Kremlinul susţine că bombardarea portului din Odesa nu afectează exporturile de cereale din Ucraina

0
0
Ruşii susţin că ultimele atacuri au vizat infrastructura militară                                                FOTO Twitter
Ruşii susţin că ultimele atacuri au vizat infrastructura militară                                                FOTO Twitter

Atacurile ruseşti asupra portului ucrainean Odesa nu reprezintă un obstacol pentru exporturile de cereale ucrainene şi pentru punerea în aplicare a acordului semnat sub egida ONU, a transmis luni Kremlinul, potrivit AFP şi Reuters.

Bombardamentele „vizează doar infrastructura militară. Acest lucru nu este deloc legat de infrastructura folosită pentru punerea în aplicare a acordului privind exporturile de cereale", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„De aceea, asta nu poate şi nu ar trebui să afecteze începutul procesului de încărcare", a adăugat el în cadrul briefing-ului său telefonic zilnic cu presa.

Armata rusă a bombardat sâmbătă portul ucrainean Odesa, vital pentru comerţul cu cereale ucrainene.

Aceste lovituri au survenit la o zi după semnarea unui acord în care sunt implicate Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU, pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina cu scopul de a reduce riscul unei crize alimentare mondiale care se întrevede din cauza invaziei ruse.

Acordul semnat vineri la Istanbul prevede în special instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite circulaţia în Marea Neagră a navelor comerciale şi exportul a 20-25 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina.

Exportul de grâu, porumb şi floarea-soarelui din Ucraina se făcea în proporţie de 90% pe mare şi în special prin Odesa, principalul port ucrainean la Marea Neagră, care concentra 60% din activitatea portuară a ţării

Vă recomandăm să citiţi şi 

38.000 de femei sunt înrolate în armata Ucrainei. Câte dintre ele luptă efectiv cu ruşii

Dilema comandanţilor ruşi în privinţa invaziei din Ucraina: consolidează ofensiva din Donbas sau întăresc apărarea în Herson?

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite