontului nu a suferit schimbări semnificative, se arată în ultimul raport al Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei publicat pe Facebook, relatează Ukrinform.

Potrivit raportului, în direcţiile Volyn, Polissia şi Siverskyi, situaţia nu s-a schimbat semnificativ. Inamicul a bombardat satele Hay din regiunea Cernihiv şi Hudove, Bilopillia şi Stari Vyrky din regiunea Sumy.

În direcţia Kharkiv, forţele ruse au tras cu mortiere, artilerie cu ţeavă şi cu reacţie în zonele Kharkiv, Ruski Tyshky, Staryi Saltiv, Prudianka, Rubizhne, Tsyrkuny, Bazaliivka, Slatyne, Derhachi, Cherkaski Tyshky, Blahodatne, Udy, Pryshyb şi Pytomnyk. De asemenea, forţele ruseşti au lansat lovituri aeriene în apropiere de Verkhniy Saltov şi Mospanove.


UPDATE 09.13 Forumul Popoarelor Libere din Rusia: Cele patru obiective pentru Rusia post-Putin

Vladimir Putin a ales să poarte un război devastator în speranţa de a cuceri Ucraina şi de a zdruncina prin extensie Uniunea Europeană şi NATO, dar această cale belicoasă s-ar putea întoarce împotriva propriului regim. Primele avertismente au fost lansate deja în spaţiul public.

Vladimir Putin este convins că fosta Uniune Sovietică este Marea Rusie şi prăbuşirea ei a însemnat cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX. Deşi această viziune imperialistă este respinsă în cele 15 foste republici sovietice care s-au eliberat în 1991 după decenii în care fuseseră ţinute laolaltă cu forţa de către Moscova, totuşi liderul de la Kremlin insistă să se răzbune pe „răzvrătiţi” şi Occidentul care, crede el, i-a încurajat în aspiraţii.

Continuarea aici


UPDATE 08.22 După cinci luni de război în Ucraina, Rusia confirmă că vrea să răstoarne guvernul de la Kiev: „Poporul rus şi ucrainean vor trăi împreună în viitor”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat duminică la Cairo, contrar declaraţiilor precedente, că Rusia caută să răstoarne guvernul ucrainean, relatează DPA.

"Cu siguranţă, vom ajuta poporul ucrainean să se elibereze de regimul care este absolut antipopular şi antiistoric', a declarat Lavrov. Poporul rus şi ucrainean vor trăi împreună în viitor, a susţinut el.

Federaţiei Ruse "îi pare rău pentru poporul ucrainean" care merită "ceva mai bun", a spus ministrul rus, citat de agenţia de presă TASS.


UPDATE 07.50 The Sun: Forţele speciale britanice şi echipamentele „stil Bond” au ajutat la operaţiunea de eliberare a Insulei Şerpilor

În pregătirile făcute pentru întoarcerea pe Insula Şerpilor, militarii ucraineni au fost asistaţi de forţele speciale britanice, afirmă cotidianul britanic The Sun.

Special Boat Service (o unitate cu destinaţie specială a Marinei Regale a Marii Britanii) a sosit cu ceva timp în urmă, în Ucraina pentru a antrena Centrul ucrainean de Operaţiuni Speciale Navale. Militarilor ucraineni li s-a arătat cum să folosească vehiculele subacvatice „în stilul James Bond”. Aceste vehicule, cunoscute sub denumirea de unităţi de propulsie de scufundare sau scutere maritime, sunt concepute pentru a transporta sub apă scafandri dintr-o unitate de înotători de luptă sau de forţe speciale marine, pe distanţe lungi.


UPDATE 07.13 Serghei Lavrov neagă că Rusia ar fi provocat o criză alimentară globală şi dă vina pe „agresivitatea” Occidentului

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, aflat într-o ofensivă diplomatică în Egipt, a respins afirmaţiile potrivit cărora Moscova ar fi provocat criza alimentară mondială, transmite BBC.

Lavrov a declarat că "agresivitatea" naţiunilor occidentale în impunerea de sancţiuni împotriva Rusiei indică o concluzie simplă, şi anume că "nu este vorba despre Ucraina, ci despre viitorul ordinii mondiale”.

Într-un discurs ţinut în faţa ambasadorilor Ligii Arabe la Cairo, el a declarat că naţiunile occidentale distorsionează adevărul cu privire la impactul sancţiunilor asupra securităţii alimentare globale. El a acuzat naţiunile occidentale că încearcă să îşi impună dominaţia asupra altora.


UPDATE 06.20 Un videoclip cu baza de mercenari Wagner PMC din Stahanov, regiunea Lugansk, distrusă de forţele armate ucrainene pe 9 iunie.

O mulţime de efecte militare au fost transformate în cenuşă. Se văd şi resturi de uniforme şi echipament.


UPDATE 05.20 Apariţia HIMARS în Ucraina a semănat frica în spaţiul informaţional al Federaţiei Ruse 

Loviturile reuşite ale HIMARS asupra depozitelor şi posturilor de comandă ruseşti au semănat frica. În spaţiul informaţional al Federaţiei Ruse, au început să apară opinii în care este exprimată teama de eşec în războiul împotriva Ucrainei, arată Institutul pentru Studiul Războiului .

Analiştii ISW notează că mass-media rusă a numit apariţia instalaţiilor HIMARS în Ucraina un punct de cotitură în război. Există rapoarte că loviturile asupra depozitelor ruseşti, nodurilor de comunicaţii şi bazelor din spate au un impact devastator şi posibil ireversibil asupra viitoarelor ofensive ruseşti.

În acest sens, invadatorii trebuie să recurgă la diverse tactici de a se ascunde de HIMARS, inclusiv camuflaj şi schimbare constantă a locaţiei. Aceste măsuri îi împiedică pe ocupanţii ruşi să efectueze focuri masive de artilerie.

Pe 23 iulie,  Forţele Armate ale Ucrainei au lovit „cu precizie chirurgicală” podul Daryiv din Inguleţ din regiunea Herson. Înainte de aceasta, pe 19 iulie, armata ucraineană a  lovit podul Antoniv din Hersonul  ocupat, care leagă oraşul de malul stâng al Niprului.

La rândul său, Serhii Khlan, adjunct al Consiliului Regional Herson şi consilier al şefului Administraţiei Militare Regionale, a declarat că punctul de cotitură de pe front în regiunea Herson a sosit deja . Forţele armate ale Ucrainei au preluat iniţiativa şi au început deschis acţiuni contraofensive.


UPDATE 04.31 Un expert militar a evaluat probabilitatea unui atac al Belarusului asupra Ucrainei

George Varos, analist la Institutul American pentru Studiul Războiului, a evaluat probabilitatea unui atac al Belarusului asupra Ucrainei. Maximul pe care Oleksandr Lukaşenko îl poate trimite la război este de 12 grupuri tactice de batalion.

„Belarus are şase brigăzi de manevră. Oricare dintre ele pot forma două grupuri tactice de batalion. Aceasta înseamnă că, teoretic, Belarus poate forma doar 12 grupuri tactice de batalion, ceea ce reprezintă un număr foarte mic de trupe şi care nu ar fi decisive pentru un atac care ar ameninţă cu adevărat Ucraina”, a spus Varos.

În acelaşi timp, el a subliniat că Lukaşenko are mare nevoie de armata din Belarus pentru a sprijini regimul. Potrivit analistului, ocupanţii ar putea încerca să combine forţele belaruse şi ruse pentru sabotaj.

"Important, desfăşurarea rusă a tuturor acestor grupuri tactice de batalion în Belarus în februarie nu a fost deosebit de eficientă. Toate aceste unităţi diferite erau necoordonate, nu a existat o structură de comandă coerentă”, a concluzionat expertul.

Ministrul adjunct al Afacerilor Interne Yevhen Yenin a declarat că Ucraina se pregăteşte pentru scenariile cele mai defavorabile privind participarea Belarusului la războiul împotriva Ucrainei. Potrivit acestuia, în ciuda faptului că Lukaşenko evită încă o implicare şi mai mare în ostilităţile împotriva Ucrainei, rolul Belarusului poate deveni mai activ.


UPDATE 01.10 Armata rusă desfăşoară echipamente în zonele rezidenţiale din Berdyansk

Ocupanţii îşi ascund depozitele de muniţii şi echipamente militare plasându-le în zone rezidenţiale. Muniţia este adusă la Berdyansk sub masca unui convoi umanitar.


UPDATE 00.42 În Herson, ocupanţii merg pe străzi „ca astronauţii” din cauza partizanilor

În Hersonul ocupat temporar, patrulele invadatorilor ruşi au început să intre în serviciu cu echipament complet, se arată pe website-ul „Rezistenţa” creat de Forţele de Operaţiuni Speciale ale Ucrainei. Conform datelor lor, patrulele inamice obişnuiau să meargă pe străzi fără echipament de protecţie, dar acum „arata ca astronauţi”. Acest lucru este asociat cu creşterea rezistenţei în rândul locuitorilor oraşului ocupat pe fondul apropierii de oraş a Forţelor Armate ale Ucrainei.

Prin urmare, comanda inamicului simte că „s-a schimbat conjunctura”.De aceea, dacă în urmă cu câteva zile patrula ocupanţilor din Piaţa Svobody era cu AK-47 şi aproape în uniformă, acum ruşii nu-şi mai scot echipamentele de protecţie chiar şi în timp ce stau în blindate, din care în mare parte nu ies”, scrie „Sprovit”.


UPDATE 00.03 Rezultat 100%: distrugerea rachetelor în Hmelnytskyi

Potrivit purtătorului de cuvânt al Comandamentului Forţelor Aeriene, apărarea aeriană a funcţionat „excelent” astăzi. Ea a distrus toate cele patru rachete trase în direcţia regiunii Hmelnytskyi din apele Mării Negre, a declarat Yuriy Ignat, purtătorul de cuvânt al comandamentului Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate Ucrainene, în emisiunea teletonului integral ucrainean .

„Astăzi, apărarea antiaeriană ucraineană a funcţionat perfect, avem pentru prima dată un rezultat de 100%”, a spus el.

Ignat a clarificat că astăzi apărarea aeriană a Forţelor Aeriene a distrus toate cele patru rachete de croazieră Kalibr lansate în direcţia regiunii Hmelnytskyi, de la Marea Neagră. El a amintit că mai devreme s-a raportat că trei rachete au fost doborâte, dar conform unor informaţii mai detaliate, a patra rachetă a fost şi ea distrusă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite